Még nem regisztráltam

Bulvár

A legkedveltebb húsvéti szimbólumok

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A tavasz egyik legszebb ünnepe Magyarországon a húsvét – ennek szokásait, ikonikus jelképeit gyűjtöttük össze.

Hozzád melyik áll a legközelebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
1990s SLICED CHERRY GLAZED HAM  (Photo by J. Graham/ClassicStock/Getty Images)

Húsvéti sonka

A húsvéti sonka elmaradhatatlan eleme a magyar húsvéti ünnepnek. Készítése hagyományosan a család együttműködésén alapul.

ITALY - FEBRUARY 04: Braided Easter bread, South Tyrol, Italy. (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Húsvéti kalács

Az ünnepi asztal másik fontos eleme, amelyet a család együtt fogyaszt.

Traditional costumes and folk traditions at Easter Festival in Hollók?, UNESCO World Heritage-listed village in the Cserhát Hills of the Northern Uplands, Hungary. (Photo by: VWPics/Universal Images Group via Getty Images)

Húsvéti locsolkodás

A hagyomány szerint húsvét hétfőjén a fiúk vízzel vagy parfümmel locsolják meg a lányokat, amiért cserébe pénzt vagy édességet kapnak.

Deviled Eggs with Paprika as an Appetizer, top view. (Photo by: Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

Töltött tojás

Hagyományos étel Magyarországon a húsvéti ünnepek alatt. A tojásokat kifújják, majd feltöltik sonkával, retekkel vagy egyéb ízletes hozzávalóval.

Red and yellow tulips, May 1986. (Photo by Alfred Gescheidt/Getty Images)

Húsvéti virágok

A húsvéti virágok fontos szerepet játszanak az ünnepi dekorációban. A hagyomány szerint a tulipán, a nárcisz és a krókusz a húsvéti virágok, amelyek a tavasz érkezését és a feltámadást jelképezik.

Traditional costumes and folk traditions at Easter Festival in Hollók?, UNESCO World Heritage-listed village in the Cserhát Hills of the Northern Uplands, Hungary. (Photo by: VWPics/Universal Images Group via Getty Images)

Húsvéti készülődés

Az ünnep előtti hetekben a családok hagyományosan takarítják és díszítik az otthonukat. Az ünnep előtti héten pedig a húsvéti kosarat készítik elő, amelyet az ünnepi asztalra helyeznek.

SKOPJE, MACEDONIA - APRIL 8: Orthodox Christians light candles before the celebration of the Orthodox Easter at Marko's Monastery near Skopje, Macedonia on April 8, 2018. The Macedonian Orthodox Church celebrated Easter, according to the Julian calendar.

 (Photo by Stringer/Anadolu Agency/Getty Images)

Húsvéti gyertya

A húsvéti gyertya a feltámadás szimbóluma és a húsvéti éneklés része. A hagyomány szerint a húsvéti gyertyát a templomban kell meggyújtani, és haza kell vinni, hogy az egész család együtt imádkozhasson és ünnepelhessen.

CHADLINGTON, ENGLAND - APRIL 5:   Prime Minister and leader of the Conservative Party David Cameron feeds orphaned lambs on Dean Lane farm near the village of Chadlington on April 5, 2015 in Chadlington, England. Britain goes to the polls for a general election on May 7. (Photo by Leon Neal - WPA Pool/Getty Images)

Húsvéti bárány

A húsvéti bárány szimbolizálja Jézus Krisztus áldozatát és feltámadását, így az ünnep egyik legfontosabb szimbóluma. Sok háztartásban elkészítik a húsvéti bárány formájú süteményt vagy édességet, és az ünnepi asztalon is helyet kap.

Easter procesion in traditional  Easter folk customs in Holloko, Hungary

Húsvéti felvonulások

Néhány településen húsvéti felvonulásokat tartanak, ahol a helyiek hagyományos népviseletben és húsvéti ételekkel a kezükben vonulnak át az utcákon. Ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy a helyi közösség ünnepeljen és megőrizze a hagyományokat.

Baskets containing a sampling of Easter foods are brought outside Mariacki Basilica in Krakow to be blessed on Holy Saturday by the Archbishop of Cracow, Marek Jedraszewski. 
The blessing of the Easter baskets -Swieconka ceremony, is the one of the most enduring and beloved Polish traditions on Holy Saturday with origines dating back to the early history of Poland.
On Saturday, April 15, 2017, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Húsvéti kosár

A húsvéti kosárban hagyományosan többféle élelmiszer található, például húsvéti sonka, kalács, főtt tojás, retek és zöldségek.