Még nem regisztráltam

Bulvár

Szállóigék a magyar trash- és popkultúrából

Rugli Tamás
Rugli Tamás

A példákat megnézve valószínűbb egyértelmű lesz, miről szól ez a lista, de lényegében olyan, mindenki által jól ismert kifejezéseket gyűjtöttünk ide össze, amiket gyaníthatóan mindenki használt már életében egy-egy beszélgetés során. És amiket nagy eséllyel mindenki ugyanonnan ismert, még ha erről nem is tud. Ezeknek a szállóigéknek azonban nem a tankönyvekben kell keresni az eredetét, hanem a közelmúlt magyar trash- és popkultúrájában.

Szerinted melyik ezek közül a legelterjedtebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

17 szavazat.

Nehogy már olyan nyerjen, aki nem tud főzni

Damu Roland száját hagyta el sok más mellett a fenti mondat a Hal a tortán egyik epizódjában, amikor képtelen volt elfogadni, hogy nem ő nyeri a versenyt, annak ellenére, hogy még egy cigány zenekart is leutaztatott a vacsora helyszínére.

Legyen tánc!

Több dolgot is ki lehetne emelni a füzesabonyi önkormányzati választás után készült videóból, amelyen a helyi tévé riportere a lakosokat kérdezi arról, hogy milyen szempontok alapján szavaztak a jelöltekre. Egyiküknek minden szava arany, a fenti idézet mellett neki köszönhetően beépült a magyar nyelvbe a zárcsökkentés, mint kifejezés, de innen származik a „nehéz döntésnek nehéz döntést volt, de döntöttem” egysoros is.

Kizárt dolog, mert nem tudom

Több részletet is kiemelhetnénk a titokzatos Polgár Jenőt megidéző videóból, de talán a fenti kifejezés a legéletszerűbb, gond nélkül elhangozhat egy eszmecserében. A felvétel egyébként még 1996-ban készült, és 1997-ben egy szilveszteri műsorban tárták a nagyközönség elé.

Nem kicsit, nagyon

Bár nem ez Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének legtöbbet idézett mondata, nincs  adekvátabb módja annak, hogy kifejezzük egy teljesítmény mértékét, mint a fenti kifejezés használata. 2006 óta így is tesz az egész ország.

Népszopás

Azaz népszokás természetesen, de amióta a köztévé bemondójának élő adásban beletört a nyelve a szóba, nincs olyan ember, aki a népszokás elhangzása után – akár hangosan, akár csak magában – ne tenné hozzá a beszélgetéshez a fenti kiegészítést.

Köszönjük, Emese!

Bár már az idejét sem tudni, mikor ment ez a reklám a tévében, és az Emesét alakító Stefanovics Angéla is azóta többszörösen rászolgált arra, hogy ne ezzel a karakterrel azonosítsák a személyét, bizony még 2023-ban is előfordulhat, hogy valaki így köszön meg egy kéretlen tanácsot.

Mindig, minden körülmények között

A Való Világ negyedik szériájának győztese, Alekosz kezdte ezt mantrázni a villában az egyik alkoholgőzös este során, amikor kedvenc témájáról, a női nemről értekezett. Az évad több mint egy évtizede került képernyőre, de a szöveg  még mindig nem kopott el.

Úristen, very big

Ezt inkább nem részleteznénk, de az biztos, hogy gyakran idézett mondat ez, amikor bárminemű dolog méretét kell jellemezni.

Énközpontú rendszer

Emberemlékezet óta létező kifejezés, de leginkább azóta használja mindenki, hogy Majka a Belehalok című számában kijelentette, hogy a tré elkerülése érdekében létrehozta azt. De sokan ismerhetik az Egy nap a hivatalban című videóból is, amelyben a Jobbik korábbi EP-képviselője, Morvai Krisztina a gyöngyösi Duranda-negyedbe látogatott a helyi fiatalokhoz.

Fütyülsz, bazmeg és hazudsz

„Mert egy szar, szemét, szar alak vagy” – mondta Kapa, azaz Mucsi Zoltán a Scherer Péter által játszott Pepének  Jancsó Miklós klasszikusában, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmben, amit az olvasók elsöprő többsége valószínűleg nem látott. Az viszont biztos, hogy ők is azonnal Mucsira asszociálnak, amikor valahol elhangzik a fenti vád.