Még nem regisztráltam

Életke

Magyar Köztársaság, holland szövetségi kapitány, kétszáz forint egy dollár – mi volt más 15 éve?

Anna Csákó

Régen minden jobb volt – hangzik az egyszerű bezzegezés, de vajon tényleg így van? (Nyilván nem, mivel ez teljesen szubjektív, valamint a „minden” és a „jó” szavak is akkora értelmezési kerettel bírnak, amit nem áll módunkban itt feldolgozni.) Megnéztük, miben különbözött az életünk a maitól 2009-ben, tizenöt évvel ezelőtt.

Szerinted mi volt akkoriban tényleg jobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
Mohos Márton / 24.hu

Média

Az Origo még kicsit más volt, az Index már 10 éve működött, a Telex még (a következő 11 évben) nem létezett, de még lehetett kapni Népszabadságot, a 24.hu-ra pedig további 6 évet kellett várni – mialatt a köztévé, óriásplakát cégek és regionális lapok úgymond erős változásokon estek át.

Mohos Márton / 24.hu

Kiló kenyér ára

2009-ben 1 kg fehérkenyér átlagosan 241 forintba került. Ugyanezt 2024 februárjában 877 forintért vásárolhattuk meg. Nem megyünk végig egyesével minden termék és szolgáltatás fogyasztói árán, de ha valaki netán eleve bal lábbal kelt fel, nem a KSH statisztikáinak bújását javasoljuk kedélyjavítóként.

Máthé Zoltán / MTI

Az ország neve

2012 előtt hazánk hivatalos megnevezése Magyar Köztársaság volt, ez módosult Magyarországra, tavaly pedig a megyéket is visszacseréltük vármegyékre (és velük együtt a kormánymegbízottakat főispánokra), valamint 2009-ben még csak egy-két település nevét tudták leolvasni azok, akik kizárólag a rovásírást ismerik.

Varga Jennifer / 24.hu

Forint árfolyam

Az egymilliárdos pengők szintjéig még nagyon hosszú, de stabil út áll a forint előtt – kizárólag a 15 évvel ezelőtti állapot időpillanatát megragadva a tendencia előrejelzéséhez: akkor átlagosan 280,58 forintért vásárolhattunk egy eurót és 202.26-ért egy dollárt.

Szajki Bálint / 24.hu

Üzemanyagár

2009 januárjában 234,4 forinton nyitott a benzin és a gázolaj, ami decemberre előbbi esetén 296,2 forintig, míg utóbbinál 282,1 forintig kúszott fel. 2023 január végére ez már mindkét esetben több mint a duplája: a 95-ös benzint 597 Ft/liter áron, a gázolajat pedig 632 Ft/liter áron lehetett beszerezni.

Varga Jennifer / 24.hu

Nemzeti Színház

2009-ben még Alföldi Róbert volt a színház igazgatója (leköszönésétől és Vidnyánszky Attila kinevezésétől 2013-ban volt hangos a sajtó). Alföldi igazgatósága alatt olyan darabok futottak, mint az Udvaros Dorottyával, Schell Judittal és Péterfy Borival játszott Három nővér vagy a Mephisto Stohl Andrással.

Karancsi Rudolf / Central Médiacsoport Zrt.

Köztársasági elnök

Azt már sajnos sosem tudhatjuk meg, hogy a 2023 októberében elhunyt Sólyom László hogyan kommentálta volna a már lemondott utódja kegyelmi botrányát.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Közösségi média

2009-re a Facebook már Magyarországon is kezdte átvenni a hatalmat az azóta letűnt iWiW-től, MySpace-től és MyVip-től, az instainfluenszer kifejezés hallattán viszont még furcsán pislogtunk volna egymásra, és a Messengerre is várni kellett egy keveset. A Gmail ebben az évben tört be hazánkba, szép lassan felváltva a Citromailt és a Freemailt.

Farkas Norbert / 24.hu

Utcakép

A Megyeri hidat már átadták, de ekkor még nem voltak kormányablakok és nemzeti dohányboltok, ahogyan Magyar Zene Háza, Bálna, Mol Campus vagy nyírmártonfalvai lombkoronasétány sem, valamint a Puskás Arénát, Groupama Arénát és a felcsúti, debreceni, miskolci és székesfehérvári stadiont sem húzták fel.

Slágerek

Globális kitekintésben 15 évvel ezelőtt a Despacito, Pen Pineapple Apple Pen, Gangnam Style, Waka Waka és a Shake It Off is ismeretlen volt, Billie Eilish épp csak elkezdte az általános iskolát, ahogyan Magyarországon Azahriah is – viszont ebben az évben tört be a Pálinka dal.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Celebgyár

Neveket nem sorolunk, de eddigre a Csillag születikben épp a második fénylő égitest született, a Való Világ és a Nagy Ő már három évadott futott, a Megasztár négyet, X-faktor még nem volt (utóbbi kettő idén új arcokat tervez termelni), és ebben az évben kereste kedvesét az azóta elhunyt Benkő Dániel lantművész is.

Mohos Márton / 24.hu

Tömegközlekedés

2009-ben akár magyar légitársasággal is repülhettünk, és bár a köznyelvből azóta sem kopott ki teljesen, annak is 14 éve, hogy BKV helyett BKK-val járunk Budapesten. A 4-es metró első szakaszát csak 2014-ben adták át, a 3-as rekonstrukciója még a kanyarban sem volt, a budai fonódó villamoshálózatról ekkor már felröppent a szóbeszéd, a HÉV korszerűsítésére azóta is várunk, viszont combinókkal már 15 éve is utazhattunk.

Rene Nijhuis / BSR Agency / Getty Images

Szövetségi kapitány

A holland Erwin Koeman 2008 és 2010 között volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, határozott elképzelésekkel és sokak szerint kevesebb kritikai érzékkel – utolsó mérkőzése stílszerűen egy barátságos, de csúfos 6-1 volt hazájának válogatottja ellen. Őt még heten követték nyolc év alatt, mire elértünk Marco Rossi-ig.