Még nem regisztráltam

Kult

Magyarországi lombkoronaösvények, ahol van lomb

Top24
Top24

Az utóbbi időkben inkább a fák hiánya miatt emlegettek egy bizonyos lombkoronaösvényt, pedig rengeteg csodás sétány van Magyarországon, amely a sűrű gallyak között húzódik. Van, ahol ki lehet próbálni, milyen egy gólyafészekben ülni, máshol vízi lombkoronaösvénnyel hívogatnak, de akinek nincs tériszonya, az az üveg kilépős kilátót is kipróbálhatja.

Szerinted melyik legszebb lombkoronasétánya?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Gerecse

Egy régi kőfejtő területén alakították ki a lombkorona-tanösvényt a Gerecse Tájvédelmi Körzetben. Süttő és Tardos határán található sétány kör alakú, 44 méter az átmérője és 105 méter hosszan húzódik. A tanösvény ingyenes és akadálymentesített, így gyalogosan vagy kerekesszékkel is bejárható.

Makó

A makói lombkoronasétány a Maros folyó mellett fekszik, 10 méter magasan húzódik és több, mint 190 méter hosszú. Kialakítottak egy 18 méter magas tornyot is, ahonnan csőcsúszdán lehet lesiklani, ezért fizetni kell, de minden más ingyenes. Itt található azt egyetlen magyarországi canopy-pálya, amely egy folyó felett ível át.

Sás-völgy

Sás-völgyben nemcsak azért vonzó a tanösvény, mert hatalmas koronájú fákat lehet látni onnan, de számos rendhagyó megoldással is találkozhatunk, van odú- és fészektanoda, ahol a gyerekek cinke- vagy denevérodúba is bemászhatnak, de akár egy gólyafészekbe is beülhetnek. Az ingyenesen látogatható tanösvényt a Mecsekben nőtt tölgyekből és égerekből építették, 50 méter hosszú, és nincs túl magasan, mindössze pár méterrel húzódik a föld felett.

Gyomaendrőd

Az Erzsébet Liget tanösvény nem ingyenes, viszont egy kilométernél is hosszabb, és egy része a vízen folytatódik, ahol már csónakázva lehet megismerni a Hantoskerti-holtág gazdag élővilágát. A gyomaendrődi sétány közelében van egy 15 méter magas kilátó, aminek üveg a kilépője, így főleg azoknak ajánlott, akiknek nincs tériszonyuk.

Ipolytarnóc

Egy picivel több bátorság kell az Ipolytarnóci Lombkorona tanösvényhez, hisz vannak olyan részei, amelyeken csak heveder segítségével lehet végigmenni. A szlovák határnál található ösvény 150 méter hosszú és nagyjából 8-10 méter magas. A látogatók végigmehetnek az úgynevezett geológiai ösvényen is, de akár egy 4D-s moziban is pihenhetnek.

Kaszó

A kaszói lombkorona-tanösvényt 200 köbméter fából készítették, 124 méter hosszú, és négy különböző tanösvényt köt össze. A sétány pilléreken nyugvó hídszerkezetekből, függőhidakból és egy „láthatatlan” vadlesből áll, ahonnan biztonságos távolságból lehet megfigyelni a vadakat. A tanösvény mindössze 450 méterre található Kaszó központjától, és ingyenesen látogatható.

Jeli Arborétum

A lombkoronasétány a Jeli Varázskertben épült meg. 130 méter hosszú, és 10 méter magas, ami nem meglepő, hisz az óriások erdejében épült meg. A tanösvényhez csúszdát, vagy akadálymentes völgyhidat is építettek, így kerekesszékkel vagy babakocsival is végig lehet rajta menni. Mivel a Jeli Arborétum március végén nyit ki, a tanösvényt is csak ekkortól lehet használni, a belépődíj megfizetésével a tanösvényre is jegyet váltunk

Pannonhalma

A pannonhalmai lombkorona-ösvény a monostort övező parkerdőben kapott helyet, szintén akadálymentesített, kerete fém, borítása fa, érdekessége, hogy egy halat formáz. A sétány 14 méter magasan fekszik és 80 méter hosszú, és ingyenesen látogatható, a közeli Gyógynövénykerttel együtt (is) érdemes megnézni.

Lengyel-Annafürdő

A Tolnai-hegyhát déli részén fekszik az ösvény, amelyet egy már régóta álló kilátóhoz (Rétisasfészek) építették. A lombkoronaösvény nem túl hosszú, mindössze 30 méter, és a magassága sem félelmetes, 9 méter, ráadásul csak fokozatosan növekszik, így kezdőknek is nyugodtan ajánlható.

Balatonboglár

Balatonbogláron egymást érik a gyönyörű létesítmények, az 500 méter hosszú és 10 méter magas lombkoronaösvényt a Gömbkilátó szomszédságában találjuk. Nemcsak a lombokat, hanem a Balatont is meg tudjuk csodálni, a növény- és állatvilágot pedig a kihelyezett információs táblák segítségével ismerhetjük meg. A belépéshez a Balatonboglár Kalandpark és Bobpályára szóló jegyet kell megváltani.