Még nem regisztráltam

Kult

A legszebb arborétumok Budapest környékén

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

Az arborétumok különleges, egyben csodálatos helyek, ahol madárcsicsergést hallgatva égbenyúló fák és különféle állatok között sétálva kapcsolódhatunk ki. Nagyszerű program párunkkal, a családdal, gyerekeinkkel ellátogatni ezekre a helyekre. A fővárosban és környékén számos arborétum található, melyek tényleg kiszakítanak bennünket a mindennapos nyüzsgésből.

De melyik a legszebb közülük?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Budapesttől alig 40 percre terül el a vácrátóti botanikus kert, melyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye található. 27 hektár, 13 000 növényfaj. Üvegházában kaktuszokat, orchideákat, trópusi haszon- és dísznövényeket találunk. A körbejárható arborétum igazán romantikus hangulatot áraszt.

Alcsúti Arborétum

Egyórányi autóútra találjuk Budapesttől Alcsútdoboz települést, ahol az Alcsúti Arborétumra bukkanhatunk. Az egyik legrégebbi angolpark ez az országban, évente a hóvirágünnep és a szentjánosbogár-rajzás miatt számos turista meglátogatja.

ELTE Füvészkert

Magyarország első botanikus kertje az Eötvös Loránd Tudományegyetem józsefvárosi részén található. 1771-ben alapították, többször is költöztették, 2006-tól már az ELTE része.

Budai Arborétum

Nem messze a Gellért-hegytől, a Villányi úton találjuk az ország egyik leggazdagabb arborétumát. A Budai Arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250 dísznövényt foglal magába. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa ad helyet neki. Ingyenesen látogatható.

Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark

A Velencei-tó környékén, a fővárostól 50 percre található a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark, ahol nemcsak a természet közelsége igazán hívogató, hanem a gazdag állatvilág is, hiszen akár gímszarvast is megcsodálhatunk. Az arborétum különösen hívogató a nagy sétákhoz.

Budakeszi Arborétum

A zárt erdészeti terület Budakeszi és Telki között található, 1959-ben alapították. Erdei tó mocsári teknősökkel és állatsimogató is színesíti az arborétumot. Mi több, található benne madárház kacagó gerlékkel és fürjekkel. A nagy sétákhoz ideális nyugalomsziget.

 

Soroksári Botanikus Kert

Oktatási céllal hozták létre a botanikus kertet még a hatvanas évek derekán, jelenleg is a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karához tartozik. Virágzó növények és csodálatos, zöld környezet várja azokat, akik ellátogatnak a XXIII. kerületbe.

Gödöllői Arbo-Park

1902-ben kezdődött meg az arborétum alapjainak lefektetése. A Gödöllőn található kert számos különleges fafajt tartogat. Játszótér, pihenőhely is várja az odalátogatókat.