Még nem regisztráltam

Kult

Magyarország borvidékei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Nehéz olyan vidéket találni Magyarországon, ahol ne termesztenének legalább egy híres szőlőfajtát.

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

21 szavazat.

Tokaj-hegyalja

Az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyalja a világ egyik leghíresebb bortermelő területe. Itt készítik a híres Tokaji Aszú bort, amelyet a világ számos országában ismernek és tisztelnek.

Badacsony

A Balaton északi partján található Badacsony egy szintén kiemelkedő borvidék Magyarországon. A területen készült borok jellegzetessége, hogy a vulkanikus talaj ad nekik egyedi ízt és aromát. A helyi borok közül a Kéknyelű és a Szürkebarát borok különösen híresek.

Balaton-felvidék

A Balaton-felvidék a tó északi partján található, és nagyon sokféle borfajtát készítenek itt. A területen készült borok általában frissek, gyümölcsösek.

Somló

A Somló-hegy egy vulkáni eredetű hegy, amely a Balaton-felvidék és a Bakony-hegység között található. A területen termelt borok jellegzetessége, hogy a vulkáni talaj ad nekik egyedi ízt és aromát.

Mátra

Az észak-magyarországi területen a vörösborok mellett fehérborokat és rozé borokat is készítenek.

Szekszárd

A Dunántúlon található Szekszárd szintén kiemelkedő bortermelő terület. A területen készített vörösborok a Kadarka és a Kékfrankos fajtákból készülnek, és széles körben ismertek és elismertek.

Pannonhalma

A területen készített borok közül a száraz fehérborok és a vörösborok jelentik a legnagyobb arányt, és az itt termelt borok kiváló minőségéről ismertek.

Villány

A dél-dunántúli Villány népszerű borvidék, ahol kiváló vörösborokat termelnek. A területen található termőföldök és a kedvező éghajlati viszonyok nagyon kedvezőek a borászat szempontjából.

Eger

Az észak-keleti Eger borvidéke is nagyon híres, ahol a Bikavér nevű bor készítése hosszú hagyományokra tekint vissza. Az itt termelt vörösborok jellemzően könnyűek, gyümölcsösek és kiegyensúlyozottak.

Neszmély

A Duna melletti neszmélyi borvidék is híres borairól, amelyek közül a fehérborok a legismertebbek. Az itt termelt borok jellemzően frissek, gyümölcsösek és harmonikusak.