Még nem regisztráltam

Életke

A világ legritkább dolgai, amiből csak kevés van a Földön

Top24
Top24
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Mindegy, hogy különleges anyagról, tárgyról vagy éppen fajról van szó, általános emberi felfogás, hogy ha valami ritka, az értékes. Listánkban tíz igazi ritkaságot gyűjtöttünk össze.

Szerinted melyik a legértékesebb?

 

Minél kevesebb van valamiből, annál értékesebbnek gondoljuk.
Belőled csak egy van… Magadra van biztosításod?

NN Biztosító – Életbiztosítások személyre szabottan.

A cikk az NN Biztosító támogatásával készült.

 

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
GettyImages

Északi szélesszájú orrszarvú

Az északi szélesszájú orrszarvú a szélesszájú orrszarvú nevű faj súlyosan veszélyeztetett alfaja. Ezen állatok egykor Közép- és Kelet-Afrika számos régiójában jelen voltak, a vadászat miatt azonban mára mindössze két nőstény maradt: Najin, illetve lánya, Fatu. Az utolsó hím, Sudan 2018-ban pusztult el, a szakértők napjainkban azon dolgoznak, hogy mesterséges megtermékenyítés révén mentsék meg az alfajt.

GettyImages

Egyén

Bár sok lehet a hasonlóság köztünk, nincs két teljesen egyforma ember: megjelenésünk, tapasztalataink, tudásunk, gondolkodásunk, genetikánk összessége teljesen egyedivé, egyéniséggé tesz minket.

AFP

Vaquita

A vaquita, más néven kaliforniai disznódelfin, a legritkább élő cetféle és tengeri emlős, amelyet az illegálisan kihelyezett hálók sodortak a kihalás szélére. A csak a Kaliforniai-öböl északi részén előforduló fajból a becslések alapján mára csak nagyjából tíz példány maradt.

AFP PHOTO / UNIVERSITY OF OXFORD /

Gyeniszovai csontok

A híres neandervölgyiekkel egy időben élt egy, a modern emberrel szintén nagyon közeli rokonságban álló faj, a gyenyiszovai ember. Ezen rejtélyes embercsoport csupán öt, a szibériai Gyenyiszova-barlangból előkerült kövület alapján ismert.

GettyImages

Maszamune-kardok

A 13-14. században élt Goró Nyúdó Maszamunét sokan nemcsak Japán, hanem a világ valaha élt legjobb kardkészítőjének tartják, fegyvereihez számos legenda fűződik. Sajnos az idők során több kardja elveszett, más darabokat pedig jelentősen átalakítottak. A még meglévő Maszamune-kardok közül ma négy katana és öt tantó nemzeti kincsnek, míg hat katana, három tantó és egy vakizasi fontos kulturális értéknek minősül Japánban.

GettyImages

Gaudí-épület

A katalán származású Antoni Gaudí alighanem a legismertebb spanyolországi építész. Barcelona ma elképzelhetetlen lenne a munkája nélkül, többek között neki köszönhetjük a Sagrada Famíliát. Pályafutása jelentős részét éppen ezen templom létrehozásának szentelte, ez is az oka annak, hogy mindössze 17 épületet hagyott maga után.

GettyImages

Cullinan-gyémántok

1905 januárjában egy kivételes drágakőre bukkantak a dél-afrikai Pretoria közelében: a vágatlan állapotban 3106 karátos Cullinan-gyémánt minden idők legnagyobb gyémántja volt. A drágakőből végül kilenc nagyobb és 96 kisebb darabot vágtak, a kilenc főgyémánt ma a brit koronaékszerekhez, illetve a brit királyi család személyes tulajdonához tarozik.

T. rex-kövületek

A Tyrannosaurus rex az egyik leghíresebb dinoszaurusz. Bár több tízmillió év választ el minket ettől a nagytermetű ragadozótól, de így is sokan rettegéssel vegyes csodálattal gondolnak a fajra. Ugyan a T. rexet nem nagyon kell bemutatni, paleontológiai szempontból sok a vele kapcsolatos kérdőjel, mivel eddig meglehetősen kevés kövületét fedezték fel: napjainkig valamivel több mint 40 példány csontjai kerültek csak elő.

GettyImages

Gutenberg Biblia

A világon számos könyvritkaság ismert, ezek közül viszont kiemelkedik az úgynevezett Gutenberg Biblia, azaz a 42 soros Biblia, amelyet Johannes Gutenberg hozott létre az 1450-es években, elhozva a nyomtatott könyvek forradalmát. A Gutenberg Bibliából megközelítőleg 180 példány készült, mára viszont csak közel 50 darab maradt fenn.

Stradivari-hegedűk

Az Antonio Stradivari és rokonai által készített Stradivari-hegedűkről valószínűleg még az is hallott, aki életében nem tartott hangszert a kezében: a Stradivarius-címke egyet jelent a kiváló minőséggel. Hogy mára pontosan mennyi eredeti hegedű maradt fenn, arról megoszlanak a vélemények, a becslések számukat 540 és 650 közé teszik.

GettyImages

Arany

Az arany ősidők óta igen értékes anyag az emberiség számára, részben éppen ritkasága miatt. A bolygón eddig megközelítőleg 244 ezer tonna aranyat fedeztek fel, ebből pedig csupán 187 ezer tonnát nyertek ki.