Még nem regisztráltam

Életke

Hasáb, püré, tócsni – a tizenkét legjobb dolog, ami történhet egy krumplival

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ha krumplira vágysz, nincs olyan verzió, amivel melléfoghatnál, hiszen mindenhogy csodálatos. A burgonya az egyik legsokoldalúbb zöldség, lehet főzni, pürésíteni, sütni, sütni, sütni, sőt kétszer sütni is.

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.
High angle of scalloped gratin potatoes topped with grated cheese and herbs in ceramic baking dish on table with towel and branches of greens

Burgonyagratin

Ha valami villantós köretet szeretnénk, érdemes ezt kipróbálni. A vékonyra vágott krumpliszeleteket egy kivajazott edénybe tesszük rétegesen, közben sózzuk és megszórjuk sajttal. Leöntjük tejszínnel, majd az utolsó réteget is beborítjuk sajttal. Érdemes először fóliával sütni, hogy megpuhuljon a krumpli, majd a végén rápirítani.

Baked Potato with Sea Salt and Olive Oil

Héjában sült krumpli

A héjában főtt/sült krumpli sóval, vajjal, tejföllel igazi klasszikus.

American traditional home cooking. The vegan diet. Homemade Hasselback Potato with Fresh Herbs and cheese. On old wooden table, copy space

Hasselback krumpli

A nyers krumplit megmossuk, egyik oldalát bevagdossuk vékonyan, lefújjuk zsiradékkal és mehet is a sütőbe. Ha nem csak köretként fogyasztanánk, hanem ez lesz az egész étkezésünk, akkor az így kapott nyílásokba tehetünk bacont, kolbászkarikákat, vagy akár sajtot is.

Mashed potatoes, boiled puree in cast iron pot on dark wooden rustic background, top view

Krumplipüré

Sokak kedvence egyszerűnek tűnik, de azért vannak buktatói. Ha igazán krémes állagot szeretnénk elérni, a sós vízben főtt krumplit a vaj mellett tejszínnel keverjük össze. Érdemes egy kis szerecsendióval megfűszerezni.

Potato Pancakes "Latke's" with Sour Cream and Apple Sauce

Tócsni

A tócsni, melynek ezer nevét ismerjük, magában, tejfölbe mártogatva is kiad egy étkezést. A nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit fűszerezzük, a vizet jól lenyomkodjuk róla, majd liszttel és tojással összekeverjük és az így kapott masszát forró, olajos serpenyőbe kanalazzuk.

Potato salad with mayonnaise and spring onion, selective focus

Krumplisaláta

Igazi hidegtálas klasszikus ünnepekkor. Lehet majonézes, bajor vagy sima ecetes, de a lilahagyma ne maradjon ki belőle.

Golden baked potatoes on a white plate with rosemary

Tepsis krumpli

Akkor az igazi, ha kívülről aranybarna és ropogós, belül pedig krémes és nem úszik az olajban. Érdemes előfőzni, akár egyben héjában, majd egy olajozott vagy vajjal kikent tepsiben szétteríteni a gerezdeket és úgy magas hőmérsékleten sütni. Sok fajta fűszer jól áll neki, de talán rozmaringgal a legütősebb.

Homemade Potato Croquettes with dipping sauce on wooden board.

Krokett

Érdemes ezt is magunknak elkészíteni, sokkal finomabb lesz mint a mirelit verzió. A megfőzött, majd krumplinyomóval áttört burgonyát fűszerezzük, adjunk hozzá lisztet és tojást, majd formázzunk hengereket. Ezeket hempergessük prézlibe, és süssük ki olajban. Ennyire egyszerű.

Basket of French Fries-Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera

Hasábburgonya

Talán a legnépszerűbb verzió, minden gyorsétterem alap körete. Ha nem ragaszkodunk a mirelit verzióhoz és szívesen áldozunk rá egy kis időt, akkor érdemes először kiáztatni a felvágott krumplihasábokat, hogy minél több keményítő távozzon belőlük. Utána tegyük forró olajba, süssük három-öt percig, majd vegyük ki, hűtsük le és süssük újabb néhány percig. Ez a dupla sütés igazán ropogós hasábburgonyát eredményez.

Fresh Homemade Potato Chips

Chips

Az extrán vékonyra szelt krumplikat bő olajban, kis adagokban ropogósra sütjük. Feldobhatjuk előre kikevert fűszersóval.

Crispy smashed potatoes roasted with garlic and parmesan.

Nyomott krumpli

A krumplik közösségi médiás sztárja ez az összenyomott, angolul smashed verzió. Nagyon egyszerű, csak a héjában megfőzött krumplit kell összenyomni egy sütőpapíron, fűszerezni, majd betolni a sütőbe. Ha van otthon parmezán, érdemes megszórni vele, mert még ropogósabb lesz, illetve egy kis olívaolajat is spriccelhetünk rá. Ha megsült, fogyasszuk fokhagymás tejföllel.

Boiled potatoes with parsley

Petrezselymes krumpli

A sós vízben megfőtt krumplit tegyük forró olvasztott vajra, pirítsuk pár percig, majd szórjuk meg jó sok frissen aprított petrezselyemmel és azzal is forgassuk át.