Még nem regisztráltam

Életke

Brooklyn híd, Dumbo, Top of the Rock – dolgok, amiket nem szabad kihagyni New Yorkban

Birkás Péter
Birkás Péter

New York a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb városa, ami rengeteg ember bakancslistáján szerepel: legalább egyszer meg kell látogatni! Ha sikerül összehozni az utat, akkor rengeteg látnivaló várja az ember, és ezen listánkkal abban igyekszünk segíteni, hogy mit érdemes mindenképpen megnézni vagy kipróbálni. Az összeállításunkon szereplő legtöbb tétel kipipálása ráadásul egy forintba sem kerül (ha már ott vagyunk).

Te milyen sorrendben pipálnád ki a lenti tételeket?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Brooklyn híd

A Brooklyn híd a névadó városrészt és Manhattan szigetét köti össze, 1883-ban adták át, és mind a mai napig New York egyik ékköve. Természetesen járművek is áthaladnak rajta, de a gyalogosok az autók felett sétálnak egy direkt erre kialakított, fapadlós részen – megállás nélkül 20-25 perc átérni az egyik végéből a másikba. Maga a híd lenyűgözően monumentális, ráadásul gyönyörű kilátás nyílik az üzleti negyedre, Manhattan keleti szélére és persze Brooklynra is.

Dumbo

A Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) Brooklyban található, a kerület különleges része, közvetlenül a Manhattan híd lábánál, ahol az egykori raktárépületekből kialakított otthonok, üzletek és vendéglátóipari egységek egészen különleges hangulatot árasztanak. Itt található továbbá a Washington utca, ahonnan ikonikus fotó készíthető az említett Manhattan hídról, és itt található a Brooklyn Bridge Park is, ahonnan szuper kilátás nyílik a túlpart felhőkarcolóira.

Central Park

A Manhattan közepén található park akkora, hogy akár egy egész napot el lehet tölteni benne, csak az egyik végéből átsétálni a másikba órákba telik. Útközben tavak, hidak, kastélyok, méretes tisztások váltják egymást, mindenhol futók, lovaskocsik, bringások és persze a természetet élvező emberek – a hangulat csodálatos. Az pedig egészen szürreális, ahogy a fák közül, a zöldterületről kinézve meglátjuk az ég felé nyújtózkodó felhőkarcolókat.

Times Square by night

Times Square

A Manhattan közepén található tér hangos, kissé büdös, mindig hatalmas a tömeg, de mégis csak a város egyik szimbóluma, ahol legalább egyszer muszáj megfordulni, ha már az ember eljutott New Yorkba. A hatalmas kijelzők mindent belepnek, este pedig minden bevilágítanak, a tér tényleg csak hajnalban ürül ki valamennyire. Kétségtelen, hogy a helynek van egy egészen megfoghatatlan hangulata, amiket még fotókkal és videókkal is nagyon nehéz visszaadni.

Amazing aerial view of downtown New York City with all its skyscrapers and the iconic Empire State Building.

Top of the Rock

New Yorkban öt nagyon ismert kilátó van, az Empire State Building, a Summit (One Vanderbilt), a The Edge (Hudson Yards 30), a One World Trade Center és a Top of the Rock. Utóbbi a Rockefeller Center teteje, ahonnan az egyik legjobb kilátás van a városra. 360 fokos panoráma, 3 szint (ebből 2 nyitott), innen a legszebb az Empire State Building, és ha jól időzítünk, akkor olyan naplementében lehet részünk, amit jó eséllyel sosem fogunk elfelejteni.

The High Line in summer in the heart of Chelsea, Manhattan, New York City

High Line Park

A High Line Park a város újabbnak tekinthető nevezetességei közé tartozik. Egy lináris, 2,33 kilométer hosszú, 1,6 négyzetkilométer alapterületű nyilvános parkról van szó, amit az egykoron a Chelsea kerületben működő West Side Line magasvasút pályája mentén alakították ki – néhol a síneket meghagyva. A Manhattan nyugati szélén lévő park bőven a járdaszint felett, az épületek között húzódik, tele fákkal és más növényekkel, remek kilátással és pazar fotótémákkal.

Roosevelt Island Tramway

New York egyik különleges, a Queensboro híd mellett futó közlekedési lehetősége, ami lényegében egy libegő, tehát a kocsik drótkötépályán mozognak, Manhattant összekötve az East River folyó közepén található Roosevelt-szigettel – amit szintén érdemes meglátogatni. Egy jegy ára mindössze 2,90 dollár (bő ezer forint), ezért cserébe viszont egy különleges élményt, és egészen egyedi kilátást kapunk Manhattan keleti részére.

Street sign of Fifth Ave and West 33rd St at sunset in New York City - Urban concept and road direction in Manhattan downtown - American world famous capital destination on warm dramatic filtered look

Ötödik sugárút

Lényegében a város ütőere, egy nagyjából 10 kilométer hosszú sugárút, ami Manhattan szigetét kettéosztja keleti és nyugai oldalra. Bár csak egy útról beszélünk, végigsétálni rajta igazi életérzés, megkapjuk New York esszenciáját, a folyamatos nyüzsgéssel, ráadásul itt olyan nevezetességek mellett haladhatunk el, mint a vasalóra emlékeztető Flatiron épület, az Empire State Buliding, a Rockefeller Center vagy éppen a New York Public Library impozáns épülete.

Grand Central

A Grand Central vasúti pályaudvar szintén Manhattan közepén található, és a peronok száma alapján ez a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye: 44 peron 67 vágány mellett, amik két földalatti szinten helyezkednek el. Emellé lenyűgöző épület társul, egy hatalmas és gyönyörű, rengeteg filmből és sorozatból ismerős csarnokkal, ahová akkor is érdemes mindenléppen besétálni, akár csak pár percre, ha amúgy eszünk ágában sincs vonatra szállni.

New York style pizza slice

1 dolláros pizzaszelet

Ez nem látványosság, de lényegében New York kihagyhatatlan része, a mindössze egy dollárért (nagyjából 360 forint) megvásárolható pizzaszelet. Ezekkel az ajánlatokkal városszerte találkozhatunk, és a nagy mászkálások közepette érdemes legalább egyszer kipróbálni. A meglehetősen baráti ár ellenére a minőségtől nem kell tartani, az egy dollárunkért cserébe viszont pillanatok alatt csillapítható az éhségünk, és harapható formában is miénk lesz a New York-i életérzés.