Még nem regisztráltam

Életke

Ország-város, csiki-csuki, tamagoccsi – gyerekkorunk játékai, amikre máig szívesen emlékszünk

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ha egy mai tinédzsernek azt mondod, madzagos játék és csiki-csuki, biztosan hülyének néz, te pedig borzasztó öregnek fogod érezni magad. Ugyanakkor előveszel egy papírt, hajtogatásba kezdesz, mert annyira jók voltak ezek a játékok.

Te melyiket játszottad a leggyakrabban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.
Boy writing in a notepad doing his school work spelling or homework

Ország-város

A klasszikus játékot mindenki ismeri, és minden korosztályt be lehet vonni. Akár utazás közben is játszható, hiszen csak papír és toll kell hozzá.

Gumizás

Végy egy gumikötelet, fogj három-négy embert (vagy két nehéz széket/padot), és lényegében mehet is a játék.

Macskabölcső (madzagátadós játék)

Bármilyen fonal megteszi, amit különféle módon tudsz az ujjaid közé húzni és a társadnak gubanc nélkül át kell tudnia venni.

BUENOS AIRES, ARGENTINA - SEPTEMBER 24: A sticker collector places her new exchanged stickers on her Panini World Cup album at Centenario Park where people meet to exchange their spares  on September 24, 2022 in Buenos Aires, Argentina. Amid Panini World Cup sticker shortage, the Argentine government held meetings with representatives from the federation of kiosks and Panini manufacturer to solve the situation.  (Photo by Tomas Cuesta/Getty Images)

Lutra album

Szerencsére a matricagyűjtés nem veszett ki azóta sem, csak átalakult. Sulibüfében lehetett kapni állatos matricákat és több százat lehetett összegyűjteni, elcserélni, mire teljes lett az album a teljes állatvilágáról.

COLOGNE, GERMANY - AUGUST 14:  A Commodore C64 computer is seen at the event and entertainment area at the 2014 Gamescom gaming trade fair on August 14, 2014 in Cologne, Germany. Gamescom is the world's largest gaming convention and this year includes over 600 exhibitors.  (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images)

Commodore 64

Te is ölre mentél a testvéreddel, hogy ki mikor és mennyit gépezhet? A Super Mario és a Bombakereső szintű, még floppyra kiírt játékok is órákig le tudtak minket kötni.

Csiki-csuki (tátika)

Nyolc kérdést tudsz feltenni, melyre a válaszokat a tátika rejti. Előszeretettel jósoltunk vele egymásnak bőséges gyermekáldást és autómárkákat is.

London - A boy playing on one of the first Nintendo Game Boy computers (Photo by In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

Gameboy

Packman, Donkey Kong, Zelda, csupa jatékhős gyerekkorunkból. Addig hozzánk se lehetett szólni, míg végig nem vittük a pályát. Hasonló zsebkonzol volt a Tetris is.

Adj, király, katonát!

Két láncot alkotó csapat célja, hogy tagjaik az ellenfél láncának szaladva átszakítsák azok egységét, ezzel a saját csapatukat erősítve.

Kidobós

Klasszikus tesióra levezető játék, ahol a cél az, hogy a másik csapat minden tagját kiiktassuk egy labdás találattal.

TeveClub

Az első online játékok egyike, miután leáldozott a betárcsázós internetnek. Hasonlóan a tamagoccsihoz, virtuális állatunkat kellett életben tartani, és megtanítani rézfán fütyülni.

Two little friends playing outside. Enjoying the good weather. Happy in nature. Time together. Spring, summer time. Clapping game.

Tapsolós játék

An-tan-té-nusz, szó- raka-té-nusz… visszagondolva nincs is értelme azoknak a szövegeknek, amiknek az ütemét együtt tapsoltuk, de kézpirosodásig tudtuk játszani a barátokkal.

Színcápa

„Színcápa, színcápa, milyen színt kérsz?” kiáltásra a cápa választ egy színt, majd azoknak, akiken van ilyen színű ruha, át kell jutniuk az egyik partról a másikra, úgy, hogy ne kapja el őket a színcápa.

949995592

Tamagoccsi

Kultikus játék a 2000-es évek elejéről. Egy volt a cél: tartsd életben kisállatodat. Volt sírás, mikor óra közben nem tudtuk megetetni és kimúlt szegényke.