Még nem regisztráltam

TechTud

A legjobb játékok, amelyek segítettek átvészelni a világjárványt

Dániel Láving
Dániel Láving

A pandémia alatt rengeteg időre beszorultunk az otthonunkba, nem volt hová menni, nem volt mit csinálni, és sokak számára jelentették a „menekülést” a videójátékok. Összeszedtük, nekünk melyik 15 alkotás segített kicsit kiszakadni a mindennapokból.

Neked melyik volt a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

37 szavazat.

Ghost of Tsushima

Annak ellenére, hogy a megjelenést megelőzően nem volt túl nagy a felhajtás körülötte, a Ghost of Tsushima végül a 2020-as év egyik nagy meglepetése lett. Minden benne van, amit a nyílt világú dizájntól elvárhatunk – rosszfiúk szurkálása a fűben, települések felszabadítása, küldetésjelzők követése -, olyan módon tálalva, ahogyan még sosem láttuk. A történelmi környezet és a lélekkel teli karakterek olyan egyediáésget adnak a Ghost of Tsushimának, ami túlmutat a szokásos nyílt világú ellenőrző listán, a gyors tempójú harc pedig izgalmasan ötvözi a szamuráj és shinobi technikákat, egyik jelenetben a lopakodó gyilkosság, a másikban pedig az egy az egy elleni párbaj izgalmát ragadja meg.

Megjelenési dátum: 2020.07.17
Platformok: PS5, PS4

Hades

A Supergiant Games Hades című játéka egy olyan roguelike, amely a műfaj konvencióit használja fel a történet fokozására. A játékban Hádész fia, Zagreusz próbál kijutni az alvilágból, hogy megtalálja édesanyját. Az összecsapások gördülékenyek, rugalmasak és frenetikusak; az egyes fegyverek a lehetőségek és játékstílusok egész tárházát szabadítják fel, felnagyítva a játék újrajátszhatóságát. Bár a roguelike-ok általában nem a narratívájukról híresek, a Hades története és karakterei gyönyörűen fejlődnek, ahogy Zagreus többször is megpróbálja maga mögött hagyni az alvilágot. Mindezek együttesen teszik a Hades-t a 2020-as évek egyik legjobb játékává.

Megjelenési dátum: 2020.09.17
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, macOS

Animal Crossing: New Horizons

Nem túlzás azt állítani, hogy az Animal Crossing: New Horizonsnak bérelt helye lesz a Covid19-ről szóló visszaemlékezésekben. A New Horizons éppen akkor jelent meg, amikor világszerte elrendelték a zárlatokat, így az általa kínált virtuális menedék nem csak a szokásos Nintendo rajongói bázist vonzotta, hanem azokat is, akik korábban sosem játszottak videójátékokkal. Akár a barátainkkal, akár egyedül játszottunk vele, a New Horizons olyan rutint és figyelemelterelést nyújtott, amelyre sokunknak szüksége volt a hirtelen káoszba taszított világban.

Megjelenési dátum: 2020.03.20
Platformok: Nintendo Switch

It Takes Two

A történet főhősei May és Cody, egy válás szélén álló pár: kalandos párkapcsolati terápiájuk lányuk kívánságával kezdődik, amitől a felnőttek apró babává változnak, majd kénytelenek együtt dolgozni, hogy visszanyerjék emberi testüket. Ehhez be kell járniuk a házuk immár óriási világát és annak hátsó udvarát: a helyszínek a kapcsolatuk legnagyobb problémáit tükrözik és folyton együttműködésre kényszerítik őket. Az It Takes Two tétje nem az univerzum megmentése, hanem két ember újbóli egymásra találása, de pont ez teszi bensőségessé és bájossá. Ha még nem játszottál vele, csak javasolni tudjuk, hogy adj neki egy esélyt egy barátoddal, a pároddal vagy egy családtagoddal közösen, mert egy olyan élményben lehet részetek, amire videójáték formájában csak nagyon ritkán van példa.

Megjelenési dátum: 2021.03.26
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One

Elden Ring

Idén végre kiderült, hogy az Elden Ring megérte a várakozást. A FromSoftware sikeresen ültette át a Souls-játékok DNS-ét egy nagyobb, kiterjedtebb világba, mérgező mocsarakkal és félelmetes hegyi erődökkel. Új lovas segítőtársad, Torrent szabadságot ad a felfedezéshez és bizonyos harcok elkerülésére, amiket akkor, ott nem szívesen vállalnál be. Ettől persze nem feltétlenül lett könnyebb a játék, de egy kicsit elérhetőbbé vált az újoncok számára.

Megjelenési dátum: 2022.02.25
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One

The Forgotten City

A The Forgotten City egy ausztrál készítésű kalandjáték, amely 2000 évvel a múltba repít minket, egy eldugott római városba, ahol, ha egy ember vétkezik, mindenki meghal. Ami egy Skyrim modként indult, önálló címmé fejlődött, ami vitathatatlanul az elmúlt évek legjobban megírt játéka lett, aminek a fordulatos, gyönyörűen megvalósított történet még a stáblista után is velünk marad.

Megjelenési dátum: 2021.07.28
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

DOOM Eternal

Néha van, hogy csak lövöldözni kell, és ha lövöldözni kell, akkor a Doom Eternal kétség kívül az egyik legjobb választás. Az első perctől kezdve bűntelenül zsigereled ki a démonokat sörétes- és plazmapuskákkal, miközben a háttérben bömböl a heavy-metal. A megszokott brutalitás, és az okos pályatervezés mellé ezúttal és egy frissítet mozgáskultúra társult, amitől a démonhordákon történő erőszakos átgázolás olyan, mint egy vérrel átitatott balett. Kell ennél több?

Megjelenési dátum: 2020.03.20
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, Android, Google Stadia

Sable

A Sable bájos története egy fiatal lányt, a címszereplő Sable-t követi, aki egy olyan rítusba kezd, amely elindítja, hogy egyedül fedezze fel a világot. Ha egy nyílt világot keresel, tele szörnyekkel, amiket le kell gyilkolnod és ellenségeket kell lelőnöd, akkor máshol keresd. A Sable stresszmentes története egy lélegzetvételnyi friss levegőt jelent, amikor minden más játékban a tét növelésére tett kísérlet általában egy még nagyobb pisztolyt jelent. A bájos képregényszerű látványvilág, amelyet olyan művészek befolyásoltak, mint Moebius, lehetővé teszi a Sable számára, hogy egy teljesen saját világot teremtsen, amely tele van élettel és mélységgel, a nem is olyan üres homoktengerben.

Megjelenési dátum: 2021.09.23
Platformok: PC, Xbox Series X|S, Xbox One

Unpacking

Az Unpacking története arról szól, hogy mit akarunk magunkkal vinni, és hogyan illesztjük ezeket a dolgokat – és az általuk képviselt emlékeket – életünk változó körülményeihez. A játék a kartondobozok kicsomagolásának könnyed, hétköznapi munkáján keresztül bontakozik ki a láthatatlan főhősünk életének különböző pontjain. Gyermekkori szobájában rendbe rakod a plüssjátékokat és zsírkrétákat; a következő fejezetben pedig megpróbálod valahogy beszuszakolni a gigantikus számítógépét a főiskolai kollégiumi íróasztala alatt. Amikor egy gazdag agglegényhez költözik, azzal küzd, hogy az ő aprólékosan elhelyezett holmijai között helyet találjon a cipőinek. Vajon van-e helye az életében, hogy befogadja őt? A játék megmutatja, hogy hosszú távon a tárgyaink hogyan segítik elő az összetartozás érzését. Ez egy jelentős erővel bíró történet, amelyet csodálatosan nem hagyományos módon mesélnek el, ezzel egy különleges élménnyel gazdagítva minket.

Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, Linux, macOS

Chicken Police - Paint it RED!

A Chicken Police a tökéletes nyomozós játék, amire mindig is vágytál, csak eddig nem is sejtetted, hogy egy kakas bőrében szeretnéd átélni. A magyar The Wild Gentlemen első játéka egy „buddycop noir” stílusú kalandjáték, ami hangulatával, poénjaival, valamint fantasztikus írói és szinkronmunkájának köszönhetően egy kihagyhatatlan élményt lett, amit nem csak a műfaj rajongónak merünk ajánlani.

Megjelenési dátum: 2020.11.05
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, Android, iOS, macOS, Google Stadia

Among Us

A barátaiddal vagy egy űrhajón, de az egyikük szabotőr. Vajon ki lehet az? A vádaskodásnak következményei vannak, mivel a gyanúsítottakat kidobják a légzsilipen keresztül – még akkor is, ha ártatlanok. Paranoiás korunk tökéletes partijátéka az Among Us, köszönhetően az érdekes alaphelyzet és a jó öreg emberi fondorlatosság varázslatos keverékének. Technikailag 2018-ban jelent meg, de a pandémia alatt robbant be igazán, és vált a 2020-as évtized egyik megkerülhetetlen címévé, ami már szinte mindenki gépén/konzolján/telefonján megfordult legalább egyszer.

Megjelenési dátum: 2018.06.15.
Platformok: PC, PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, Android, iOS

Spiritfarer

A SpiritFarer egy a halott lelkeket szállító komp fedélzetén játszódik, és egyenlő részben puzzle-kaland és menedzsment szimulátor. Szobákat lehet építeni, kertet termeszteni, és kalandokba bocsátkozni, miközben a kompvezető Stella és vidám csapata beutazza a világot, és megtanulják, hogyan tartsák fenn magukat bányászattal, földműveléssel, főzéssel, halászattal és kézművességgel. Útközben Stella a halottak szellemeiről is gondoskodik, teljesíti utolsó kívánságaikat, mielőtt búcsút vesznek tőlük. A halál témájának közvetlen, de életigenlő megközelítésével a játék optimista sebezhetősége éppoly egészséges, mint karizmatikus és vidám karakterei.

Megjelenési dátum: 2020.08.18
Platformok: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, macOS, Google Stadia

Metroid Dread

Amikor a legtöbb embernek a Nintendo jut eszébe, olyan gyerekbarát karakterek képei jutnak eszébe, mint Mario és Pikachu. De Samus Aran, a Metroidból ismert vagány intergalaktikus fejvadász már régóta kiérdemelte helyét a cég karaktereinek ékes palettáján. És több mint egy évtizednyi rendes Metroid-játék nélküli időszak után Samus az idei Metroiddal nagyszerű módon tért vissza: a Dread című, Nintendo Switch-re készült 2D-s oldalnézetes játékkal, amelyben hősünket mesterségesen intelligens gyilkos robotok üldözik a titokzatos ZDR bolygón.

Megjelenési dátum: 2021.10.08.
Platformok: Nintendo Switch

Eastward

Az Eastwardban John és Sam történetét követhettük nyomon, egy örökbefogadott apa-lánya duóét, akiket erőszakkal eltávolítanak otthonukból, és egy olyan útra kényszerítenek, amely sosem úgy alakul, ahogyan azt várnád. Bár az Eastward egyértelműen olyan klasszikus RPG-kből merít ihletet, mint az Earthbound és a The Legend of Zelda, a fejlesztők nem féltek túllépni azoknak a határain. Ez leginkább a harcban és a karakterekben tükröződik: John képes bombákat dobálni és serpenyővel hadonászni, hogy elhárítsa a vidéken bolyongó szörnyeket, míg Sam a meglepő kinetikus képességeit használja, hogy biztosítsa a túlélésüket. Az Eastward erősségei a rejtvényfejtésben, a gyönyörű művészeti stílusban és a két hősünk közötti kapcsolatban rejlenek. A helyenként meglepően sötét Eastwardban sokkal több van, mint amit a elírás sejtet, úgyhogy készülj fel egy ragyogóan bizarr kalandra.

Platformok: PC, Nintendo Switch, macOS

Wildermyth

A Wildermyth egy igazán ötletes taktikai szerepjáték, ami minden egyes alkalommal, amikor új kampányt kezdesz, procedurálisan generál egy új hősökből álló csapatot, mindegyiknek saját története, hajlamai, szenvedélyei és hibái vannak. A csaták sakkrácsos térképeken zajlanak, ahol a csapatod győzelmei – és az elszenvedett sebhelyek – újszerű módon erősítik az egyes karaktereket. Minden látszólag jelentéktelen döntés hozzájárul egy egyedi narratív szövevényhez. A játék előrehaladtával szeretett csapattársaid megőszülnek és meggörnyednek, és gyermekeik lépnek a helyükbe. A végére a történet homéroszi szappanoperává virágzik.

Megjelenési dátum: 2021.06.15
Platformok: PC, Nintendo Switch