Még nem regisztráltam

Életke

Télapó, Santa Claus, Joulupukki – Mikulás-szokások a világ minden tájáról

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Az ünnep, amit világszerte különböző hagyományok és szokások színesítenek meg, az év egyik legvarázslatosabb napjává teszik azt, amikor a Mikulás érkezik.

Neked melyik ország szokása tetszik leginkább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Christmas sock holding by little boy.

Nagy-Britannia

Nagy zoknit akasztanak az ágyuk végébe, ide várják a kéményen át megérkező Santa Claustól az apróbb ajándékokat. A nagyobb ajándékok a karácsonyfa alá kerülnek. A Mikulásnak egy kis Sherryt és gyümölcsös pitét készítenek ki.

coal lump with red ribbon, christmas present for bad boys and bad girls

Németország

Nicolaus hozza az ajándékokat a kifényesített kis csizmákba. Az ottani szokások szerint a jó gyerekek ajándékot kapnak, a kevésbé jók azonban szenet a csizmájukba.

People take part in an Ugly Christmas Sweater Run on December 16, 2017 in The Vondelpark in Amsterdam, Netherland. During this 5K run, people have the chance to show pride in their ugly sweater as their sweat it out at the national Ugly Sweater Run at the Vondelpark, in Amsterdam. The event allows those who take part the chance to run, walk or jingle into the holiday spirit with friends, family, kids and dogs. Ugly sweater run is also celebrated in other countries, like in the USA, making of this, a Christmas tradition. A portion of the proceeds was donated to Save the Children charity. (Photo by Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images)

Hollandia

Gőzhajóval érkezik Sinterklaas, segítőivel, a Fekete Péterekkel. Ráadásul nem Lappföldről, hanem Spanyolországból. Náluk ez nagyobb ünnepnek számít, mint a karácsony.

847681332

Finnország

A finnek hisznek abban, hogy Joulupukki, vagyis a Mikulás Lappföldön él. Rengeteg országából érkezik is levél gyerekektől Lappföldre. A szokásaik egyébként hasonlóak a mieinkhez: a Mikulás rénszarvasok vontatta szánon érkezik, krampusz és manó segítőivel együtt.

Santa Claus having a delicious snack, he is eating cookies and drinking milk, Christmas and holidays concept

Amerika

Santa Clausnak csokis kekszet és egy pohár tejet tesznek ki. Karácsonykor szánon érkezik, amelyet rénszarvasok húznak, a legismertebb közülük Rudolf.

Typical Epiphany scene in Italy with a Befana hanging on a cable

Olaszország

La Befana boszorkány ajándékoz január 6-án, vízkeresztkor, de a Mikulás (Babbo Natale), vagy Karácsony Apó is ajándékoz szenteste. Azonban a rossz gyerekek csak széndarabra számíthatnak.

Russian Father Frost and Snow Maiden in the winter forest.Santa Claus Russian

Oroszország

A Télapót Djed Moroznak, vagyis Fagy Apónak hívják. Orosz szánon, vagyis trojkán érkezik Újévkor. Piros vagy kék hímzett kabátot visel és nagy vándorbottal jár. Kísérője unokája, Hópelyhecske, vagyis Sznyegurocska. A gyerekek ajándékát az ablakba teszi, így nem kell bemásznia a kéménybe.

Iceland, rear view of a man disguised as Santa Claus standing at a glacier raising his arms

Izland

Tizenhárom Jólasveinar, tehát „karácsonyi srác” helyettesíti a hagyományos Mikulást. December 12. és 24. közt egyesével érkeznek meg a hegyekből. A jó gyerekek ajándékokat, a rosszak viszont krumplit kapnak a kitett cipőikbe.

vector 3 Magi Wise men. Los Reyes Magos in Spanish

Spanyolország

A spanyol gyerekek a napkeleti bölcsektől, a Háromkirályoktól várják az ajándékokat, melyek kicsit máskor, vízkereszt idején kerülnek a gyerekek kifényesített cipőibe.

Santa Claus with a mug of beer. Coloured background and seletive focus.

Írország

Rétessel és sörrel vagy whiskey-vel várják a fehér szakállút, sőt, a rénszarvasainak répával is kedveskednek. A gyerekek egy zsákot raknak ki, hogy a Mikulás abba tegye az ajándékaikat.

157616821

Ausztrália

Nyári időszakra esik az ünnep, így legtöbbször szörfön érkezik, vagy szánját nyolc fehér kenguru húzza.

Colorful balloons and wedding background

Kenya

Mivel meleg van karácsonykor, a szabadban készülnek az ünnepre, és ott is ünnepelnek. A legtávolabb élő családtagok is hazautaznak. A templomot léggömbökkel, virágokkal, szalagokkal díszítik.

Japan Santa Claus dressed in kimono, icon of flag and greeting of happy New Year translated in Japanese language isolated on vector illustration

Japán

Japánban Hoteioshonak hívják, ami „Ajándékot Hozó Istenséget” jelent. Állítólag hátul is van szeme, így minden gyereket jól lát, hogy jól vagy rosszul viselkedik.