Még nem regisztráltam

Életke

Halogatás és önostorozás helyett – egyszerű tippek a hatékony takarításhoz

Anna Csákó

Néhányan takarítás közben tudnak csak igazán kikapcsolódni, míg mások egyenesen fájdalomként élik meg az ilyen alkalmakat, melyeket addig halogatnak, amíg a jóérzésük megengedni – abban azonban mindkét tábor egyetérthet, hogy bizonyos rendszerességgel több mint érdemes kivinni a szemetet, vagy épp elmosogatni a koszos tányérokat. Megpróbáltunk olyan hasznos apróságokat összegyűjteni, melyekkel olcsóbban, gyorsabban és környezetkímélőbben végezhetjük el az ilyenkor ránk váró feladatokat.

Nálad melyik vált már be?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Simon Potter / Cultura Creative / AFP

Osszátok fel a feladatokat

Ha nem egyedül élsz, akkor az elhatalmasodó kosznak és rendetlenségnek sem te vagy egyedül az oka – a legtöbb időt azzal spórolhatjátok meg, ha felosztjátok egymás közt a feladatokat.

Vesnaandjic / Getty Images

Vedd le a cipőd, ha hazaérsz

Lényegesen higiénikusabb lesz a környezetünk pusztán attól is, ha a cipőnk talpán behozott koszt nem hordozzuk körbe a lakásban.

Eric Audras / Getty Images

Haladj fentről lefelé

Egyszerű, de sok felesleges mozdulattól megkímélő jó tanács.

Richard Brocken / ANP MAG / AFP

Öblítsd ki a kádat fürdés után

Semmiből nem tart, és jelentősen meghosszabbíthatjuk vele a kádtakarítások közt eltelő időszakot.

Mizina / Getty Images

Használj sót

Nem csak főzésnél hasznos, hanem olyan makacs foltokat és szennyeződéseket is eltávolíthatunk vele, melyeknél már a vegyszerek sem segítenek.

Liudmila Chernetska / Getty Images

Teregetéskor rázd ki a ruhákat

Ennek a plusz egy mozdulatnak köszönhetően kevesebb ideig kell majd a vasalódeszka felett görnyedned, ha a későbbiekben a vasalásra is rávennéd magad.

Dougal Waters / Getty Images

Ne használj vegyszereket

Legtöbb esetben ablakpucoláshoz és felmosáshoz is bőven elég, ha csak tiszta vizet és egy rongyot használsz, de rengeteg természetes anyaggal is helyettesítheted a vegyszereket, ha úgy érzed, a víz önmagában már nem lesz elég.

Hirurg / Getty Images

Találd meg a megfelelő sorrendet

Sokat tud gyorsítani a folyamaton, ha nagyjából mindig azonos tevékenységeket végzel egymás után, és nem kilátástalan gyötrődéssel telik el húsz perc, hogy mi legyen a következő lépés.

Rafa Elias / Getty Images

Csak azt mosd ki, amit muszáj

Értsd: zoknit, fehérneműt, valamint bármi egyebet, amit leettél, leittál, amire ráugrott egy sáros lábú kutya, amibe beleizzadtál vagy amit már napok óta le sem vettél magadról.

Susumu Yoshioka / Getty Images

Kis lépésekben haladj

Ha minden nap, szinte rutinból elvégzel egy-egy részfeladatot, akkor nem kell rokonlátogatások előtt plusz egy szabadnapot kivenned, hogy csillogjon az otthonod.

Maskot / Getty Images

Ne beágyazással indítsd a napot

És ezzel senkit sem szeretnénk lustaságra buzdítani.

Dzurag / Getty Images

Rázd ki a porszívózsákot

A legtöbb cserélhető porszívózsákot akár többször is felhasználhatjuk, ha a kicserélése helyett csak kirázzuk a benne található port – és így arra is van esély, hogy visszakerül hozzánk egy rég elveszettnek hitt kincsünk.