Még nem regisztráltam

Kult

Norris, Willis, Chan, Lee – a legnagyobb akciósztárok

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ki ne szeretné a jó akciófilmeket? Sok oka van annak, hogy ez a filmes műfaj népszerű, de leginkább a karizmatikus akciósztárok szögeznek bennünket a tévé vagy mozivászon elé. Legtöbbször ők is csupán hétköznapi emberek, akiknek nincs szükségük szuperhős-jelmezre, hogy a gazfickókat rendre utasítsák.

Szerinted ki a legnagyobb akciósztár?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

27 szavazat.
Chinese-American martial arts exponent Bruce Lee (1940 - 1973), in a karate stance, early 1970s. (Photo by Archive Photos/Getty Images)

Bruce Lee

Rövid filmes karrierje ellenére Lee komoly hatással volt a harcművészeti filmek nyugati népszerűségére, lényegében az ő csuklyásizma mögül bújtak elő a verekedős akciósztárok. A sárkány közbelép, Tomboló ököl – ma már mind klasszikusnak számítanak.

PARIS, FRANCE - DECEMBER 12: Actor Jean-Claude Van Damme attends the Amazon TV series 'Jean Claude Van Johnson' Premiere at Le Grand Rex on December 12, 2017 in Paris, France. at Le Grand Rex on December 12, 2017 in Paris, France. (Photo by Kristy Sparow/WireImage)

Jean-Claude Van Damme

A belga izompacsirtát először az 1988-as Véres játék című meglepetéssikerben láthattuk, a többi már akcióhős-történelem. Nincs is más színész, aki összeszorított farpofákkal jutott a csúcsra.

HOLLYWOOD, CA - AUGUST 15: Actor Arnold Schwarzenegger arrives at Lionsgate Films' "The Expendables 2" premiere on August 15, 2012 in Hollywood, California. (Photo by Jason Merritt/Getty Images)

Arnold Schwarzenegger

Felejthetetlen Terminátor-szerepétől kezdve a Ragadozóban játszott rettenthetetlen kommandósig Schwarzenegger személyisége és páratlan fizikuma szilárdan bebetonozta őt az akciófilmek legendái közé. Osztrák akcentusa és egysoros poénjai csak tovább fokozzák azt a bájt, mely felejthetetlenné teszi őt.

Chuck Norris (Photo by Bob Levey/WireImage)

Chuck Norris

A több küzdősportban is fekete övet szerző színészt legtöbben az abszurd viccek mellett a Walker, a texasi kopó című sorozatból ismerik, pedig olyan akciófilmekben szerepelt, mint A Sárkány útja, a Néma düh, vagy az Ütközetben eltűnt – utóbbi plakátját pedig álmunkból felköltve is le tudnánk rajzolni.

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 14: Sylvester Stallone attends the 'Creed II' New York Premiere at AMC Loews Lincoln Square on November 14, 2018 in New York City. (Photo by Daniel Zuchnik/WireImage)

Sylvester Stallone

A bokszoló Rocky Balboát és a harcedzett háborús veteránt, John Rambót alakítva Stallone több esetben bizonyította, hogy előkelő hely jár neki az akciófilmes legendák között.

HOLLYWOOD, CA - AUGUST 19: Actor Bruce Willis attends the premiere of Dimension Films' "Sin City: A Dame To Kill For" at TCL Chinese Theatre on August 19, 2014 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Bruce Willis

A Die Hard-sorozatban John McClane-t alakító Bruce Willis a filmjeiben rendre megmutatta, hogy nála jobban kevesen képesek egyensúlyozni a kemény akciójelenetek és a humor között. És egy félmosollyal mindent képes megoldani.

HOLLYWOOD, CA - OCTOBER 07: Actor Keanu Reeves attends the premiere of "Knock Knock" at TCL Chinese Theatre on October 7, 2015 in Hollywood, California. (Photo by Jason Kempin/Getty Images)

Keanu Reeves

A Mátrix-filmek Neójaként Reeves megmutatta, hogy képes a közönséget az akció és a filozófia kombinációjának világába vonzani. A könyörtelen bérgyilkos, John Wick szerepében pedig még jobban illik rá a modernkori akcióhős megnevezés. Az egyszemélyes hadsereg jelzőt így joggal kiérdemelte.

LONDON, ENGLAND - APRIL 11: Dwayne Johnson attends the European Premiere of 'Rampage' at Cineworld Leicester Square on April 11, 2018 in London, England. (Photo by Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)

Dwayne Johnson

Vitathatatlanul az akciófilmek jelenlegi királya, aki egy darabig még nem is adja át a trónt másnak. Ha éppen nem egy Johnson-filmet nézel meg a moziban, akkor is biztos láthatod valamelyik készülő filmjének előzetesét. A Skorpiókirály jelentette számára az áttörést, de azóta szinte minden évben újabb és újabb akciófilmekben láthatjuk. Akit pedig Kínában szeretnek, az már sokat elárul a népszerűségéről.

HOLLYWOOD, CA - AUGUST 22: Actor Jason Statham arrives at the premiere of Summit Entertainment's 'Mechanic: Resurrection' at ArcLight Hollywood on August 22, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Jason Statham

Az angol színész élete első szerepét A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című filmben kapta, de igazi akciósztárrá A szállító-filmek tették. Onnantól pedig nem volt megállás, még a gigantikus őscápák sem tudtak kifogni rajta.

LONDON, ENGLAND - JULY 13: Tom Cruise attends the UK Premiere of 'Mission: Impossible - Fallout' at the BFI IMAX on July 13, 2018 in London, England. (Photo by John Phillips/Getty Images for Paramount Pictures)

Tom Cruise

A tény, hogy saját maga hajtja végre a legveszélyesebb kaszkadőrmutatványokat, igazi akciósztárrá tette őt. Tom Cruise sosem okoz csalódást, elég a Mission: Impossible-sorozatra vagy a Top Gunban nyújtott teljesítményére gondolni. Olyan filmet pedig fel sem tudunk idézni tőle, melyben nem fut legalább egy kilométert.

HONG KONG - MARCH 25: Jackie Chan attends the amfAR Hong Kong Gala at Shaw Studios on March 25, 2017 in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by Ulet Ifansasti/Getty Images)

Jackie Chan

Hongkong büszkesége remekül ötvözi a harcművészeti képességeit a komikus elemekkel, így vált minden idők egyik legnagyobb akciósztárjává. A Balhé Bronxban, a Csúcsformában-filmek, sőt még a Kung Fu Pandában nyújtott szinkronmunkája is kiemelkedik Chan hosszú életrajzában.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - JUNE 06: Honoree Denzel Washington speaks onstage during the 47th AFI Life Achievement Award honoring Denzel Washington at Dolby Theatre on June 06, 2019 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images for WarnerMedia) 610265

Denzel Washington

Tekintélyt parancsoló jelenléte több akciófilmet sikerre vitt, köztük olyan klasszikusokat, mint A tűzben edzett férfi és A védelmező-filmsorozat.

ZURICH, SWITZERLAND - OCTOBER 03: Liam Neeson attends the 'A walk amongst the Tombstones' Press Conference during Day 9 of Zurich Film Festival 2014 on October 3, 2014 in Zurich, Switzerland. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for ZFF)

Liam Neeson

Karrierje során a legkülönfélébb karaktereket kellett megszemélyesítenie, de az utóbbi évekből leginkább az akciófilmjeire emlékszünk. A leghíresebb ezek közül egyértelműen az Elrabolva-trilógia, Liam Neeson pedig 70 évesen is bizonyítja, jobb vele nem kekeckedni.