Még nem regisztráltam

Kult

Akik feláldozzák a történelmi hűséget a szexizés oltárán: a legdögösebb fűzős jelenetek

Orsolya Tóth-Gyóllai
Orsolya Tóth-Gyóllai

A korábban csak praktikus szerepet betöltő fűző, mára már fétistárggyá vált: gyakran láthatjuk filmen, ahogy fiatal lányok verejtékezve egyre szorosabbra és szorosabbra veszik a dögös, csiricsáré ruhadarabokat. Amellett, hogy a kosztümök anyagai, színei és sziluettjei is gyakran idegenek az adott kortól, az alkotók legtöbbször a legalapvetőbb játékszabályokat is negligálják. A lányok pőre bőrükre veszik fel az eredetileg bálnaszila-, majd acélmerevítőkkel ellátott, méregdrága fűzőket. A valóságban a nőknek muszáj volt még egy réteget venni a fűző alá, nemcsak kényelmi, hanem anyagi okból is: senkinek nem volt ezer darab belőle, hogy mindet összeizzadja. Olyan filmeket, sorozatokat szedtünk össze, amikben a szexiség győz az ésszerűség szempontja felett, ha fűzőkről van szó.

Neked melyik fűzős jelenet a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Elfújta a szél

Az 1939-es romantikus filmdráma szintén inkább az aktuális trendeket érvényesíti, mell alatti fűzőivel. Itt láthatjuk elsők között vásznon az azóta kanonizálódott bohókás befűzést. Felejthetetlen a jelenet, amiben a kisasszonyok fűzőben pihiznek, miközben pávatollal legyezgetik őket. Mégis mi mást csinálnának?

A Bridgerton család

A Bridgertonból sem maradhatott ki a megszokott, kínzós, nehézkes alakformálás. A Featherington házban az egyik hajadont lendületből, erőből igyekszik darázsderekúra fűzni a szobalány és a kétségbeesett anya. Lánya grimaszol a fájdalomtól.

Titanic

A modern nők jelentős hányada 1912-ben már elhagyta a fűző viselését. Ezért is szimbolikus a jelenet, amiben Rose testén anyja szorosra húzza a fűzőt. Ez a ruhanemű a szigort és a konvenciót jelképezi, amiből a hősnő kitörni szeretne. Ugyanakkor Kate Winslet gyönyörűen fest a 90-es évek ízlésére szabott, finom, hófehér fűzőben.

A Karib-tenger kalózai

A legújabb londoni divat próbára teszi Elizabeth Swann kisasszonyt (Keira Knightley). A fűzőben alig kap levegőt, így lánykérés közben ájul el és drámaian zuhan a vízbe. Sokunkban megmaradhatott a jelenet, amiben Jack Sparrow kapitány letépi Elizabethről a gyilkos alsóneműt.

A tökéletes trükk

Nolan bűvészes thrillerében a jelmeztervezők egyáltalán nem inspirálódtak a kor kifejezetten izgalmas showgirl esztétikájából. Egy szimpla, esetenként kissé pornós, szalonos irányba mentek el a bűvész segédjét alakító Scarlett Johansson jelmezei esetében is, arról nem is beszélve, hogy a késő 19. században nem létezett az áttetsző nejlon harisnya, de a kosárral ellátott fűző sem.

Találkozz velem St. Louise-ban

A 40-es évek mesebeli, családi musicale nem alkalmazkodott a kor sziluettjéhez. A történet szerint az 1900-as évek első évtizedében járunk, azonban Judy Garland nem az adott időszakban divatos, a csípő görbületét finoman kiemelő fűzőt visel, sokkal inkább egy szimpla, derekat összehúzó, nagyon fodros, csiricsáré darabot. Persze itt sem maradhat ki a befűzés tortúrája.

Díva

Két női ikon, Christina Aguilera és Cher is feltűnik a speakeasyk hangulatát idéző, burleszkes, zenés filmben. A jelmezek helyenként nagyon filléresnek, műanyagnak hatnak. Az I’m a Good Girl előadása közben Aguilera egy csillámos fűzőt visel, fehér tollakkal. Bár itt nem kérhető számon a történelmi hűség, az amazonos, szexi halloweeni jelmez hangulatú szett nincs túlzottan átgondolva. A díva persze így is ragyog.

Anna Karenina

A Tolsztoj-regényt elmésen adaptáló 2014-es filmdráma inkább csak inspirálódik a kor divatjából, amit az aktuális high fashion trendekkel vegyít. Egy színpadias öltöztetős jelenetben látjuk Annát egy gyönyörű, de egyszerű fűzőben. A hősnőt alakító Keira Knightley szinte csakúgy átlibben szobalányával az öltözködés fáradalmain.

Moulin Rouge!

A 2001-es Baz Luhrmann musicaltől nem is várható el az ésszerűség vagy a történelmi hűség. A jelmezek vadak, csicsásak, de igazán magával ragadó ez a tündérmese. Nicole Kidman harisnyatartóval viseli dögös fekete fűzőjét, szettje mára kultikussá vált.