Még nem regisztráltam

Kult

Az elmúlt évek országtortái: melyik ízlett legjobban?

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Az ország tortáját 2007 óta választják meg minden évben, és az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatják be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában.

Az elmúlt 12 év tortái közül neked melyik ízlett legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

17 szavazat.

Őrség zöld aranya

2016 – Tökmagolaj, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával készült.

Boldogasszony csipkéje

2019 – Alsó rétege egy málnás áztatóval átitatott piskóta, ezen egy málnapürével dúsított tésztaréteg helyezkedik el, majd következik a cremeux (tejszínnel lazított krém), a tetején pedig egy bazsalikomos, citromos ganache koronázza a tortát, amely Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszített.

Huncut Szilva Herceg

2022 – Lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse réteggel, megbolondítva a vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

Kecskeméti barackos kölestorta

2011 – Tejben, vajban, vaníliában, reszelt citromhéjjal felfőzött kölesből, lenmagpehely, mandulaliszt, tojás és túró keverékével sütött piskóta alap felhasználásával egy tejszínhab, sárgabarackdarabok és gyümölcsöntettel töltött speciális tortaformában készült.

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta

2015 – Sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával alkotott torta harmonikus ízekkel egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva.

Somlói revolúció

2014 – Mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta.

Curiositas

2020 – Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonattal.

Komáromi kisleány

2018 – Mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéjjal és gyömbérrel.

Milotai mézes grillázstorta

2013 – Kétféle krémmel, 30 dkg dió felhasználásával készült torta, a felépítése szerint oly módon, hogy egy-egy pralinés és mézes réteget egy ropogós, diós-grillázsos réteg választja el egymástól.

Szabolcsi almás máktorta

2012 – Kölespehellyel készült, hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegekkel.

Balatoni habos mogyoró

2017 – Mogyorós mousse, mogyorós habtészta alapú torta tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal, feketeribiszkével.

Napraforgó

2021 – Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek (napraforgó, csokoládé, körte, méz, vilmoskörte pálinka).