Még nem regisztráltam

Kult

Black Sabbath, Green Day, Red Hot Chili Peppers – rockzenekarok, amiknek szín van a nevükben

Márton Jankovics
Márton Jankovics

A könnyűzene története általánosságban is tele van olyan formációkkal, amelyeknek nevében feltűnik egy szín, a rock meghatározó zenekarai között pedig különösen nagy számban fordulnak elő a színek.

Neked melyik a kedvenc „színes” zenekarod?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Pink Floyd

Van abban valami szép, hogy a legnagyobb hatású progresszív rock zenekar két blues zenésztől kölcsönözte a nevét: Pink Andersontól és Floyd Counciltól, akiknek a zenekar korai időszakának alapembere, Syd Barrett nagy rajongója volt. Persze ezelőtt ők is próbálkoztak egy csomó más elnevezéssel – például: Meggadeaths, the Screaming Abdabs, Leonard’s Lodgers, Spectrum Five vagy Tea Set –, de végül a Pink Floyd névvel váltak híressé és ezt vitték tovább Barett korai kiválása után is.

Red Hot Chili Peppers

Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem – először ez volt a funktól a pszichedelikus rockon át a hiphopig mindent magába olvasztó zenekar neve, amely akkoriban keresztelte át magát Red Hot Chili Peppersre, mikor Anthony Kiedis is csatlakozott állandó negyedik tagként a trióhoz. Állítólag a 20-as évek jazz és blues zenekarainak neveiből kombinálták meg saját, ikonikus elnevezésüket, ami a frontember elmondása szerint egyszerre bizonyult áldásnak és átoknak a későbbiekben.

Black Sabbath

Ozzy Osborne és Tony Iommit nem véletlen szokták a heavy metal atyjaként emlegetni, az általuk alapított zenekar ugyanis a műfaj egyik korai és legnagyobb hatású képviselője. A név ötlete azonban a basszusgitáros, Terry Butler egyik dalából jött, amelyet egy Boris Karloff-film hatására írt.

Deep Purple

A hard rock egyik meghatározó zenekara a virtuóz gitáros, Ritchie Blackmore javaslatára vette fel a Deep Purple nevet egy 20-as évekbeli sláger címe nyomán, amely Blackmore nagymamájának egyik kedvence volt. A zenekar amúgy demokratikusan szavazott a névről egy próbán, ahol minden tag tehetett egy javaslatot: a Deep Purple mögött második helyen a Concrete God végzett, de ezt túl keménynek ítélték végül Blackmore-ék.

Blondie

A new wave és az amerikai punk egyik úttörő zenekarát 1974-ben alapította Chris Stein gitáros és Debbie Harry, aki énekesi karrierje előtt pincérnő és Playboy-nyuszi is volt. Eredetieg Angel and the Snake-ként léptek fel, de elég hamar átnevezték magukat Blondie-ra, ami onnan jött, hogy a kamionsofőrök rendszeresen Harry után szóltak: „Hey, Blondie”, vagyis „Hé, Szöszi”. Később elmozdultak a punktól a poposabb műfajok felé, majd 1982-ben feloszlottak, bár az ezredfordulón újra turnézni kezdtek.

Green Day

Az 1987-ben alapított kaliforniai zenekarnak az első években még nem szerepelt szín a nevében: először Blood Rage-nek, majd Sweet Childrennek hívták, ám 1989-ben felvették a Green Day nevet, így fejezve ki a zenekari tagok elköteleződését a marihuána iránt. Sejthetően nemcsak a névválasztás miatt, de a 90-es évek végére az egyik legsikeresebb punkrock bandává váltak

The White Stripes

Jack és Meg White 2011-ben feloszlott rockduója az ezredfordulón hozta újra divatba a garázsrock műfaját, és vált a 2000-es évek egyik népszerű zenekarává. Legnagyobb slágerük a Seven Nation Army, amelynek emblematikus basszustémája önállósította magát, és a mai napig tömegek éneklik világszerte a focistadionokban. „Meg imádja a borsmentát (peppermints), így eredetileg The Peppermintsnek akartuk hívni magunkat, de mivel a vezetéknevünk White, inkább a White Stripes mellett döntöttünk. Ebből a gyerekes ötletből fakadt, de a gyerekes ötletek annyival jobbak, mint a felnőtteké, nem?” – idézte fel egyszer a név eredetét Jack White.

The Black Keys

A kétezres évek másik emblematikus garázsrock-duója a White Stripes mellett, és mit ad Isten, ők is egy színről nevezték el magukat: csak a „fehér csíkok” helyett, ők a „fekete billentyűkről”. A két gyerekkori jóbarátból lett zenekari tag – Patrick Carney and Dan Auerbach – elmondása szerint, ezt a kifejezést egy skizofréniában szenvedő ismerősük használta az olyan  emberekre, akik „nem voltak teljesen rendben”.

Silverchair

Minden idők egyik legsikeresebb ausztrál zenekara a 90-es évek grunge-hullámát meglovagolva robbant be a zenei életbe, majd később újabb stílusokban is kipróbálták magukat. Nevüket a The Silver Chair című regényről kölcsönözték, amely C. S. Lewis Narnia-sorozatának egyik kötete volt. Korábban ők is egyéb neveken futottak, többek között: Innocent Criminalsként és Short Elvisként is léptek fel.

Blue Öyster Cult

A kultikus és lassan hatvan éve aktív amerikai rockzenekar ugyan csak 1972-ben vette fel mai nevét, de már eredetileg is felfért volna listánkra, hiszen eredetileg Soft White Underbelly néven alapították. A zenéjükhöz hasonlóan elborult Blue Öyster Cult-nevet költőként is aktív menedzserük egyik verséből kölcsönözték: ott egy földönkívüliekből álló titkos társaságot hívtak így, amely észrevétlenül alakítja a Föld történelmét.