Még nem regisztráltam

Kult

Cameron Diaz, Drew Barrymore, Julia Roberts – a romantikus filmek királynői

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Bár a romantikus komédia műfaja sose arat akkora kritikai sikert, mint a különböző drámák vagy thrillerek, ezek az időtlen, sokszor keserédes történetek még évtizedekkel a bemutatásuk után is megmaradtak a közönség szívében. Ráadásul a romkom műfaj számos színésznő karrierjét indította el sikeresen, sokan a műfajnak tulajdonítják fényes karrierjük születését.

Szerinted ki a romantikus filmek királynője?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.
LOS ANGELES, CALIFORNIA - JANUARY 15: Julia Roberts attends the 28th Annual Critics Choice Awards at Fairmont Century Plaza on January 15, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Julia Roberts

A Micsoda nő! című filmben nyújtott emlékezetes alakításával lépett először a romantikus vígjátékok világába. Ezt követően szerepelt az Álljon meg a nászmenet! című filmben és onnantól kezdve a romantikus vígjátékok meghatározó arcává vált. Láthattuk az Oltári nő, a Valentin nap és az Ízek, imák, szerelmek filmekben is. 2022-ben a Beugró a paradicsomba című filmben tért vissza a műfajhoz régi kollégájával, George Clooneyval.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 03:  Cameron Diaz attends a photocall for "Sex Tape" at Corinthia Hotel London on September 3, 2014 in London, England.  (Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images)

Cameron Diaz

A maszkban játszott szerepe után sorra kapta romantikus filmek főszerepeit: Féktelen Minnesota, Álljon meg a nászmenet, Keresd a nőt! – néhány a kezdeti produkciók közül. Diaz később is olyan romantikus vígjátékokban szerepelt, mint a Holiday, az Édes kis semmiség, vagy a Míg a jackpot el nem választ.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - OCTOBER 27: Meg Ryan attends the Academy Of Motion Picture Arts And Sciences' 11th Annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on October 27, 2019 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Meg Ryan

A korai romantikus filmek sztárja. Legismertebb ezek közül talán az 1989-es Harry és Sally, de a ’90-es években is számos romantikus vígjátékot készített. A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában filmekben Tom Hanksszel felülmúlhatatlan párost alkottak.

HOLLYWOOD, CA - OCTOBER 26: Actress Sandra Bullock attends the premiere of Warner Bros. Pictures' 'Our Brand Is Crisis' at TCL Chinese Theatre on October 26, 2015 in Hollywood, California. (Photo by JB Lacroix/WireImage)

Sandra Bullock

A számos műfajban maradandót alkotó színésznőnek kiváló érzéke van a romantikához. Szerepelt néhány komolyabb filmben, mint például a Majd elválik, vagy az Aludj csak, én álmodom klasszikusokban, de a műfaj viccesebb ágazata sem áll távol tőle. Gondoljunk csak a Beépített szépségre, a Két hét múlva örökké vagy a Nász-ajánlat című filmekre.

 

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - MARCH 12: Kate Hudson attends the 2023 Vanity Fair Oscar Party Hosted By Radhika Jones at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on March 12, 2023 in Beverly Hills, California. (Photo by Leon Bennett/FilmMagic)

Kate Hudson

Nem esett messze az alma a fájától – a hollywoodi ikon, Goldie Hawn lánya édesanyjához hasonlóan, könnyen el tudja bűvölni a nézőket. Sok rajongó szívébe lopta be magát a 2000-es Majdnem híres című filmmel. Ezt követően olyan klasszikus romantikus filmben kapott főszerepet, mint a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt. Később olyan filmekben játszott, mint az Én a nő és plusz egy fő, a Bolondok aranya, a Spanom csaja és A csajok háborúja.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - JUNE 12: Jennifer Lopez attends the Los Angeles Premiere of Warner Bros. "The Flash" at Ovation Hollywood on June 12, 2023 in Hollywood, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Jennifer Lopez

Filmes karrierje korai szakaszában rengeteg romantikus komédiában szerepelt (Álmomban már láttalak, Szeretném ha szeretnél), de később is láthattuk a Hölgyválaszban Richard Gere oldalán, és az Anyád napjában is, amiben Jane Fonda volt az anyósjelöltje.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - SEPTEMBER 08: Reese Witherspoon attends Apple TV+'s "The Morning Show" Photo Call at Four Seasons Hotel Los Angeles at Beverly Hills on September 08, 2021 in Los Angeles, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Reese Witherspoon

A Dr. Szöszi egyik napról a másikra romantikus vígjáték-sztárrá tette, ami a következő évben a Mindenütt nő megjelenésével csak tovább erősödött. Witherspoon ezt követően olyan romantikus vígjátékokban játszott főszerepet, mint a Ha igaz volna vagy a Négy karácsony. Azóta a drámaibb szerepek felé mozdult el, de ennek ellenére néha felbukkan romantikus filmekben, mint legutóbb a Nálad vagy nálam? című filmben Ashton Kutcher oldalán.

Drew Barrymore attends the 'Santa Clarita Diet' Netflix serie photocall in Madrid on Jan 19, 2017 (Photo by Gabriel Maseda/NurPhoto via Getty Images)

Drew Barrymore

Van egy egész generációnyi filmrajongó, aki úgy emlékszik rá, mint a kislányra, aki E.T.-vel játszott öltöztetőset. A ’90-es évek a romantikus filmek korszakát jelentette számára. Elbűvölte a közönséget a Nászok ászában és a roppant kellemetlen magyar című A bambanőben. Legjobb filmje a korszakból azonban egy kicsit drámaibb: az Örökkön örökké a Hamupipőke újragondolása. Azért a 2000-es években is láthattuk ilyesmi filmekben: az 50 első randiban és a Kavarásban is Adam Sandler volt a partnere.

HOLLYWOOD, CA - OCTOBER 20:  Actress Rachel McAdams arrives at the Los Angeles Premiere of 'Doctor Strange' on October 20, 2016 in Hollywood, California.  (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Rachel McAdams

Filmográfiája egyetlen műfajhoz sem köthető. Legjelentősebb filmjei között vannak olyan drámaibb klasszikus romantikus filmek, mint a Szerelmünk lapjai, a Fogadom, vagy Az időutazó felesége, de a viccesebb oldalát is sikerült megmutatnia. Ilyen romantikus vígjáték szerepei voltak az Ünneprontók ünnepe, az Aloha és a Kőkemény család című filmekben.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 28: Jennifer Aniston attends the Los Angeles Premiere of Netflix's "Murder Mystery 2" at Regency Village Theatre on March 28, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Jennifer Aniston

A Jóbarátokban játszott szerepéért Primetime Emmy-díjat és Golden Globe-ot nyert, azonban a 2000-es évek romantikus vígjátékainak köszönheti, hogy még ma is egy szupersztár. Olyan komikusok mellett szerepelt, mint Jim Carrey, Ben Stiller, Adam Sandler és Vince Vaughn. Szakíts ha bírsz, Nem kellesz eléggé, Exférj újratöltve, Derült égből Polly, Kellékfeleség – csak néhány azon filmek közül, amikben Anistont láthattuk.