Még nem regisztráltam

Kult

Harrison Ford legjobb szerepei

Kránicz Bence
Kránicz Bence

Harrison Ford nyolcvanévesen játszotta el ötödször Indiana Jones szerepét az Indiana Jones és a sors tárcsájában. Ennek apropóján összegyűjtöttük a filmsztár fél évszázados hollywoodi karrierjének legjobb szerepeit, a legnagyobb közönségkedvencektől a kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas alakításokig.

Neked melyik a kedvenced ezek közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.
Star Wars The Empire Strikes Back 
L'empire contre attaque 
1980 directed by Irvin Kershner
Harrison Ford.
COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB © Lucasfilm / Twentieth Century Fox Film Corporation (Photo by Lucasfilm / Twentieth Century Fo / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Star Wars

Ford négy Star Wars-mozifilmben játszotta el Han Solo, a koréliai űrcsempész karakterét. Többet nem is kell mondani: ezzel a szerepével lett hatalmas sztár, a világ egyik legismertebb mozihősét teremtette meg.

BLADE RUNNER
1982
de Ridley Scott
Harrison Ford.
d'apres le roman de Philip K. Dick "Les androides revent-ils de moutons electriques ?"
based on the novel by Philip K. Dick "Do Androids Dream of Electric Sheep?"
COLLECTION CHRISTOPHEL © The Ladd Company
science fiction; sci-fi; anticipation (Photo by The Ladd Company / Collection ChristopheL via AFP)

Szárnyas fejvadász

Ford leghíresbb szerepei közé tartozik Rick Deckard, a replikánsokra vadászó nyomozó figurája, aki a Szárnyas fejvadász végére maga is elbizonytalanodik saját emberségében – legalábbis a rendezői változatban. Később a Szárnyas fejvadász 2049-ben újra eljátszotta Deckardot.

Les aventuriers de l arche perdue
Raiders of the Lost Ark
1981
Real  Steven Spielberg
Harrison Ford.
Collection Christophel © Paramount pictures / Lucasfilm (Photo by Paramount pictures / Lucasfilm / Collection ChristopheL via AFP)

Indiana Jones

A sztár Az elveszett frigyláda fosztogatóiban alakította először a kalandor régészprofesszort, aki a katedrán és föld alatti kazamatákban is otthon érzi magát. Az eredeti trilógia befejezése után még kétszer visszatért Indyként, utoljára 2023-ban.

Apparences
What Lies Beneath
2000
Real  Robert Zemeckis
Harrison Ford.
COLLECTION CHRISTOPHEL DreamWorks / Twentieth Century Fox Film Corporation (Photo by DreamWorks / Twentieth Century F / Collection ChristopheL via AFP)

Temetetlen múlt

Harrison Fordnak az ezredfordulóhoz érkezve már régóta nem kellett semmit bizonyítani. Robert Zemeckis pszichothrillerében viszont hozzá kötődött a legnagyobb csavar. Lehetséges lenne, hogy Ford gonoszt játszik?

Mosquito Coast
The Mosquito Coast
1987
Real  Peter Weir
Harrison Ford.
Collection Christophel / RnB © The Saul Zaentz Company / Jerome Hellman Productions (Photo by The Saul Zaentz Company / Jerome / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

A Moszkító-part

A nyolcvanas évek közepén a sztár új arcát mutatta. A családját egy Isten háta mögötti mocsár közepére költöztető tudós szerepében olyan mániákusnak és veszélyesnek láthattuk, amilyennek hosszú karrierje során később sem.

American Graffiti 
1973 
directed by George Lucas 
harrison ford
COLLECTION CHRISTOPHEL /RnB © Universal Pictures (Photo by Universal Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

American Graffiti

Harrison Ford a Csillagok háborúja előtt egyike volt a hetvenes évek szép reményű fiatal színészeinek, akik közül többen is feltűntek George Lucas nemzedéki közérzetfilmjében, az American Graffitiben. Persze már itt is Ford volt a legmenőbb figura.

Jeux de guerre
Patriot games
1992
Real  Phillip Noyce
Harrison Ford.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Mace Neufeld Productions / Paramount Pictures (Photo by Mace Neufeld Productions / Param / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Férfias játékok

A kilencvenes évek elején aligha volt népszerűbb férfisztár Harrison Fordnál. A Tom Clancy bestsellereiből készült thrillersorozat főszerepét is nyugodtan rá lehetett bízni. Ford a Férfias játékok után a Végveszélyben című filmben is eljátszotta Jack Ryant, a CIA elemzőjét.

Le fugitif
The Fugitive
1993
Real  Andrew Davis
Harrison Ford.
Collection Christophel © Warner Bros / Kopelson Entertainment (Photo by Warner Bros / Kopelson Entertain / Collection ChristopheL via AFP)

A szökevény

A hatvanas évekbeli tévésorozat mozifeldolgozásában a sztár alakítja a felesége meggyilkolásával tévesen megvádolt orvost, aki nemcsak a törvény embere elől menekül – Tommy Lee Jones Oscar-díjas alakítása –, hanem a valódi gyilkost is meg kell találnia.

Air Force One
1997
réal : Wolfgang Petersen
Harrison Ford.
COLLECTION CHRISTOPHEL © COLUMBIA PICTURES (Photo by COLUMBIA PICTURES / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Az elnök különgépe

Harrison Ford mint az Egyesült Államok elnöke? Természetesen. Ford mint az Egyesült Államok elnöke, aki szétrúgja az Air Force One repülőgép fedélzetére belopakodó orosz terroristák hátsóját? Naná!

Working Girl Quand les femmes s en melent
Working girl
1988
Real  Mike Nichols
Sigourney Weaver
Harrison Ford
Melanie Griffith.
COLLECTIONCHRISTOPHEL © Twentieth Century Fox Film Corporation (Photo by Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Dolgozó lány

A nyolcvanas években minden nő Harrison Fordról álmodozott. Erre épített Mike Nichols filmje, amelyben Melanie Griffith hősnőjét nyűgözi le, természetesen, a Ford által alakított főnöke.