Még nem regisztráltam

Kult

Őrült bohócok, szadista kannibálok, agresszív apácák – a legfélelmetesebb horrorfilmes gonoszok

Polák Zsóka
Polák Zsóka

Velejéig romlottak, rémisztőek és jellemzően évtizedeken át velünk maradnak a moziban. Az igazán sikeres horrorfranchise-ok legfontosabb mozgatórugói kétségkívül a filmek antagonistái, egy-egy jól eltalált főgonosz nemcsak a halloweeni jelmezes bulikat ihletheti meg, hanem a popkultúra ikonikus elemévé is válhat.

Szerintetek ki a legijesztőbb főgonosz a horrorfilmekből?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Jason Voorhees

A Péntek 13-filmek előtt a hokimaszk csupán egy ártatlan sporteszköz volt, Jason Voorhees után viszont már egy machetével gyilkoló őrült attribútuma. A slasherek egyik legikonikusabb alakját eddig tizenkét filmben láthattuk, sőt, az egyikben megvalósult a horrorrajongók nedves álma: összeeresztették Freddy Krugerrel.

Valak

A Démonok közt jelenleg az egyik legjobban tejelő horrorfranchise, nem véletlen, hogy úgy burjánzanak a folytatások és spinoffok, hogy alig győzik készíteni őket. Különösen megfogta a nézőket a Démonok közt 2-ben feltűnő rémisztő apáca, Valak is, olyannyira, hogy már két külön filmet kapott.

John Kramer

Nem sokan hitték volna, hogy a hamar kultfilmmé váló Fűrészben fekvő véres hulla egy egész, eddig tíz részt magába foglaló sorozat gonosz mozgatórugója lesz. A nagyon hamar túlburjánzó széria későbbi készítőit azt sem zavarta, hogy a Kirakósként emlegetett John Kramer a harmadik rész végén meghal, ilyen-olyan formában továbbra is ott lappangott a rákövetkező filmekben, sőt, a legutóbbi, tizedik rész kifejezetten rá koncentrál, hőst csinálva belőle.

Michael Myers

John Carpenter szótlan teremtményét az elmúlt években élesztették fel a legújabb Halloween-trilógiával. Az, hogy milyen hosszúra nyúlik vissza a franchise jól mutatja, hogy míg az első részben Myers még tiniként hozta rá a frászt a final girlt játszó Jamie Lee Curtisre, az utolsó részben már nagymamakorú, de ugyanannyira kőkemény ellenfélként nyomasztja a színésznő által alakított Laurie Strode-ot.

Pennywise

Vélhetően sokak bohócfóbiájának eredője rejlik Stephen King fehérre meszelt gyilkosában, aki négy éven át írta az egyik legfontosabbnak tartott Az című regényét. A gyerekek legszörnyebb rémálmát jelentő Pennywise először 1990-ben tűnt fel egy minisorozatban, a nagy King-reneszánsz természetesen elérte ezt is, 2017-ben és 2019-ben mutatták be a mozis feldolgozását.

Szellempofa

Talán nincs még egy olyan jellegzetes horrormaszk, mint a Sikoly-filmek antagonistájáé, Szellempofáé. Edward Munchnak fogalma sem lehetett, hogy ikonikus festményével nemcsak képzőművészeti remeket alkot, hanem egy szadista gyilkost is ihlet majd alkotása. A Sikoly-franchise épp most éled újra, eddig hat film készült a köpenyes, maszkos rémmel, de már a hetedik is készülőben van.

Freddy Krueger

Wes Craven a nyolcvanas évek elején találta ki a rémálmokban gyilkoló Freddyt csíkos pulcsijával és borotvaéles karmaival együtt. Az álomterep kifejezetten izgalmas koncepció volt, nem olyan rémálmok ezek ugyanis, amiből csak úgy fel lehet ébredni és megkönnyebbülni, de belehalni, valamint rászabadítani Freddyt a valóságra annál inkább. A franchise-zá bővülő univerzum eddig kilenc filmet foglal magában, 2010 óta nem nyúltak a szériához.

Bőrpofa

A texasi láncfűrészes-filmek kannibálja 1973 óta eddig kilenc részben aprította a Texasba tévedő fiatalokat, megteremtve a slasher alműfaját. A kannibál gyilkos alakjában nem is a láncfűrészes hadonászás vagy a torz arc a legijesztőbb, hanem az, hogy valós személyekből gyúrták össze: két amerikai sorozatgyilkos, Ed Gein és Elmer Wayne Henley alakja ihlette.

Drakula

Talán nincs még egy olyan ismert rémalak, mint Drakula gróf, akit gyakorlatilag azóta idéznek meg folyamatosan a filmvásznon, amióta létezik a film médiuma. Bram Stoker Vlad Tepes havasalföldi fejedelemről mintázta a vámpírt, akit megszámlálhatatlanul sokszor láthattunk már filmekben, sorozatokban a legkülönfélébb megvilágításokban: volt már főgonosz, hős és pszichopata főnök is, leghíresebb változatát ráadásul épp Lugosi Béla alakította.

Pinhead

A tűiszonyosok komoly rémálmát idézi meg Pinhead, aki Clive Barker The Hellbound Heart című novellájából került a vászonra ugyancsak Barker rendezésében. A Hellraiser-sorozat ötvözi a rendkívül brutális slashereket a misztikummal érdekes egyveleget alkotva, amely már a tizenegyedik résznél tart: tavaly a Hulu próbálta rebootolni, sajátos újításként egy női Pinheaddel a főszerepben.