Még nem regisztráltam

Kult

I Don’t Wanna Miss A Thing, November Rain, Nothing Else Matters – romantikus rockballadák, amiktől meglágyul a szívünk

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A rock számok nagy része mindig is a lázadásról szólt, és ez alól egy klasszikus rockballada sem kivétel, pusztán a mélyen megbújó érzelmeket kicsit más köntösbe öltöztetik. Nyíltan kimondani egy dalban, hogy „szeretlek” unalmas és elcsépelt. A rocksztárok ehelyett sokkal kreatívabban fejezik ki magukat.

Neked melyik a kedvenc rockballadád?

Az elemeket (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

15 szavazat.

Guns N’ Roses - November Rain

A 8 perc 57 másodperces dal 1991-es megjelenése idején a leghosszabb szám volt a Billboard Hot 100-as toplistáján, tele érzelemmel, gitárszólóval, nagyzenekarral és romantikával. Bár a banda tagjai kezdetben nem szívesen tették bele a repertoárjukba, Axl Rose dala mégis toplistás lett, és a mai napig is klasszikusnak számít.

Aerosmith - I Don’t Wanna Miss a Thing

Az 1998-as Armageddon film nem csak a mozikban lett sikeres, de legismertebb betétdala, az I Don’t Wanna Miss a Thing is tarolt a slágerlistákon. Minden olyan kötelező elemet kipipál, amit egy rockballadától elvárnánk, nem hiába a mai napig is kedvelt dal az esküvői ceremóniákon és más eseményeken is.

Metallica - Nothing Else Matters

Az esküvői ceremóniák elmaradhatatlan bevonuló zenéje, még maga a Metallica se gondolta volna, hogy heavy metal banda létére egy ilyen ballada lesz az egyik legpopulárisabb számuk. Az énekes, James Hetfield írta a szövegét és a dallamát, zenésztársainak kellett meggyőzniük őt, hogy a szám kerüljön rá a következő  albumukra. A többi pedig már történelem.

Extreme - More Than Words

Egy szerelmes dal sokkal kedvesebb a szívnek, ha nem szomorúsággal, hanem inkább lelkesedéssel és örömmel tölt el bennünket. Az Extreme szerelmes dalában úgy adja át az érzéseket, hogy egyszer se mondja azt, hogy „szeretlek”, de abszolút átjön anélkül is. A visszafogott gitáralapra éneklő kettős vokál kicsit sem csöpögős és nyálas, sokkal inkább igazi és őszinte érzelmeket sugároz.

U2 - With or Without You

Az ír banda 1987-es albumának nagysikerű kislemeze kihagyhatatlan, ha szerelmes rockballadákról van szó. A lassan építkező dal ritmusa abszolút magával ragadó és katartikus élmény. Bono saját életének kettőségét jelenítette meg ezzel a dallal, ami egyúttal a szerelem „se veled, se nélküled” érzését is átadja. Millió feldolgozásban hallottuk már, de az eredetihez nincs fogható.

The Pretenders - I’ll Stand by You

Ki ne vágyna arra, hogy társa akár jóban, akár rosszban mellette álljon? Ezt az érzést örökíti meg 1994-es dalában a The Pretenders együttes, amit mai napig is előszeretettel játszanak a rádiók, és születnek belőle modern feldolgozások.

Alanis Morisette - Head Over Feet

Az akkor csupán 21 éves Morissette óriásit robbant 1995-ben megjelent Jagged Little Pill című albumával, amin számos sláger szerepelt, köztük a Head Over Feet, ami egy barátságból kinőtt szerelem történetét meséli el. Nyers, mégis tiszta és őszinte, ezt a számot egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Evanescence - My Immortal

A 2000-es évek elejének meghatározó rockegyüttese, az Evanescence, első albumán karrierjük legismertebb dalai találhatók, köztük az ikonikus ballada, a My Immortal. Az érzelmes dal, amely album verziójában az egyszerű zongora-ének kombinációra épít, ma is ugyanúgy megérint bennünket, mint amikor először meghallgattuk.

Snow Patrol - Chasing Cars

Az északír-skót együttes egyik legismertebb slágere elmaradhatatlan eleme minden romantikus lejátszási listának. Egyszerű melódiájával és szövegével hamar nemzetközileg sikeres szerelmes számmá nőtte ki magát. Gary Lightbody, a Snow Patrol énekes-dalszerzője szerint ez a mámoros éjszaka után papírra vetett dal élete egyik legszebb és legtisztább alkotása lett.

The La’s - There She Goes

A britpop robbanás egyik legikonikusabb dala, amiben a The La’s-nak és frontemberének, Lee Maversnek sikerült tökéletesítenie a fülbemászó refrén és a klasszikus szerelmesdal-hangzás kombinációját. Ráadásul a zenei alapot csupa vintage hangszerrel vették fel, hogy a nosztalgikus hangzás átjöjjön.