Még nem regisztráltam

Kult

A legmeglepőbb tények a kávéról

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

A kávé fogyasztása napjainkra teljesen természetessé, sok ember számára pedig elengedhetetlenné vált, pedig sok meglepő dolgot nem is tudunk a szeretett italról.

Téged melyik lep meg a legjobban a következő tények közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

10 szavazat.

A cukorbetegség ellenszere?

Számos nagyobb tanulmány kimutatta, hogy napi 4-6 csésze kávé elfogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezt a hatást a koffeinmentes kávénál szintén tapasztalták, ám sokkal gyengébb mértékben.

Migrénesek varázsszere

A kávé a koffeintartalma miatt csökkenti a migrénes tüneteket, így a fejfájást is. Több fájdalomcsillapító összetevői között is fellelhető ez a hatóanyag.

Creme Puff, a cica és a kávé

Bár minden macskatartónak felhívják a figyelmét arra, hogy a koffein a macskák számára mérgező, a világ legöregebb cicája nem így tapasztalta. Creme Puff 1967-ben született, harmincnyolc évig élt és minden reggelt tejes kávéval indított.

Arabica és Robusta: mi a különbség?

A leginkább fogyasztott kávébab az Arabica, melynek ízét az emberek általában jobban preferálják. A Robusta és az Arabica kávé között a legnagyobb különbség a koffeintartalom, előbbiben közel kétszerese, mint az Arabicában.

A kávébab valójában mag

A kávécserje termése piros bogyós gyümölcs, melynek magja bab alakú. Ebből a magból készül a pörkölés után a közismert ital.

Nálunk is teremnek rokonai

A kávécserje vagy kávéfa a buzérfélék családjának egyik nemzetségéhez tartozik, az Afrikában és Ázsia trópusi vidékein őshonos fás szárú növényekhez. Lágy szárú rokonaik a családból a magyarhoz hasonló égövön is élnek, például a tejoltó galaj vagy a festő buzér.

Forradalmi ital

A tizennyolcadik századi Poroszországban törvénybe iktatták, hogy csak a nemesek, papok és rangos tisztek ihattak kávét, ezért az 1785-ben kitört az úgynevezett kávéforradalom. Emellett számos forradalom köthető kávéházakhoz, például az amerikai polgári forradalom, a nagy francia forradalom vagy éppen a magyar 1848-as forradalom.

Kávétilalom

A 16. században több helyen is úgy gondolták, hogy a kávé fogyasztását be kell tiltani. Mekkában túlzottan serkentő hatásúnak tartották, ezért veszélyesnek bélyegezték, míg az itáliai papok ebben az időszakban sátáni erőt tulajdonítottak nekik.

Skandináv csemege

A világon közel kétmilliárd csésze kávét isznak meg az emberek naponta. Statisztikák szerint a világon a legtöbb kávét a skandináv országokban fogyasztják, ezen belül pedig a finnek járnak az élen.

Zacc

A kávézaccot nem érdemes kapásból kidobni. Széles körűen felhasználható, érdemes növények tövéhez tenni, mivel azon kívül, hogy tápanyagot biztosít, a kártevőket is távol tartja, ugyanis számos rovart és bogarat taszít az intenzív illata.