Még nem regisztráltam

Kult

Igazán különleges hangszerek

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

A hangszerkészítés minden kultúrában megtalálható, így a palettájuk sokszínű. Mi volt az első hangszer a bolygón? Azt nem feltétlenül tudjuk, viszont itt van 10 hangszer, ami a maga nemében biztosan különleges.

Szerinted melyik a legkülönlegesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Kalimba

Az afrikai ujjzongora, vagy más néven kalimba egyre jobban kezd elterjedni a köztudatban. Maga a hangszertest fából készül, melyhez különböző hosszúságú fém nyelveket rögzítenek. Ezeket a nyelveket lehet a hüvelykujjak segítségével megpendíteni és hangot generálni.

Birotron b90

A Birotron egy szalag-visszajátszó billentyűs hangszer, melyet Dave Biro alkotott meg. A különleges eszköz számos albumon hallható. Alkalmazta többek között a Yes billentyűse, Rick Wakeman és a Tangerine Dream is. A kezdeti siker ellenére napjainkban már csupán pár darab létezéséről tudunk. Ennek többek között az az oka, hogy a szalagok véges alkalommal használhatóak, és az eredeti felvételek egy része roncsolódott, valamint némelyik el is veszett.

Szaung gauk

A szaung gauk egy napjainkban is alkalmazott, tradicionális burmai hárfa. Teste fából készül, hajó alakú és ívelt nyakban végződik. Belsejét szarvasbőr borítja. A húrokat selyemből fonják, hangolásra alkalmasak, számuk az évszázadok során 13-ról 16-ra emelkedett.

Fairlight CMI

A Fairlight CMI egy szintetizátor. Az eszközt Tony Furse fejlesztette ki és 1979-ben mutatták be. Felépítéséhez tartozott egy zongorabillentyűzet, egy számítógépbillentyűzet és egy érintőképernyős monitor. Utóbbin a hanghullámokat láthattuk, valamint különböző effektek beállítására volt alkalmas, és hangszert is lehetett rajta választani.

Sheng

A keleti kultúráknak igencsak fontos része a zene. A sheng az egyik legrégebbi kínai hangszer, már i.e. 1100-ból is származik róla feljegyzés. Ez a fúvós hangszer függőleges csövekből áll, eredetileg nádból készítették és kísérőhangszerként alkalmazták.

Szerpent

Neve a francia serpent, vagyis kígyó szóból ered, ami alakjából adódóan nem meglepő. A tekergő testű fúvós hangszer fából készült, hanglyukakkal és olykor billentyűkkel van ellátva, hangolása mély. A 17. és 19. század között előszeretettel alkalmazták.

Theremin

Az egyik első elektronikus hangszert 1919-ben találta fel az orosz fizikus, Leon Theremin. Csupán hullámok segítségével, a hangszer megérintése nélkül hoz létre hangokat. Számos filmzene elkészítéséhez alkalmazták, valamint ez volt Lenin kedvenc hangszere.

Fűrész

Igen, bármilyen meglepő, a fűrész tökéletes helyen van ebben a listában. A kézi fűrész sima éle és egy vonó csodákra képes. Elbűvölő hangja nem igazán hasonlítható egyik hangszeréhez sem.

Szimandron

A szimandron egy különleges alakú ütőhangszer, mely fából vagy különböző fémekből készült. Hosszúsága a három métert is elérheti, míg szélessége körülbelül fél méteres. A keleti keresztény egyházak a hívek imára szólítására alkalmazták.

Mellotron

A Mellotront a ’60-as években fejlesztették ki. Ez a hangszer egy elektromechanikus, többszólamú billentyűs hangszer. A hangszerben egymás mellé felsorakoztatott mágnesszalagokból álló hangtár volt elhelyezve. Minden szalag nagyjából 8 másodpercnyi játékidővel bírt.