Még nem regisztráltam

Kult

Breaking Bad, Narcos, Griselda – a legjobb drogbárókról és kábítószer-kereskedelemről szóló sorozatok

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

Immár több mint fél évszázada indította el Richard Nixon amerikai elnök a kábítószerek ellen vívott háborút. De a drogok még mindig velünk vannak, és az elmúlt évtizedekben a tévésorozatok világát is meghódították. Következő listánkban a legjobb drogbárókról, -kartellekről, vagy egyszerűen csak az utcai kábítószer-terjesztésről szóló szériákat gyűjtöttük össze a Screenrant listája alapján.

Neked melyik a kedvenced, a drogbiznisz sötét oldalát bemutató sorozatok közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Breaking Bad – Totál szívás

Ebben a sorozatban a kokainkereskedelem helyett a metamfetamin-kereskedelem, és -gyártás világát mutatja be egy rákkezelésére különleges módon pénzt gyűjtő kémiatanár, Walter White szemüvegén keresztül.

Ozark

Az Ozark a drogkartellek igazán piszkos ügyei helyett egy kevésbé piszkos ügyre, a piszkos pénz tisztára mosására fókuszál. Főszerepben egy behálózott könyvelővel, akinek ki kell találnia, hogy hogyan legalizálja a mexikóiak vagyonát, ha szeretné megmenteni a családját.

Narcos

A Netflix kultsorozatának első két évada a világ legismertebb drogbárójának, Pablo Escobarnak a felemelkedését és bukását mutatja be. A harmadik felvonás pedig azt, hogy hogyan birkózik meg az általa alapított, és azóta is működő Medellín kartell a halálával.

Gomorra

A Gomorra című olasz bűnügyi dráma Roberto Saviano Camorra bűnszervezetről szóló tényfeltáró könyve alapján készült. A széria a nápolyi alvilág bugyraiba enged betekintést, egy azóta már lebontott lakótelep házai között.

A drót

Sokan vannak, akik nemcsak minden  idők legjobb drogbizniszről szóló sorozatának, hanem egyenesen minden idők legjobb sorozatának tartják a Baltimore bűnös utcáit bemutató szériát.

Narcos: Mexikó

A Narcos folytatása Kolumbia után a kokain Egyesült Államokba vezető útjának egyik másik fontos állomására, az ebből a szempontból hasonlóan hírhedt Mexikóba repíti el a nézőit. A sorozat második évadában Pablo Escobar után a világ másik leghírhedtebb drogbáróját, a jelenleg is rácsok mögött ülő Joaquín Guzmánt, azaz El Chapót is megismerhetjük.

Godfather of Harlem

A Godfather of Harlem az Alcatrazból 10 év után kiszabadulva a New York-i olasz maffia hatalmával szembeszálló, hírhedt harlemi heroinbáró, Bumpy Johnson történetét mutatja be a hatvanas évek fekete polgárjogi mozgalmának árnyékában.

Fehér hó

A Fehér hó című sorozat nem akárhova kalauzolja el a nézőit: az 1980-as évek Los Angelesébe, ahol a crack megjelenése addig nem látott erőszakhullámot is hozott magával.

Nagykutya

Nagy-Britannia válasza a sorozatok világát elárasztó töménytelen mennyiségű kábítószerre. A fülledt Dél-Amerika drogkartellek helyett főszerepben a hideg londoni utcák, és a lakótelepek rivális drogbandái.

Nancy ül a fűben

A listán szereplő sorozatok többségével ellentétben a Nancy ül a fűben nem egy bűnügyi dráma, hanem egy fekete komédia Nancy Botwinról, aki a férje elvesztése után kétgyermekes kertvárosi háziasszonykánt jobb híján fűdílerkedésbe kezd. Majd megállíthatatlanul menetel a drogbáróvá válás útján.

Griselda

A Netflix minisorozata a streamingszolgáltató saját jól bevált receptjét követve egy valós dél-amerikai drogbáró történetét mutatja be. Azonban ebben a szériában a főszereplő egy nő, a Kokain-királynőként és Fekete özvegyként is ismert Griselda Blanco.

El Chapo

A Netflix két évadon át húzódó sorozatában azt nézhetjük végig, hogyan építette fel drogbirodalmát a Sinaloa kartell feje, Joaquín Guzmán.

Az alvilág királynője

A legtöbb ember elmenekülne, ha a szerelmét megölné egy drogkartell vezetője. Azonban az eredetileg Queen of the South címmel bemutatott sorozat főszereplője, Teresa e helyett valami egészen mást csinál. Úgy próbál meg bosszút állni, hogy ő maga is drogbáróvá válik.