Még nem regisztráltam

Kult

Szólások és közmondások, amiket még mindig gyakran használunk

Anna Csákó

Ki tudja miért, de szeretünk általános érvényű igazságokat megfogalmazni, ehhez pedig a magyar szólások és közmondások kincsesbányát jelentenek. Nem véletlen, hogy ezek a szófordulatok a mai napig nem koptak ki a nyelvünkből, és ugyanolyan könnyen és ösztönösen találunk alkalmat kimondásukhoz, mint akár száz évvel ezelőtt.

Te melyiket használod leggyakrabban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.
Tyler D. Rickenbach / Getty Images

Akkor szép az élet, ha zajlik

És ezt olyankor mondjuk, amikor az élet minden, csak nem szép. Mindenki érti, kicsit elmosolyodunk, és arra gondolunk, hogy lesz ez még így se!

Kummer János / 24.hu

Nagy az Isten állatkertje

De mint tudjuk, nem ez a baj, hanem, hogy kicsi a kerítés. 2022 novemberében a földlakók száma átlépte a 8 milliárdot – persze, hogy időnként fárasztó is lehet mások különbözőségeit elfogadni és megérteni.

Az élet nem habostorta

Mondja rezignált arccal a szállóigévé vált mondatot Pelikán elvtárs a Tanú című filmben, és igazat kell, hogy adjunk neki. Tényleg nem az.

Santiago Urquijo / Getty Images

Nincs új a nap alatt

Mint ahogy ugyanabba a folyóba sem léphetsz kétszer. Helyzete válogatja, melyiket érezzük találóbbnak az elsőre ellentétesnek tűnő állítások közül.

Sopronyi Gyula / 24.hu

Sok víz lefolyik még addig a Dunán

Vagy a Tiszán, vagy valamelyik apró patakon, ha épp az van a közelünkben. Az állítással nehéz vitatkozni: nagyjából annyit tesz, hogy egy előttünk álló esemény bekövetkeztéig még bármi megtörténhet.

Jamie Grill / Getty Images

Gyakorlat teszi a mestert

Valódi, elmélyült tudást tapasztalat által szerezhetünk – legalábbis a mondás szerint. Ezt pontosan tudta az a szerelmes férfi is, aki párja szakmai előmenetele miatt beáldozta kezeit, hogy a nő azon gyakorolhassa a műkörömépítés rejtelmeit.

Johner Images / Getty Images

Sörre bor: mindenkor, borra sör: meggyötör

Ennek az igazságát mindenki döntse el a saját tapasztalatai alapján, de általában kocsmai környezetben hangzik el, vagy amikor valaki másnaposságának okait elemezzük.

A. Martin UW Photography / Getty Images

Türelem rózsát terem

Amikor valaki épp nagyon akar valamit, akkor a falra lehet kergetni ezzel a mondással, pedig nagy igazság rejlik benne, és rengeteg helyzetben érvényes. A türelmetlenség pedig megbosszulja magát: ezt szépen szemlélteti a történet, amelyben egy McDrive-nál dudát nyomkodó vásárlót cselesen visszatessékeltek a sor végére, de hasonlóan kínosan érezhette magát az a nő is, aki egy repülőről szeretett volna legelsőként leszállni, míg a kapitány ügyes trükkel vissza nem ültette a helyére.

Brian Hagiwara / Getty Images

Ez volt az utolsó csepp a pohárban

Avagy valami olyannak is van vége, ami a csődöröknek van. Olyankor használjuk, ha már torkig vagyunk valamivel.

Catherine Falls Commercial / Getty Images

Aki éjjel legény, legyen nappal is legény

Az állítás első fele sem mindig olyan egyszerű, a másodiknál viszont még többen elvéreznek. Így történt ez azzal az angol parlamenti képviselővel is, aki kollegája Brexitről szóló beszéde alatt aludt el, de a műfaj győztesei a gyermekek, akiknél bár nem róhatjuk fel az éjszakai tivornyázásokat, napközben mégis képesek a legváratlanabb helyzetekben is elaludni.

Thomas Barwick / Getty Images

Akinek nem inge, ne vegye magára

A mondás megengedi, hogy mikor egy társaság kollektíven hibázott, akkor az őket figyelmeztető fél ne alázzon meg mindenkit egyesével. Dicséreteknél ugyanúgy megállja a helyét, hiszen nem szép dolog mások tollával ékeskedni.

OsakaWayne Studios / Getty Images

Többet ésszel, mint erővel

Előfordul, hogy valakinek éppen az erőből jutott több, így az energiamegmaradás törvénye alapján gyakrabban is használja azt problémák megoldásához, de a nagy többség jobban jár, ha olykor-olykor emlékezteti magát erre a mondásra.

Mike Hollingshead / Getty Images

A villám nem csap kétszer ugyanoda

Ez még csak nem is igaz, mégis használjuk. Olyankor alkalmazzuk, ha valami kellemetlenség ér minket, és bízunk benne, hogy újra nem fog megtörténni. Ráadásul ha szó szerint vesszük, akkor sem igaz: a videón is rögzített bizonyíték, miszerint rövid időn belül akár tizenegyszer is csaphat ugyanoda a villám, nem sok jót ígér.

Randy Faris / Getty Images

A határidő a legjobb múzsa

Megkérdőjelezhető állítás, de az biztos, hogyha a határidő sem segít, akkor kevés esély marad a sikerre. De jobb későn, mint soha.

Gabe Ginsberg / Getty Images

Aki tudja csinálja, aki nem tudja, tanítja

Lázadó korszakukat élő középiskolások kezében jól célzó fegyver a mondás, de ahogy a Breaking Badben Mr. White példája is mutatja: könnyen elsülhet a másik irányba, amikor a zátonyra futott életű kémia tanár gyakorlatban kívánja kamatoztatni tehetségét, és a világ a legveszélyesebb drogbárója válik belőle. (Ha valaki lemaradt volna a sorozatról, korábbi cikkünkben megtekinthető róla egy 1 perces összefoglaló.)