Még nem regisztráltam

Kult

MTV Unplugged: ahol a Nirvana és Mariah Carey is otthonosan érezte magát

top24-admin

Az MTV 1989-ben indította az Unplugged című műsorát, ami bebizonyította, hogy a legnépszerűbb előadóknak nem kell hatalmas hangerő vagy karcos torzítás ahhoz, hogy emlékezetes koncerteket adjanak. A sorozat a 2000-es években ugyan vesztett a népszerűségéből, de 2017-ben új lendületet tudott venni.

Szerinted melyik MTV-s Unplugged volt a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Alice in Chains

Az MTV Unplugged sikerkorszaka nagy átfedésben volt a grunge-hullámmal, nem csoda, hogy a listánkon három seattle-i zenekar is szerepel. Az Alice in Chains 1996-os koncertje azért is volt fontos, mert az együttes előtte két és fél évig nem koncertezett, és mert ekkor láthattuk utoljára a később drogtúladagolásban elhunyt Layne Staley zsenialitását.

Nirvana

Amilyen zajos zenét játszott a Nirvana, annyira klasszikussá vált az együttes 1993-as „csendes, ülős” koncertje. Több számot, feldolgozást csak itt játszottak el Cobainék, akik megmutatták, hogy a Smells Like Teen Spirit akusztikus hangszerekkel is működik.

R.E.M.

Az R.E.M. az egyetlen zenekar, amely kétszer is felléphetett az MTV Unplugged műsorban, karrierjük csúcsán, 1991-ben, majd tíz évvel később is játszottak. Egyetlen dal volt, ami mindkét alkalommal bekerült a repertoárba, természetesen a Losing my Religion.

Kiss

A Kiss 1995-ben nagyot vállalt: nem csak a torzítóról kellett lemondania a zenekarnak, de a koncerteen megszokott hatalmas lángnyelvekről is, ám a fellépés bebizonyította, hogy az igazán jó dalok akusztikusan is működnek. Az esemény fényét emelte, hogy Kiss négy számot is az eredeti fellállásban játszott el.

Pearl Jam

A Pearl Jam nem sokkal a világhírnevet hozó Ten után lépett fel a showban, így csak az első lemezről játszottak a Facérok (Singles) című film betétdala mellett. Bár a műsorban alapvetően visszafogottabb produkciókat mutattak be, Eddie Vedderék 1992-ben ugyanúgy megőrültek, mint a zajos koncerteken.

Jimmy Page és Robert Plant

A Led Zeppelin énekese és gitárosa az MTV Unplugged miatt újra együtt zenéltek 1994-ben. A koncert nem volt teljesen akusztikus, és több különleges hangszert is használtak. A fellépésről készült felvétel hatalmas siker lett, kiadták lemezen és turnéztak is vele.

Eric Clapton

A listán szereplő zenekarok között több olyan is volt, akinek egy-egy slágere inkább az unplugged-os fellépés után robbant be, vagy minimum olyan sikereket ért el, mint az eredeti. A Tears In Heaven vagy Layla című Eric Clapton-számokat a fél világ ismerte, mégis különleges élményt nyújtottak akusztikus előadásban 1992-ben.

Oasis

Az Oasis 1996-os unpluggedos fellépését is beárnyékolta az énekes, Liam Gallagher és testvére, Noel feszült viszonya, előbbi meg sem jelent a felvételen. Bár érezhető volt a hiánya, a gitáros úgy nyomta le a koncertet, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna.

Mariah Carey

Mariah Carey 1992-ben hat saját számát adta elő, valamint egy Jackson 5-feldolgozást, az I’ll Be There-t, amely annyira jól sikerült, hogy külön single-ként is megjelent, Carey unplugged-lemeze pedig egészen a Billboard lista 3. helyéig jutott. A lemez annyira berobbant, hogy a Sony egy ideig szüneteltette Carey második albumának, az Emotionsnak a promócióját.

Florence + The Machine

Florence Welchnek is alaposan vissza kellett fogni a színpadi mozgását, de így legalább még inkább hallhattuk, milyen elképesztő hangja van. A 2012-es koncerten – amit egyébként egy zsinagógában vettek fel – tízfős kórus is besegített, többi között ezért is tartják sokan az egyik legjobb MTV Uplugged-koncertnek a Florence + The Machine fellépését.

Shawn Mendes

Shawn Mendes a példa rá, hogy az MTV Unplugged nem csak a 90-es években működött. A zenész 2017-ben szerepelt a műsorban, ahol előadta a legnagyobb slágereit, a Stitchest, a Treat You Bettert és a There’s Nothing Holdin’ Me Backet is.