Még nem regisztráltam

Kult

Musicalek, amiknek dalait napokig dúdoljuk

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Bár a musicalfilmek hőskorán már túl vagyunk, és talán kicsit ciki is imádni az ilyen műfajú filmeket, azért akadnak olyan klasszikusok, amik még a szőrösebb szívű nézőkben is nyomot hagynak.  Az időtlen klasszikusoktól kezdve a modern kor darabjaiig, ezek a filmek olyan dalokat és előadásokat adnak nekünk, amelyek kiállják az idők próbáját.

Neked melyik a kedvenc zenés filmed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

23 szavazat.

Hair

A Miloš Forman rendezte film története a vietnámi háború idején játszódik. A főszereplő, Claude Bukowski (John Savage) belesodródik a New York-i hippi közösségbe, ahol összebarátkozik egy csapattal, megismerkedik a tudatmódosító szerek és a háborúellenesség világával, valamint a kötöttségek nélküli, szabad életmód eszméjével.

Mamma Mia!

Olyan sztárszereplőgárdával, mint Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan és Colin Firth szinte lehetetlen rosszat alkotni. Ezt koronázza meg az ABBA ikonikus zenéje.

West Side Story

Steven Spielberg szinte minden műfajt meghódított páratlan ötvenéves rendezői pályafutása során, de egy maradt a listáján: a musical. Hogy ezt helyrehozza, minden idők egyik legkedveltebb musicaljét, a West Side Story-t is bevállalta és szokásához híven teljesítette a feladatot. Az eredmény egy olyan film lett, amely megőrizte az eredeti film legjobb részeit (pazar táncszámok, ikonikus dalok, Rita Moreno), miközben elragadóan modern elemekkel egészült ki (spanyol nyelvű jelenetek, őrülten bonyolult kameramozgások, az újonc Rachel Zegler sztárszereplése).

A muzsika hangja

A Von Trapp család idilli élete az osztrák vidéken megnyerő nevelőnőjükkel több generáció szívét is rabul ejtette. Ez a film máig az egyik legikonikusabb musical, Julie Andrews és Christopher Plummer főszereplésével.

A nyomorultak

Victor Hugo klasszikusát 2012-ben dolgozták fel ismét, ezúttal olyan színészekkel, mint Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, és Sacha Baron Cohen. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, és hármat nyert, köztük a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Anne Hathaway.
A nyomorultak volt az első musical, amelyet a 2002-es Chicago óta a legjobb film kategóriában jelöltek.

Óz, a csodák csodája

Talán a valaha volt leghíresebb musical, amely elrepítette a közönséget Óz repülő majmokkal és boszorkányokkal teli színes világába. Szó szerint színes, hiszen a film egy ponton fekete-fehérből színesbe vált át. Judy Garland egy eltévedt lányt alakít, aki haza szeretne találni. Olyan karakterek segítik útján, mint az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember.

Moulin Rouge!

Baz Luhrmann rendező musicalje olyan modern előadók népszerű dalait dolgozza fel, mint Elton John és a Police, de a történet középpontjában a 19. század eleji bohém Párizs áll. A Moulin Rouge ünnepelt csillagát (és a környék legkedveltebb prostituáltját) Nicole Kidman alakítja, akibe beleszeret egy szegény író (Ewan McGregor). Románcukat titokban kell tartaniuk, különben azt kockáztatják, hogy bezárják a mulatót.

Chicago

A Broadway-táncosból lett koreográfus és rendező Rob Marshall első Oscar-jelölését Kander & Ebb Chicago című művének 2002-es feldolgozásáért kapta. A filmet további tizenkét Oscar-díjra jelölték, melyek közül hatot sikerült szoborra váltani, többek között Catherine Zeta-Jones-nak, aki elnyerte a legjobb mellékszereplő színésznő díját.

Kaliforniai álom

A 2002-es Chicago óta a legelismertebb filmmusical. A két főszerepet Emma Stone és Ryan Gosling játsszák. Egy feltörekvő színésznő és egy jazz-zongorista találkozik és egymásba szeretnek, miközben megpróbálják valóra váltani álmaikat Los Angelesben. Damien Chazelle rendező megtalálta a romantika és a melankólia pontosan azt a keverékét, amitől a nagy musicalek igazán működnek. A film hat Oscar-díjat nyert – Emma Stone megkapta a legjobb színésznő díját.

A legnagyobb showman

Talán korunk egyik legnagyobb szabású musicalje Zendaya, Hugh Jackman, Zac Efron és Michelle Williams főszereplésével. Egy a Jackman által alakított szórakoztatóművész igaz történetét meséli el, ahogyan a vándorcirkusz sztárságának csúcsára csalta magát.

Grease

Az 1978-as, viszonylag alacsony költségvetésű filmet eredetileg egynyári sikernek szánták, de minden idők legsikeresebb filmmusicalje lett. A filmben Danny Zuko (John Travolta) és Sandy Olsson (Olivia Newton-John) egymásba szeretnek a nyári szünetben, majd újra találkoznak a Rydell Középiskolában. A film fülbemászó dallamok és  energikus táncok bemutatása mellett ízelítőt adott a nézőknek az 1950-es évek kultúrájából.

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya

A legendás színpadi darabból adaptált Tim Burton-film sötét, nyugtalanító és nagyon szórakoztató. Johnny Depp tökéletesen alakítja a démoni borbélyt, aki bosszút akar állni felesége haláláért. A film másik főszereplője Helena Bonham Carter, aki szintén remek alakítást nyújt.