Még nem regisztráltam

Kult

Fa lenni, Zöld Sárga, introvertált dal – őszi hangulatot idéző magyar slágerek

Anna Csákó

Vándorútra kelnek a madarak, a nappalok sötétednek, az idő egyre hűvösebb, Instán pedig megszaporodnak a pokrócba burkolózó, forró tea fölött könyvet olvasó embereket ábrázoló képek. Sajátos logika mentén olyan zenéket gyűjtöttünk a legkülönbözőbb műfajokból, melyek hangulatuknál fogva, vagy szövegük miatt – a bekapcsolt gázkonvektorok zaja mellé – az ősz hangulatát teremtik meg otthonunkban.

Te melyiket hallgatod legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

The Qualitons – Zöld Sárga

Sajnos a zenekar feloszlott (reméljük csak ideiglenesen), de az biztos, hogy a zöld és sárga színekről (is) az ősz jut eszünkbe, még ha az eredeti szerzők egyértelműen másra gondoltak a megírása közben.

Tankcsapda – Egyszerű dal

„Hogy ez a szerelem nekem nem a május”.

Tehát szeptember, október vagy november.

Elefánt – Sokáig vártalak

Hivatalosan szakítós szám, nem őszi zene, de az elmúlás hangulatán gond nélkül osztozik ez a két dolog.

Quimby - Lámpát ha gyújtok

„Lámpát ha gyújtok, még jön rá bogár”.

Honeybeast – Egyedül

Azt mondja, olyan jó egyedül. Meg a kutyájával. Ősszel jó kutyát sétáltatni. És egyedül lenni. Ha az ember szeret egyedül lenni. És ha szereti az őszt. Meg a kutyákat.

Deva – Fa lenni

Márpedig a fákról mi jut eszünkbe? Hát az ősz. (A könnyű asszociáción túl is érdemes hallgatni Devát.)

Kiscsillag – Menetszél

A nagyon fejlett ország felé tartó nagyon fejlett nő arcába menetszéltől úszó sál mi másra emlékeztethetne minket, mint a nyári napsütést felváltó őszi hónapokra?

LGT – Álomarcú lány

Szövegbéli kapcsolódást nem leltünk, de a zene a dallamára szinte már indulunk is csipkebogyót és gesztenyét gyűjteni a közeli rétre.

Azariah – intorvertált dal

Ő minden éjjel és reggelente megváltozna, de minden éjjel és reggelente bezárkózna. Tán ha minden éjjel és reggelente azért nem is, viszont az év vége felé közeledve kollektív élménnyé válik a bezárkózás utáni vágyódás.

Margaret Island – A csend

A holnapba vetett bizalomra emlékeztető nóta. Mikor minden olyan sárgás, barnás, vöröses, akkor jól esik a hallgatás, valamint megnyugtató a gondolat, hogy kettőt pislogunk, és a tavasz is visszatér.

Cseh Tamás, Másik János – Presszó

Lágy dallam, eszpresszó, és egy teljesen kiégett, alkoholizmusba hajló férfi kétségbeesett párbeszéde a presszó zongoristájával. Erről nem a nyár jut eszünkbe.