Még nem regisztráltam

Kult

Iszom a bort, Magam adom, Csönded vagyok – a leggyönyörűbb magyar szerelmes dalok

Anna Csákó

Szinte lehetetlen vállalkozás kiválasztani a legszebb szerelmes dalokat, és az sem segít, ha csak magyar nyelvűek közül válogatunk – hiszen ahány ember, annyiféle ízlés és dalokhoz kötődő emlék. Milliónyi ilyen sláger született, és kutatás se kell hozzá (de az is van), hogy megállapítsuk: leggyakrabban szerelmes dallamokat hallgatunk. Tudjuk, hogy van olyan, amit nagyon szeretsz, még sincs rajta a listán, de olyat is biztos találsz, amit már unalomig hallgattál: ezeket rendezd előre!

Neked melyik juttatja eszedbe a szerelmed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

24 szavazat.

Presser Gábor – Te majd kézen fogsz és hazavezetsz

Akkor is, mikor egyáltalán nem szeret. Ez a dal nem egy vágyaktól túlfűtött szerelmet idéz elénk, hanem arról a mély szeretetről szól, ami két ember közt egy teljes élet leforgása alatt szövődik – és ennél aligha kívánhatunk többet.

Rúzsa Magdolna – Egyszer

Az énekesnő szerint a dal Presser Gábor játékával együtt kiegészülve az igazi, így mi is ezt a verziót hoztuk el, hiszen ezzel nehezen tudnánk vitatkozni.

Horváth Charlie – Az légy, aki vagy

Ide elég lesz ennyi: „Az aki szép, az reggel is szép”.

Máté Péter – Ez majdnem szerelem volt

Ha csak majdnem, akkor mit keres a listán? Van egy olyan érzésünk, hogy mikor valaki képes széttépni álmaink ködfátyolát, az bizony szerelem volt.

Omega – Gyöngyhajú lány

A szám sikerét az is mutatja, hogy időnként felbukkan egy bank reklámja, egy krimisorozat, vagy Kanye West, akik úgy gondolják, érdemes átemelniük Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményét saját céljaikhoz – csak néha engedélyt felejtenek el hozzá kérni.

Cseh Tamás – Csönded vagyok

A Bereményi Géza által írt dal nem egy tipikus szerelmes nóta, talán nem is annak született, mégis az egyik leggyönyörűbb. Azt a kivételes emberi kapcsolódást írja le, mikor nincs szükség szavakra.

Margaret Island – Eső

Lábas Viki hangja nélkül nem lenne ugyanaz ez a dal, de szerencsére vele együtt dúdolhatunk, miközben elképzeljük magunkat bőrig ázva, ahogy épp örülünk a másiknak.

Hobo Blues Band – Hajtók dala

Kilátástalan, szívszorító, beletörődött. Mindent megteszel a másikért, de neki az sem elég, és emiatt még csak dühös sem vagy rá. Ilyen is a szerelem.

Cserháti Zsuzsa – Boldogság, gyere haza

A Csak szex és más semmi című romkomban Schell Judit szerelemtől megrészegült előadásában sem semmi a dal, de Cserháti hangjától még ma is libabőrösek leszünk.

Generál – Kérdés

Mint a szám címe is jelzi, mikor szeretünk valakit, sokszor még azt is megkérdőjelezzük, hogy mit akarunk a másiktól, és miért szeretjük őt. Feleletet sokszor nem kapunk, habár Novai Gábor azt is megírta.

Quimby – Magam adom

A dalszöveg nyelvészeti szempontból is remekmű, aminek értelmét már mindenki átélte, aki valaha volt szerelmes: mikor magad adod és neki megadod magad.

Piramis – Ha volna két életem

Arról az örök dilemmáról szól, amit kapcsolatainkban érzünk: meddig tart az én, a te, és a mi, és meddig tart a szabadságunk? A Piramis együttes erre azt a megoldást találta, hogy két párhuzamos életre lenne szükség – ami sokszor egyéb területeken is jól tudna jönni.

Palya Bea – Szabadon

Akkor a legjobb, mikor így érzünk: mosolyogva, szabadon táncolva.

Kispál és a borz – Szívrablás

„Hülye voltál

mondom magamnak majd ha ez elmúlik”

Utólag könnyű okosnak lenni – mikor szerelmesek vagyunk, szinte esélytelen.

Vad Fruttik – Nekem senkim sincsen

Még akkor is érezhetsz így, ha van. Néha távol, néha közel, néha azt se tudod, hol van. Nem vidám, de a szerelem sem mindig az.

Kollár-Klemencz László – Iszom a bort

Talán sokaknak a Bagossy Brothers Company vagy Zóra féle feldolgozás ismerősebb, de bármelyik változatát is hallgatjuk, ennek az egyszerű dalnak a hatása alól nehéz kivonnunk magunk.

Szabó Balázs Bandája – Bájoló

Egy Radnóti Miklós vers megzenésítéséhez kell bátorság, de ebben az esetben a zene és a szöveg gyönyörűen összeért, és a számnak köszönhetően sokkal több emberhez eljuthatott ez a vers – vagy talán helyesebb úgy a megfogalmazás, hogy Radnóti művének köszönhetően sokkal többen ismerték meg Szabó Balázs Bandáját.

Bohemian Betyars feat. Parno Graszt – Ha menni akarok

Először csak az ember fogkeféje marad ott véletlenül, aztán szándékosan, később pedig az ember, aki a fogát mossa. Nem biztos, hogy ez akkora baj.

Hiperkarma – Boldog még

Búsongani mintha egyszerűbb lenne, pedig érdemes észrevenni azt, mikor éppen jó – és a szerelem általában jó.