Még nem regisztráltam

Kult

Ricky Gervais, Amy Schumer, Louis C.K. – A világ legjobb stand up humoristái

Anna Csákó

Viccelni bármivel lehet. Ezzel nem mindenki ért egyet, de mi az alábbi listán olyan humoristákat szedtünk össze, akik igen. Többnyire. Szerepelhetne még a listán rengeteg név Eddie Izzardtól Pete Holmes-ig, de nélkülük is olyan nehéz dönteni…

13 szavazat.
Michael Buckner / Variety / Getty Images

Sacha Baron Cohen

Elsősorban nem stand up előadásairól ismert, hanem áldokumentarista filmjeiről és sorozatairól (például Borat, Brüno vagy a Who is America?, azaz Kicsoda Amerika?), ahol kitalált szereplők bőrébe bújva botránkoztatja meg nézőit. Stand up estjein sem „őt” láthatjuk, hanem az általa kreált Ali G karakterét.

Karwai Tang / WireImage / Getty Images

Ricky Gervais

Az Office (magyarul A hivatal) című sorozat alkotóját rengeteg támadás éri politikai korrektséget hiányoló humora miatt – így védekezésképp (a szólásszabadság hirdetése mellett) magát az egyik legszűkebb kisebbség tagjai közé sorolja: fehér, férfi és dúsgazdag. Hogy viccei mögött valójában nem ártó szándék áll, arról talán az After Life (Mögöttem az élet) című sorozata tehet tanúbizonyságot.

Barry Brecheisen / Getty Images

Louis C.K.

A magyar felmenőkkel is bíró amerikai humorista bármivel viccel, amit nem szégyell – és azzal is, amit igen. 2017-ben botrány robbant ki körülötte, miután több nő bevallotta, hogy a szemük láttára önkielégített – ezt további vádak, majd tagadás, beismerés, bocsánatkérés, és karrierjének összeroppanása követte; de azóta újra a színpadon áll.

Don Arnold / Getty Images

Dave Chappelle

Chappelle a kétezres évek eleje óta áll színpadon, és ezalatt az idő alatt már jó néhány embert megbántott szókimondó humorával. A legutóbbi botrányát a Netflixen megjelenő stand up estje váltotta ki, ami után transzfóbnak nevezték. A Netflix vezérigazgatója szerint abban nem hangzott el gyűlöletbeszéd (nem mellesleg ez volt az egyik legnézettebb adásuk is), így műsoron maradhatott.

Mike Marsland / WireImage / Getty Images

Jimmy Carr

Felmerül a kérdés, hogy a közönségét gyakran kellemetlen helyzetbe hozó Jimmy Carr vajon küzd-e antiszociális személyiségzavarral, vagy csak kiválóan játssza azt a színpadon – mindenesetre szórakoztató jelenség.

Emma McIntyre / WireImage / Getty Images

Bill Burr

Humora kissé bárdolatlan és szexista, de ennek ellenére sokan szeretik, és jókat nevetnek rajta.

Rich Fury / Getty Images

Bo Burnham

Az amerikai komikus az Inside című (Bent), karantén alatt forgatott műsoráról ismert, és a műfaj legújabb üdvöskéjeként tartják őt számon.

Shareif Ziyadat / Getty Images

Chris Rock

Az amerikai humorista és színész viccei leginkább az afroamerikai kisebbség témaköreit járják körül. Ja, és ő volt az a műsorvezető, akit Will Smith felpofozott az Oscar-gálán.

 Alexander Tamargo / Getty Images

Kevin Hart

Első néhány fellépésekor kifütyölték a színpadról, vagy épp megdobálták csirkével, de azóta óriási tömegek kíváncsiak stand up estjeire, és a világ egyik legnépszerűbb humoristájává vált.

Matt Winkelmeyer / WireImage / Getty Images

Tom Segura

Amellett, hogy stand up humoristaként teltházakat tölt meg, feleségével együtt a Your Mom’s House (magyarul Anyád háza) című podcast készítői YouTube-on.

Jose Perez / Bauer-Griffin / Getty Images

Pete Davidson

Leginkább arról ismerjük, hogy szebbnél szebb celebekkel randizott, de Davidson hivatalosan nem groupie, hanem humorista – időnként elég sötét és meglepő humorral. Egy a sok közül: mikor Ariana Grande-val alkottak egy párt, azt találta mondani, hogy azért bírta hosszan az ágyban az énekesnővel, mert közben a tűzoltó apjára gondolt, aki odaveszett a 9/11-es tűzben.

Harmony Gerber / Getty Images

Seth MacFarlane

A Family Guy animációs sorozat fő-fő alkotója. Ez önmagában is elég lenne a boldogsághoz, de emellett időről időre szokott stand up esteket is tartani.

Stewart Lee

A Guardian által „komikusok komikusa”-ként emlegetett humorista egyáltalán nem kedves, de szórakoztató. Közönségét nem tartja elég intelligensnek ahhoz, hogy megértsék humorát, de ugyanígy nekimegy kollegáinak is. Egy 10 perces performansz alatt például egy szót sem szólt, csak furcsa hangokat hallatott, ezzel jelezve az anomáliát, hogy az óriási közönséghez elérő Ricky Gervais-t azért támadják, mert „kimondja, ami kimondhatatlan”.

Hugh R Hastings / Getty Images

Tim Key

A brit humorista talán a legkevésbé megosztó személy a listán. Tim Key-t költőként, forgatókönyvíróként, színészként és rádiósként is ismerhetjük.

Steve Granitz / FilmMagic / Getty Images

Tig Notaro

Pottyondy Edina kicsit idősebb, amerikai kiadása. Louis C.K. minden idők egyik legjobb stand up előadásának tartotta, mikor Notaro 2012-ben a színpadon beszélt először arról, hogy mellrákos lett – amiből azóta szerencsére már felépült.

Charles Sykes / Bravo / Getty Images

Amy Schumer

Noha Nacsa Olivér szerint a humor nem női műfaj, mi bátorkoduk megemlíti Amy Schumert is, mint a világ egyik legismertebb stand up előadóját.