Még nem regisztráltam

Kult

Saroküzlet, Klaus, Csendes éj – a legjobb karácsonyi filmek, ha már unjuk Kevint

Orsolya Tóth-Gyóllai
Orsolya Tóth-Gyóllai

Tényleg nincs karácsony Kevin nélkül? Listánkban összegyűjtöttünk néhány filmes alternatívát az ünnepekre, hogy ne kelljen mindig a betörőkkel ünnepelni. Videónkban részletesebben is beszélgetünk kedvenc karácsonyi filmjeinkről.

Neked melyik karácsonyi film a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

A karácsony szellemében (2022)

Charles Dickens Karácsonyi énekének adaptációjában a kis szellemek vállalata téríti helyes útra az eltévedteket. Will Ferrell és Ryan Reynolds bohóckodása musical köntösben, jóembercsinálás céges szinten – tökéletes családi szórakozás egy kaja-kómás ünnepi délutánra.

Igazából szerelem (2003)

Az Igazából szerelem mézes-mázos szentimentalitása már-már émelyítő lehet az átlag nézőnek, mégis ez a karácsonyi „klasszikus” évről-évre megtölti a mozikat, rekord nézőszámot generál. Az ünnepek alatt az extra adag tejszínhab sem üli meg a gyomrunk?

Batman visszatér (1992)

Bár meglepő lehet, de Tim Burton bizarr és kaotikus Batman-je is köthető Charles Dickens Karácsonyi énekéhez. Egyes értelmezések szerint a főgonoszt múltjának (Pingvin), jelenének (Batman) és jövőjének (Macskanő) szelleme látogatja meg, a dickensi történetnek megfelelően.

Találkozzunk St. Louise-ban (1944)

A negyvenes évekbeli musicalben hallhatjuk először a mára már klasszikussá vált, Have Yourself a Merry Little Christmas című slágert, mégpedig az ikonikus Judy Garland előadásában. A film láttán talán nekünk is kedvünk támad lámpaoltás közben dalra fakadni.

Saroküzlet (1940)

László Miklós Illatszertár című színművének hollywoodi adaptációja Budapesten játszódik, így a karácsonyi miliőben magyar feliratokat szúrhatunk ki. A bőröndös üzletben dolgozó Králik egy apróhirdetés útján levelezni kezd egy ismeretlennel, akibe látatlanul beleszeret.

A szerelem hálójában (1998)

Ez a kiszámítható és kedves romantikus komédia két rivális egymásra találásáról szól, az ünnepi készülődés hangulata, az ajándékvásárlás hajszája lengi körül a könyvesboltban dolgozó szereplőket.  Kathleen (Meg Ryan) és Joe (Tom Hanks) ki nem állhatják egymást, de ellenséges viszonyuk a véletlen folytán szerelemmé alakul.

2046 (2004)

Wong Kar-wai alkotása nem egy klasszikus romantikus komédia. Nem a szerelemről szól, sokkal inkább a szerelem utáni vágyakozásról. A filmet lehetetlen lenne bejgliszagú karácsonyi szórakozásnak nevezni, de érzékenysége és ihletettsége elvarázsol minket.

Klaus - A karácsony titkos története (2019)

Ez a spanyol, kézműves animációs film egy alternatív valóságban játszódik. Egy Mikulás eredettörténetet láthatunk, mégpedig fikcionalizált 19. századi környezetben. Mindeközben a köztiszteletnek örvendő, norvég postásfamília családi konfliktusait is megismerhetjük.

Hull a pelyhes (1997)

A kilencvenes évek őrült vígjátékában Howard (Arnold Schwarzenegger) véget nem érő ámokfutásba kezd, hogy karácsonyi ajándékkal engesztelhesse ki elhanyagolt fiát. Áruhiány miatt, más középkorú, egzisztenciális krízisbe került apák is meg akarják kaparintani kis srácaik vágyálmát, Turbo Mant.

Casting Jonbenet (2017)

Rendhagyó választás lehet az ünnepekre ez  a dokumentumfilm, ami egy vérfagyasztó gyilkosságot örökít meg. Jonbenét Ramsey tragikus halála a kilencvenes évek Amerikájának egyik legismertebb megoldatlan bűnügyi története, a kislányt karácsony másnapján találták holtan a családi ház pincéjében. A casting-folyamat kapcsán a helyi lakosok elméleteit is megismerhetjük a rejtélyes gyilkos kilétéről.

Csendes éj (2021)

A fokozódó klímaszorongás terméke a Csendes éj című horrorfilm. A történet szerint egy radioaktív gombafelhő okozza majd minden ember halálát, azonban addig van lehetőség az ünneplésre. A rendező, Camille Griffin sztárokkal tűzdelte tele végső számvetését: Keira Knightley mellett Lily-Rose Depp is részt vesz ebben a depresszív karácsonyi nyomasztásban.