Még nem regisztráltam

Kult

Városok a Balaton déli partjáról

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A magyar tenger önmagában is csodálatos, de a körülötte lévő városoktól lesz igazán sokszínű. Összegyűjtöttünk néhány települést a tó déli partjáról.

A te szívedhez melyik áll legközelebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

A listaelemeknél látható fotók a Fortepan oldaláról származnak.

26 szavazat.

Fonyód

A Balaton déli partján, a Nagy-Berek mellett fekszik. A város helyét messziről felismerhetően kijelöli a tó déli partjának két legmagasabb, egymás szomszédságában emelkedő hegye, a 207 méter magas Sipos-hegy és a 233 méteres Vár-hegy, amelyekről gyönyörű panoráma nyílik a tóra.

Balatonfenyves

1958-ban jött létre Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Fonyód és Somogyszentpál egyes területeiből. (Például Balatonkeresztúrnak a Józseftelep, Somogyszentpálnak Imremajor és Pálmajor nevű részeiből.) Előtte kevésbé lakott vidék volt tanyákkal, vadászházakkal, mivel a közeli Nagy-Berek és mellette lévő erdői máig gazdag élővilággal büszkélkedhetnek. Napjainkra azonban az erdőirtások és a vadászat jelentős méretet öltöttek.

Balatonboglár

A második világháború alatt egy lengyel egyetem és egy líceum működött a településen – egyedülálló Európában. Abban az időben számos francia hadifogoly érkezett ide, akik a német táborok elől menekültek el. 2000 óta létezik közösségi partnerség a baden-württembergi Bönnigheimel. 1979és 1991 között Balatonlellével együtt egyetlen települést alkotott Boglárlelle néven.

Balatonlelle

A terület 1211-ben került a tihanyi apátság tulajdonába. Első írásos említése 1229-ből származik, Lela néven. 1550-ben jutott török kézre a település. Az ezt követő időszakban alaposan megcsappant a lakosság száma: 1580-ban mindössze 8 családot találtak a török adóösszeírók. A 18. században a Majtényi család, majd a Szalay család birtoka volt.

Szántód

Somogy vármegye egyik legrégebbi helysége, eleinte királyi, majd pedig a tihanyi apátság birtokává vált. Ettől függetlenül viszont csupán 1997-óta önálló község, azelőtt Zamárdi része volt.

Zamárdi

Remek strandjai, továbbá népszerű nyári fesztiváljai miatt (pl: Balaton Sound, Strand Fesztivál) kisváros létére is az egész ország ismeri, de európai szinten is nagyon népszerű úticélpont. Városi rangját 2008-ban szerezte meg, a Dél-Dunántúli régió egyik legdinamikusabban fejlődő települése.

Balatonőszöd

Döntő fordulat volt a falu életében az 1807-es, amikor I. Ferenc császár a piarista rendnek adományozta az egyházi birtokokat. Innentől kezdve a Kegyes Tanítórend egészen 1945-ig meghatározó szerepet töltött be Őszöd életében. Egységes birtokszerkezetet hozott létre, birtokain korszerű gazdálkodási elveket vezetett be, a gabonatermesztés és állattenyésztés eredményei mellett kiváló minőségű borok születtek az uradalmi pincében, de foglalkoztak erdészettel, halászattal is.

Balatonszárszó

Sokan tartják a déli part legrendezettebb, és leginkább gyermekbarátabb településének. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett a parkosításra, 2016-ban elnyerte az év települése díjat. A község számtalan stranddal rendelkezik, ezek közül a legnagyobb a fizetős központi strand, amely 2018-ban elnyerte “Kék hullám zászló” minősítés négy csillagos fokozatát.

Balatonvilágos

A fiatal település két üdülőtelep, Aliga és Világos egyesüléséből jött létre. A sekély víz, a homokos meder, a csendes környezet kiváló kikapcsolódást nyújt a kisgyermekes üdülni vágyók részére. A község története valójában 1961-tõl számítható, hiszen addig Balatonakarattyáhoztartozott, ekkor lett önálló község.

Siófok

A honfoglalás utáni települést a Tihanyi Apátság 1055-ös alapítólevele a következőképpen említi: „Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens”, vagyis a Balatonból fakad egy kis patak, más néven Fuk (ma a Sió). 1552-ben a törökök bevették Fokot és környékét, majd hadikikötőjévé alakították.