Még nem regisztráltam

Sport

Leggyorsabb gól, legfiatalabb aranyérmes, tíz öngól – a 2024-es Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatai

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Spanyolország negyedik alkalommal emelhette magasba az Európa-bajnoki trófeát, míg Anglia zsinórban másodszor lett ezüstérmet. A torna jócskán tartogatott emlékezetes pillanatokat, ezek közül gyűjtöttünk össze tizenhetet.

Számodra melyik az Eb legemlékezetesebb pillanata?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
2157722440

A leggyorsabb gól

Az albán válogatott az Olaszország elleni első csoportmérkőzésén 23 másodperc alatt szerzett vezetést, miután Federico Dimarco pontatlan bedobására Nedim Bajrami csapott le a tizenhatoson belül, és lőtt Gianluigi Donnarumma kapujába. Az albánok az Európa-bajnokságok történetének leggyorsabb gólját szerezték ezzel, örömük azonban nem tartott sokáig, ugyanis az olasz együttes Alessandro Bastoni és Nicoló Barella találatával 16 percen belül fordított.

2158901694

A legkésőbb szerzett gól

Sokan azt gondolták, hogy Klaus Gjasula 95. percben lőtt gólja az Albánia–Horvátország mérkőzésen hosszú időre az Eb-történelem legkésőbb szerzett találata lesz, azonban, csak néhány napot kellett várni a rekord megdöntésére. Csoboth Kevin a 100. percben passzolt a skót kapuba, amivel életben tartotta Magyarország esélyeit a továbbjutásra, amely végül sajnos a többi csoport eredményei miatt nem jött össze.

2159028731

Varga Barnabás horrorsérülése

A Magyarország–Skócia mérkőzés 68. percében Szoboszlai Dominik szabadrúgására érkezett fejelni Varga Barnabás, aki csúnyán összeütközött az ellenfél kapusával, majd ijesztő pozícióban terült el a földön. A játékostársak azonnal jelezték, hogy orvosra van szükség, és körbeállták a sérültet, a helyszíni rendezők pedig ponyvával takarták el a Ferencváros támadóját, ami mindenkit kísértetiesen emlékeztetett Christian Eriksen három évvel korábbi esetére. A magyar csapat tagjai lényegében a pályára rángatták a hordágyat és a mentőket, akik elvitték a centert. Később kiderült, hogy Varga arccsontja tört el több helyen, azóta megműtötték és visszatért a pályára a Fradiban és a válogatottban is.

2157836276

Christian Eriksen góllal tért vissza a majdnem tragédiából

A 2021-es Dánia–Finnország Eb-meccsen esett össze Eriksen, majd állítása szerint öt percig halott volt. Szerencsére sikerült megmenteni, beépített defibrillátorral pedig a pályára is visszatérhetett. A 2024-es Európa-bajnokságra is elutazott a dán csapattal, és 1100 nappal a szívinfarktusa után Szlovénia ellen gólt szerzett. A mérkőzés végül döntetlennel zárult.

2158133502

Grúzia történelmi debütálása

A grúzok először szerepelhettek Európa-bajnokságon, és az első mérkőzésükön be is találtak Georgi Mikautadze révén. Az találkozón ugyan alulmaradtak Törökországgal szemben, de a másodikon ikszeltek Csehország ellen, a harmadik meccsen pedig az Eb legnagyobb meglepetését okozva legyőzték Portugáliát 2–0-ra, és továbbjutottak.

2159378153

Román kiütés

A román válogatott meglepetésre 3–0-ra kiütötte Ukrajnát az első csoportmeccsen, az utolsó mérkőzésen pedig döntetlen játszott Szlovákiával, aminek köszönhetően a csoport élén végzett, és továbbjutott.

2158587371

Szlovák bravúr

A szlovákok a csoport legnagyobb esélyesét, Belgiumot verték 1–0-ra az első fordulóban, aminek köszönhetően remek pozícióba kerültek, és a románok elleni döntetlen elég volt ahhoz, hogy a nyolcaddöntőben folytassák.

2158628302

Ausztria csoportgyőzelme

Ralf Rangnick osztrák válogatottja mindhárom csoportmérkőzésen kiválóan játszott: Franciaország ellen ugyan 1–0-s vereséget szenvedett, de Lengyelországot 3–1-re, Hollandiát pedig 3–2-re legyőzve a csoport élén végzett a vilgáranglista-helyezések alapján legerősebb négyesben.

2158558784

Lamine Yamal a legfiatalabb Európa-bajnok

Soha nem vett részt Európa-bajnokságon fiatalabb játékos a torna elején még csak 16, a döntő előtti nap óta pedig 17 éves Lamine Yamalnál. A Barcelona szélsője fantasztikusan játszott az Eb-n, egy gólt szerzett és négy gólpasszt adott, és a spanyolok győzelmének köszönhetően pedig minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka lett.

2158797560

Arda Güler hatalmas gólja

A 19 éves török játékos 26 méterről szerzett gyönyörű gólt Grúzia ellen, amellyel csapata újra előnybe került, és végül meg is nyerte a találkozót, ami elengedhetetlen volt a továbbjutáshoz.

2159067328

Luka Modric a legidősebb gólszerző

A Real Madrid horvát legendája minden bizonnyal utolsó Európa-bajnoki mérkőzésén vett részt Olaszország ellen. Horvátország 0–0-nál tizenegyeshez jutott, amihez Modric állt oda, Gianluigi Donnarumma viszont hárítani tudott. Néhány perccel később azonban a középpályás akcióból volt eredményes, amivel az Eb-k történetének legidősebb gólszerzője lett 38 évesen és 289 naposan. A továbbjutásról döntő találkozó utolsó, 98. percében az olaszok egyenlítettek, ezzel Modricék búcsúztak a kontinensviadalról.

2159213775

Kylian Mbappé orrtörése

Az Európa-bajnokság egyik legnagyobb sztárja Ausztria ellen szerencsétlenül fejelt az egyik védő vállába, aminek következtében eltört az orra. A második meccset ki kellett hagynia, a lengyelek elleni utolsó összecsapán viszont már maszkban pályára léphetett, és tizenegyesből eredményes volt.

2158748711

Tíz öngól

Döbbenetes szám: tíz öngól született az Eb-n. A csoportkörben a német Antonio Rüdiger nyitotta meg a sort Skócia ellen, amit az osztrák Maximillian Wöber folytatott, aki Franciaország ellen fejelt a saját kapujába. A cseh Robin Hranac a portugáloknak „kedvezett”, az albán Klaus Gjasula pedig a horvátokat segítette öngóllal. A spanyolok az olasz Riccardo Calafiora „jóvoltából” nyertek 1–0-ra, a török Samet Akaydin Portugáliát juttatta ajándék gólhoz, míg a holland Donyell Malen Ausztria ellen nehezítette meg saját csapata dolgát. Az egyenes kieséses szakaszban aztán a spanyol Le Normand szerzett vezetést a grúzoknak, a belga Jan Verthongen a franciákat juttatta tovább, a török Mert Müldürről pedig a Hollandia elleni negyeddöntőben került saját kapujába a labda.

2158271267

Klaus Gjasula mindkét kapuba betalált

Az Albánia–Horvátország mérkőzésen Klaus Gjasula a 72. percben lépett pályára, amikor 1–0-ra vezetett a csapata. A horvátok két percen belül egyenlítettek, majd még két perc múlva Gjasula öngólt lőtt. Mindenki azt gondolta, az albánok számára elúszott a meccs, amikor az antihősból hős lett, és betalált a horvát kapuba is, amivel döntetlenre mentette a találkozót.

2159968189

Bellingham ollózva mentette meg Angliát

Az Anglia–Szlovákia nyolcaddöntőben a szomszédaink vezetést szereztek, ami egészen a végjátékig megőriztek. Mind úgy állt, hogy az angolok búcsúznak, amikor Jude Bellingham a 95. percben a kapuba ollózott. Szlovákia összetört, a kétszer 15 perces ráadás elején gólt kapott, és kiesett.

2159939177

Félbeszakadt a Németország–Dánia mérkőzés

Akkora vihar volt Dortmundban, hogy a mérkőzés 35. percében Michael Oliver játékvezető az öltözőbe küldte a csapatokat. A villámlás megszűnt, az eső elállt, így nagyjából 20 percnyi kényszerpihenőt követően folytathatták a felek. A meccset Németország nyerte 2–0-ra.

2160804563

Csak egy negyeddöntő dőlt el a rendes játékidőben

Kizárólag a hollandok tudták 90 perc alatt legyőzni a törököket a negyeddöntőben, a spanyolok hosszabbításig húzták a németek elleni meccsek, míg a franciák a portugálokat, az angolok pedig a svájciakat verték tizenegyesekkel.