Még nem regisztráltam

Sport

Buffon, Pirlo, Maldini – a 21. század legjobb olasz labdarúgói

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Az elmúlt huszonnégy évben az olasz labdarúgás megjárta a magasságokat és a mélységeket egyaránt: a 2006-os világbajnoki cím és a 2021-es Eb-győzelem mellett sem 2018-ban sem 2022-ben nem jutott ki a vb-re a válogatott. A BL-győzelmekkel és a Calciopolival színesített időszak, azaz a 21. század legjobb olasz játékosai közül gyűjtöttünk össze tizenegyet.

Szerinted ki volt a legjobb játékos?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

29 szavazat.
146335292

Andrea Pirlo

Korszakos játékmester és a legtechnikásabb futballisták egyike volt. Érdekesség, hogy mindhárom olasz nagy klubban megfordult, de míg az Interrel nem nyert kupát, az AC Milannal kétszeres bajnok és kétszeres BL-győztes lett, illetve a Juventusszal négyszeres aranyérmes a Serie A-ban. Pályafutása egyik csúcspontja a 2006-os világbajnoki elsőség volt.

524822462

Gianluigi Buffon

A futballtörténelem egyik legjobb kapusa a Parmában nevelkedett, majd összesen tizenkilenc évet védett a Juventusban, és pályafutását keretbe foglalva, élete első klubjából vonult vissza. Ő minden idők legtöbbszörös olasz válogatottja, és a 2006-os világbajnoki címben is hatalmas szerepe volt.

56977786

Alessandro Del Piero

Kiemelkedően kreatív támadó, valamint kora egyik legjobb szabadrúgáslövője volt. Tizenkilenc éven át játszott a Juventusban, amellyel hatszor lett bajnok (további kettőt elvettek a Calciopoli miatt), illetve egyszeres BL-győztes. A 2006-os vb-győztes olasz válogatottban is szerepelt.

1345105762

Francesco Totti

Ha az AS Romát egyetlen játékossal kellene leírni, biztosan Totti lenne az. Huszonöt éven keresztül szolgálta a Farkasok felnőttcsapatát, amelyben 690 mérkőzésen szerepelt. A legendás támadó a 2006-os vb-cím után mondta le a válogatottságot

1288084354

Paolo Maldini

A valaha élt legnagyobb olasz labdarúgók között szokás emlegetni. Soha nem hagyta el az AC Milant, huszonöt éven át játszott piros-feketében, ami Maldini vezetéknévvel nem meglepő, ugyanis édesapja, Cesare is a klub játékosa volt, akárcsak fia, Daniel, aki már bemutatkozott, sőt gólt is szerzett a sztárcsapatban. A klasszis védő fantasztikus eredményeket ért el a karrierje alatt: ötször nyert Bajnokok Ligáját, valamint hétszer Serie A-t.

71369058

Fabio Cannavaro

Az olasz válogatott csapatkapitányaként vezette vb-aranyig a csapatot, amiért a 2006-os Aranylabdát is megkapta. A Juventusszal ugyan kétszer is megnyerte a Serie A-t, azonban a Calciopoli miatt mindkét elsőséget elvették a torinóiaktól. Két bajnoki címe azért így is van a kiváló védőnek: a Real Madriddal 2007-ben és 2008-ban is megnyerte a La Ligát.

457005512

Giorgio Chiellini

Az elmúlt évtized talán legmeghatározóbb olasz hátvédje volt, aki a Juventusban és a válogatottban is páratlan stabilitást adott a védelemnek. A torinóiaknál tizennyolc évet játszott, ez alatt kilencszer lett bajnok.

100964074

Daniele De Rossi

A karakteres középpályás tizenkilenc évig volt az AS Roma játékosa, amellyel ugyan bajnoki címet nem nyert, de a kupában kétszer is győzni tudott, valamint a 2006-os németországi vb-n is aranyat akasztottak a nyakában. A római ikon 2024 januárjában José Mourinhót váltotta a Farkasok kispadján, és egyelőre biztatóak az eredményei.

50904146

Alessandro Nesta

Négyszer választotta az UEFA az év csapatába a kiemelkedő védőt – nála többször csak a francia klasszist, Thierry Henryt hívták meg. Kilenc évet játszott a Lazióban és tízet az AC Milanban: mindkét együttessel bajnok lett, utóbbival pedig a BL-t is megnyerte két alkalommal. A 2006-os világbajnokságon a válogatott tagja volt.

71269125

Filippo Inzaghi

„Ez a srác biztosan lesen született” – mondta róla minden idők legsikeresebb edzője, Sir Alex Ferguson. Kétségtelen, hogy az AC Milan ikonja ellen az átlagnál jóval többször fújtak lest, de amikor mégis elfutott, könyörtelenül befejezte az akciót. Kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, valamint ott volt a 2006-os, olasz győzelemmel zárult világbajnokságon is.

50904126

Christian Vieri

A kitűnő csatár a Juventusszal bajnokságot nyert, majd két évvel később az Interhez igazolt, ahol mindenki retteghetett tőle és Ronaldótól, azonban mindketten sérülékenyek voltak, keveset játszottak együtt.