Még nem regisztráltam

Sport

Panenka, kapáslövés, aranygól – a legemlékezetesebb labdarúgó Európa-bajnoki döntők

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Az elmúlt évtizedek labdarúgó Európa-bajnoki döntői jócskán tartogattak izgalmakat, a legemlékezetesebb finálék közül gyűjtöttünk össze tízet.

Számodra melyik Eb-döntő a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
81761721

Spanyolország–Németország, 2008

A korszakot uraló spanyol válogatott a 2008-as Európa-bajnokságon szerezte meg az első fontos címét. Az Iker Casillas, Andrés Iniesta, Xavi és Fernando Torres fémjelezte csapat 1–0-ra verte a döntőben Németországot Torres 33. percben szerzett góljával.

545902630

Portugália–Franciaország, 2016

Cristiano Ronaldo az első igazán nagy sikerére készült Portugáliával, a mérkőzés 25. percében azonban egy ütközésbe belesérült, és sírva hagyta el a pályát. Sokan azt gondolták, hogy Franciaország győz, miután a rivális legnagyobb sztárja megsérült, de a rendes játékidőben nem született gól. A 109. percben aztán a portugál Eder bevette Hugo Lloris kapuját, amivel Portugália Európa-bajnok lett.

147531618

Spanyolország–Olaszország, 2012

A spanyol válogatott Eb- és vb-címvédőként érkezett a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra. A 2012-es Eb-döntőben pedig esélyeshez méltó módon David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres és Juan Mata góljával simán, 4–0-ra győzte le Olaszországot, amivel így a spanyol nemzeti csapat lett az első együttes, amely három nagy tornát nyert zsinórban.

650891250

Franciaország–Olaszország, 2000

Az olaszok Marco Delvecchio révén szereztek vezetést, és minden úgy állt, övék lesz az aranyérem. Aztán a 94. percben jött Syvain Wiltord, és egyenlített, ezért következhetett a ráadás. A mérkőzés 103. percében David Trezeguet betalált, a meccsnek pedig vége lett, hiszen aranygól döntött, így a franciák ünnepelhettek.

78173645

Portugália–Görögország, 2004

A Portugáliában rendezett Európa-bajnokságon a házigazdák bejutottak a döntőbe, amelyben a meglepetéscsapattal, Görögországgal találkoztak. Mindenki arra készült, hogy az Estadio da Luz-ban portugál sikert ünnpelnek majd, azonban Angelosz Hariszteasz az 57. percben betalált, amellyel el is döntötte a finálét: Görögország lett az Európa-bajnok.

145880622

Dánia–Németország, 1992

Az Európa-bajnokságok történetének egyik legismertebb tornagyőzelme az 1992-es dán válogatotthoz fűződik. Eredetileg nem kvalifikáltak az Eb-re a skandinávok, viszont Jugoszláviát kizárták, mivel az ország a délszláv háború következtében felbomlott. A dánok beugróként továbbjutottak a csoportból, majd egészen a döntőig meneteltek, és ha már ott voltak, a bombaesélyes németeket is megverték 2–0-ra.

2065741499

Szovjetunió–Hollandia, 1988

Már a csoportkörben is megmérkőzött egymással a két együttes, akkor a szovjetek nyertek 1–0-ra. A fináléban ismét összejött a Szovjetunió–Hollandia találkozó, amely elsősorban Marco van Basten elképesztő, kiszorított helyzetből eleresztett kapáslövéséről maradt emlékezetes. A Európa-bajnokság győztese a döntőben 2–0-ra diadalmaskodó Hollandia lett.

1328234721

Anglia – Olaszország, 2020

A 2020-as Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt egy évvel későbbre, 2021-re halasztották, a kontinensviadal döntőjébe pedig Anglia és Olaszország jutott be. Az angolok már a 2. percben vezettek, amire az olaszok a második félidőben válaszoltak. A rendes játékidőt követően a hosszabbításban sem született döntés, jöhettek a tizenegyesek. Ugyan Anglia az első két körben betalált, de a három csereként beállt játékos Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is hibázott, aminek köszönhetően Olaszország lett az Európa-bajnok.

Németország–Csehország, 1996

Az 1996-os volt az első Európa-bajnokság, amelyen aranygóllal döntötték el az egyenes kieséses szakasz döntetlenre végződött mérkőzéseit. A finálé rendes játékideje is iksz lett (1–1), majd a hosszabbítás ötödik percében Oliver Bierhoff betalált, amivel Németország megnyerte az Eb-t.

1016464440

Csehszlovákia–NSZK, 1976

A Jugoszláviában rendezett Európa-bajnokság döntőjében már 25 perc után két góllal vezetett a csehszlovák válogatott a címvédő Németország ellen. A szépítés ugyan gyorsan összejött a németeknek, de az egyenlítésre egészen a 89. percig kellett várni. A hosszabbításban nem született gól, így tizenegyespárbaj következett. A németek a negyedik körben hibáztak, az ötödikben pedig Antonín Panenka eldöntötte a meccset: azóta ikonikussá vált módon nyesett a labda alá, amely behullott a kapuba az elvetődő Sepp Maier mellett. Az Eb-t így Csehszlovákia nyerte.