Még nem regisztráltam

Sport

A legjobb futballisták, akik soha nem nyerték meg a Bajnokok Ligáját

Rugli Tamás
Rugli Tamás

Igazságtalan az élet, ha belegondolunk, hogy tele a futballvilág olyan kiegésztő emberekkel, cserekapusokkal akiknek három-négy BL-címük is van, miközben egy sor generációs tehetségnek és világklasszisnak soha nem adatott meg, hogy felemelje a legrangosabb klubtrófeát. Közülük szedtünk össze most egy tucatot a teljesség igénye nélkül. A listán már visszavonult futballisták mellett megtalálhatók olyan játékosok is, akik bár még aktívak, de gyakorlatilag már zéró az esélye annak, hogy játékosként BL-t nyerjenek.

Szerinted ki volt a legjobb közülük?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

21 szavazat.
MADRID, SPAIN - FEBRUARY 21:  Ronaldo of Madrid is kept under pressure by Philippe Senderos and Gilberto of Arsenal during the UEFA Champions League Round of 16, First Leg match between Real Madrid and Arsenal at the Santiago Bernabeu Stadium on February 21, 2006 in Madrid, Spain.  (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Ronaldo

A Fenomén, aki sokak szerint a valaha volt legjobb lehetett volna – ha 24 éves korában nem megy tönkre a térde. Azt követően már nem volt a világ legjobbja, „csak” a világ legjobb csatára, de a BL-címre így is minden esélye megvolt. A legközelebb 2003-ban járt hozzá, gólt is szerzett az elődöntős párharcban a Juventus ellen, de végül nem jutott a fináléba a Real Madriddal. 2007-ben már a Milan játékosa volt, amikor a milánóiak megnyerték a trófeát, de Ronaldo nem volt a BL-keret tagja így pályára sem lépett a csapat színeiben a sorozatban, hivatalosan nem BL-győztes.

Juventus' Italian goalkeeper Gianluigi Buffon reacts after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Juventus and Real Madrid at The Principality Stadium in Cardiff, south Wales, on June 3, 2017 (Photo by Raddad Jebarah/NurPhoto via Getty Images)

Gianluigi Buffon

Tizennégy év telt el a Juventus legendájának első és utolsó BL-döntője között. 2003-ban tizenegyesekkel maradtak alul a Milannal szemben, 2017-ben pedig a Real Madrid intézte el őket. A kettő között volt még egy Barcelona elleni finálé, a katalánok simán verték a Juventust 2015-ben, így Buffon számára csak álom maradt a BL-győzelem. A gondolattal valószínűleg már ő is megbarátkozott, tekintve, hogy bár 45 évesen még mindig aktív, a Serie B-s Parma nem az a csapat, ami alkalmas lehet az álom beteljesítésére.

Arsenal's Dennis Bergkamp fires in a free kick  (Photo by Mike Egerton/EMPICS via Getty Images)

Dennis Bergkamp

Szokás megfeledkezni róla manapság, pedig a kétezres évek elejének egyik legizgalmasabb, legelegánsabb támadója volt, aki nem egy nagy tornán cipelte a hátán a holland válogatottat. És persze az Arsenalt is, amellyel Anglián belül gyűjtögette is a kupákat, Európában viszont elmaradt az áttörés. 37 éves korában jött el aztán a nagy lehetőség, ám végül úgy alakult, hogy Bergkamp a kispadról nézte végig, ahogy a Barcelona fordít a döntőben az Arsenal ellen és megnyeri a BL 2005/2006-os kiírását.

LYON, FRANCE - MARCH 06: Francesco Totti of AS Roma is seen during the UEFA Champions League Round of 16 second leg match between Olympique Lyonnais and AS Roma at the Stade de Gerland on March 6, 2007 in Lyon, France. (Photo by Etsuo Hara/Getty Images)

Francesco Totti

Tudása alapján bármelyik európai topcsapatba befért volna fénykorában, de hiába vitte volna például a Real Madrid a kétezres évek közepén, pályafutása végéig hűséges maradt az AS Romához. Ami egyúttal azt is determinálta, hogy a BL-győzelemre soha nem volt igazi esélye. Két negyeddöntő a személyes csúcsa, amikor a Roma története legjobb eredményét produkálva a legjobb négyig ment 2018-ban, Totti már nem volt a fedélzeten.

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 16:  Zlatan Ibrahimovic of Paris Saint Germain celebrates after he scores during the UEFA Champions League Round of 16 First Leg match between Paris Saint-Germain and Chelsea at Parc des Princes on February 16, 2016 in Paris, France. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Zlatan Ibraimovic

Ha van rossz ütemű klubváltás, akkor azt Ibrahimoviccsal kell illusztrálni. A svéd a legjobb formájában hagyta ott az Intert 2009-ben, hogy az előző szezonban triplázó, a BL-ben is arató Barcelonához igazoljon – hogy egy évvel később épp a volt csapata üsse ki őket az elődöntőben és nyerje meg végül a trófeát. Zlatan pályafutása innentől a BL-trófea hajszolásáról szólt, de nem járt sikerrel sem a PSG-vel, sem a Manchester Uniteddel, sem a Milannal. És mivel a 2022/23-as szezon végén bejelentette visszavonulását, kijelenthető, hogy már soha nem is fog.

TURIN, ITALY - OCTOBER 19:  Pavel Nedved of Juventus celebrates scoring the only goal during the Champions League Group C match between Juventus and Bayern Munich in the Stadio Delle Alpi on October 19, 2004 in Turin, Italy.  (Photo by Tom Shaw/Getty Images)

Pavel Nedved

A mai napig vita tárgya, hogy vajon megérdemelte-e a cseh középpályás 2003-ban az Aranylabdát. Akik az igenre voksolnak, általában azzal szoktak érvelni, hogy Nedved mindenkit letolt a pályáról abban az évben a tavaszi BL-meccseken. Az elődöntőben az ő gólja biztosította be a továbbjutást a Real Madrid ellen, majd kapott egy sárga lapot, ami azt eredményezte, hogy eltiltás miatt ki kellett hagynia a Milan elleni döntőt. A Juventus nem is bírta el a hiányát. Később főleg Nedved példájából okulva módosította a szabályokat az UEFA, és most már inkább törlik a sárgákat az elődöntők előtt, nehogy véletlenül valaki egy taktikai fault miatt maradjon le élete legfontosabb meccséről.

Cesc Fabregas of FC Barcelona during the UEFA Champions League quarter-final second leg match between FC Barcelona and Paris Saint Germain at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, on April 10, 2013. Photo: Manuel Blondeau/AOP.Press/Corbis (Photo by AOP.Press/Corbis via Getty Images)

Cesc Fabregas

19 évesen kezdőként lépett pályára a 2006-os döntőben, ahol végül csapata, az Arsenal kikapott a Barcelonától. Amekkora tehetség volt, kevesen hitték, volna, hogy ennél közelebb soha nem kerül a BL-trófeához a későbbi világ- és Európa-bajnok középpályás. Néhány elődöntője még volt az Arsenallal és később a Barcelonával is, de a végső győzelem csak álom maradt. Külön fájdalmas lehet számára, hogy nevelőklubja, a Barcelona éppen azokban az években nem nyerte meg a trófeát, amikor náluk játszott. Az érkezése előtti és a távozása utáni szezonokban viszont egyaránt a katalánok nyerték a BL-t.

PORTO, PORTUGAL - MAY 29: Sergio Aguero of Manchester City leaves the pitch wearing his UEFA Champions League Runners-Up Medal following his team's defeat in the UEFA Champions League Final between Manchester City and Chelsea FC at Estadio do Dragao on May 29, 2021 in Porto, Portugal. (Photo by Marc Atkins/Getty Images)

Sergio Aguero

Túlzás nélkül a 2010-es évek egyik legjobb csatára, aki az évek során Thierry Henry-t megelőzve a Premier League legjobb külföldi góllövője lett, a BL-ben azonban neki sem volt sikerélménye. Emlékezetes, hogy az utolsó meccse a Manchester Cityben épp a Chelsea elleni BL-döntő volt 2021-ben. Aguero ekkor már nem volt alapember, csereként jött be a döntőben, de ő sem tudott segíteni a csapatának, ami vesztesen hagyta el a gyepet. Ezután a Barcelonához igazolt, de szívproblémái miatt néhány hónap múlva fel kellett hagynia a profi sporttal.

MILAN - JANUARY 5:  George Weah of AC Milan is presented the 'European Footballer of the Year' award before the Serie A match between AC Milan and Sampdoria held on January 5, 1996 at the San Siro, in Milan, Italy. AC Milan won the match 3-0. (Photo by Claudio Villa/ Grazia Neri/Getty Images)

George Weah

A ma már politikusként feltűnő libériai legenda Afrika egyetlen aranylabdás játékosa, akit a 20. század legjobb afrikai játékosának is megválasztották. A BL-címnek viszont még csak a közelébe sem került. Még bőven a katari uralom előtt játszott a PSG-ben, majd az Aranylabda elnyerésének évében a Milanba igazolt – pechjére épp akkor, amikor a milanóiak első nagy korszaka Sacchival és Capellóval lezárult, az Ancelotti-féle pedig még nem kezdődött el.

(GERMANY OUT) Matthaeus, Lothar *21.03.1961-Fussballspieler, DSpieler der Nationalelf von 1980-2000Weltmeister 1990- Champions League, Finale in Barcelona:Manchester United - Bayern Muenchen 2:1, L.M. geht mit der Medaille in den Haenden am Pokal vorbei (Photo by contrast/Behrendt/ullstein bild via Getty Images)

Lothar Matthaus

A német futball nagy legendáját egész pályafutása során elkerülte a BL-siker, így annak tudatában lépett pályára az 1999-es döntőben a Bayern München játékosaként, hogy 38 évesen megkoronázhatja pályafutását a trófeával. Tíz perccel a meccs vége előtt annak tudatában hagyta el a gyepet, hogy csapata vezet és kézben tartja a meccset. Aztán történt, ami történt, a Manchester United a hosszabbításban fordított, Matthaus pedig BL-cím nélkül vonult vissza.

LONDON, ENGLAND - MAY 06: Michael Ballack of Chelsea protests to referee Tom Henning Ovrebo during the UEFA Champions League semi final second leg match between Chelsea and Barcelona at Stamford Bridge on May 6, 2009 in London, England. (Photo by Etsuo Hara/Getty Images)

Michael Ballack

Nem hiányozhat egy ilyen listáról az az ember, akinek talán a legjobban meggyűlt a baja az ezüst érmekkel a pályafutása során. A német focinak egy kevésbé dicsőséges időszakában volt fény az éjszakában Ballack, de az ő klasszisa sem volt elég ahhoz, hogy finálét nyerjen, sem 2002-ben a Leverkusennel, sem 2008-ban a Chelsea-vel, a Bayern Münchennel pedig még idáig sem jutott. 2009-ben újra döntőzhetett volna a Chelsea-vel, de a londoniak viharos körülmények között búcsúztak az elődöntőben a Barca ellen, amit talán a német középpályás viselt a legrosszabban.

MONACO - MARCH 15:  David Silva of Manchester City (21) and ream mates look dejected as Tiemoue Bakayoko of AS Monaco scores their third goal during the UEFA Champions League Round of 16 second leg match between AS Monaco and Manchester City FC at Stade Louis II on March 15, 2017 in Monaco, Monaco.  (Photo by Michael Steele/Getty Images)

David Silva

Generációjának egyik legjobb irányítója, aki a spanyol válogatottal mindent megnyert válogatott szinten, a Manchester Cityvel pedig Angliát is dominálta. A BL-ben viszont nem termett neki sok babér. Silva tíz évet húzott le Manchesterben, ez idő alatt a City nem tudta átlépni a saját árnyékát Európában. A legtovább 2016-ban jutott, akkor az elődöntőben a Real Madrid volt a végállomás. A City épp az azt követő évben jutott be története során először a fináléba, hogy a spanyol haza igazolt a Real Sociedadba, ahol a mai napig meghatározó ember.