Még nem regisztráltam

Sport

A legjobb idegenlégiós labdarúgók Magyarországon

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A hazai futballklubok játékospolitikájával szemben gyakran hangzik el az a kritika, hogy „miért kell ügyetlen külföldieket igazolni, náluk még a magyar fiatalok is jobbak”. Kétségtelen, hogy a felesleges légióshalmozásra számos példát láttunk az NB I-ben, de az alábbi játékosok esetén biztosan nem merült fel, hogy mi szükség volt rájuk. A magyar bajnokság történetének kiemelkedő külföldi labdarúgói közül gyűjtöttünk össze tizenegyet.

Szerinted melyikük a legjobb játékos?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

21 szavazat.
MONACO, MONACO - SEPTEMBER 15: Aissa Laidouni of Ferencvaros reacts during the UEFA Europa League group H match between AS Monaco and Ferencvarosi TC at Stade Louis II on September 15, 2022 in Monaco, Monaco. (Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images)

Aissa Laidouni (Ferencváros)

2022-ben a legjobb tunéziai labdarúgónak választották, miután a katari világbajnokságon kiemelkedően játszott. Nem csoda, hogy 2023 januárjában leigazolta a német Union Berlin.

MONACO, MONACO - SEPTEMBER 15: Muhamed Besic of Ferencvaros during the UEFA Europa League group H match between AS Monaco and Ferencvarosi TC at Stade Louis II on September 15, 2022 in Monaco, Monaco. (Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images)

Muhamed Besic (Ferencváros)

Az akkor bundesligás Hamburgból igazolt a Fradihoz a bosnyák válogatott játékos. Ezt követően 2014 és 2021 között Angliában, hosszú éveken át a Premier League-ben, elsősorban az Evertonban játszott, majd visszatért a zöld-fehérekhez. Egy 2020-as közönségszavazáson őt válaszották a Ferencváros történetének legjobb légiósának.

BUDAPEST, HUNGARY - APRIL 2: Adama Traore of Ferencvarosi TC runs with the ball during the Hungarian OTP Bank Liga match between Ferencvarosi TC and MOL Fehervar FC at Groupama Arena on April 2, 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Adama Traore (Ferencváros)

Sokszoros mali válogatott játékos, aki a Real Madridot is legyőző moldáv Sheriff Tiraspolból érkezett az Üllői útra.

MONACO, MONACO - SEPTEMBER 15: Tokmac Nguen of Ferencvaros looks on during the UEFA Europa League group H match between AS Monaco and Ferencvarosi TC at Stade Louis II on September 15, 2022 in Monaco, Monaco. (Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images)

Tokmac Nguen (Ferencváros)

Kenyai születésű norvég labdarúgó, aki a Ferencváros meghatározó támadója lett. Kulcsszerepe volt a sikeres európai kupaszereplésekben, valamint számos zöld-fehér bajnoki címben.

Igor Nicsenko (Stadler, Ferencváros, Dunaferr, Győr)

Az ukrán csatár 1995-ben igazolt a Stadlerbe, ahol kitűnő teljesítményt nyújtott, erre figyelt fel a Fradi és a szezon végén le is szerződtették. A Ferencvárosban gólkirály és bajnok lett, majd 2000-ben a Dunaferrel ismét győzni tudott. Nicsenko a magyar bajnokság történetének egyik legeredményesebb légiósa.

BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 22: Davide Lanzafame of Budapest Honved shoots penalty during the Hungarian OTP Bank Liga match between Budapest Honved and Puskas Akademia FC at Nandor Hidegkuti Stadium on February 22, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Davide Lanzafame (Honvéd, Ferencváros)

Az egyik legmegosztóbb magyarországi légiós: parádés megoldásait imádta a közönség, azonban az olaszországi bundaügye és a pályán bemutatott kirohanásai ambivalens érzéseket keltenek. Kétszereres magyar bajnok (egyszer a Honvéd, egyszer a Fradi színeiben) és kétszeres gólkirály.

TRABZON, TURKEY - OCTOBER 10: 	Enis Bardhi of Trabzonspor controls the ball during the Super Lig match between Trabzonspor and Kasimpasa SK at  Senol Gunes Spor Kompleksi Yeni Stadyum on October 10, 2022 in Trabzon, Turkey. (Photo by Seskim Photo/MB Media/Getty Images)

Enisz Bardi (Újpest)

A macedón válogatott labdarúgó 2014 és 2017 között játszott Újpesten. Kimondhatjuk, hogy a Magyarországon mutatott teljesítménye megalapozta a karrierjét, mert a liláktól a spanyol élvonalban szereplő Levantéhoz igazolt, ahol öt évet húzott le, onnan pedig a török Tranbzonsporba szerződött.

BUDAPEST, HUNGARY - DECEMBER 2: Danko Lazovic of Videoton FC controls the ball during the Hungarian OTP Bank Liga match between Ferencvarosi TC and Videoton FC at Groupama Arena on December 2, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Danko Lazovic (Videoton)

A szerb válogatott játékos pályafutása meghatározó részét a holland elsőosztály élcsapataiban töltötte, a legtöbbet PSV Eindhovennél. 2016-ban igazolt Fehérvárra, ahol kiváló teljesítménye mellett ellenszenves megnyilvánulásaival és műeséseivel is felhívta magára a figyelmet. Összességében kijelenthető, hogy a magyar bajnokság történetének egyik legjobb képességű légiósa.

BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 30: Head coach Fernando Fernandez of DVTK reacts during the Hungarian OTP Bank Liga match between MTK Budapest and DVTK at Nandor Hidegkuti Stadium on March 30, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Fernando Fernandez (Diósgyőr)

A miskolciak egykori csatára 2005-ben Spanyol Kupát nyert a Betisszel, de játszott a Real Madridban, a Valladolidban és a Málagában is. Visszavonulását követően néhány évvel a diósgyőri kispadra edzőként is leülhetett.

Túlio Costa (Újpest)

Brazil bajnok és kupagyőztes, valamint háromszor gólkirály volt hazájában. Az Újpestben 2002-ben játszott, nem is eredménytelenül: abban az évben a lilák nyerték a Magyar Kupát. Túlio tizennégyszer szerepelt a brazil válogatottban.

523936152

Adamo Coulibaly (Debrecen)

A Debrecen legsikeresebb éveinek egyik meghatározó szereplője volt, kétszer lett az NB I gólkirálya. Pályára lépett a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében is.