Még nem regisztráltam

Sport

A legnépszerűbb nem olimpiai sportágak

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Az olimpián szereplő sportágak összetétele négyévente valamelyest változik: új sportágak kapnak lehetőséget annak érdekében, hogy minél több, addig a játékokat nem követő emberből váljon rajongó. Azonaban vannak olyan sportok, amelyek ugyan rendkívül népszerűek, eltérő okokból mégsem láthatjuk az olimpiákon – ezekből szedtünk össze tízet.

Te melyik sportágat látnád legszívesebben az olimpiai programban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

17 szavazat.
KONYA, TURKIYE - AUGUST 18: Emine Arslan (red) of Turkiye competes with Errakbi Asmaa (blue) of Morocco during kickboxing match as part of the 5th Islamic Solidarity Games in Konya, Turkiye on August 18, 2022. (Photo by Arife Karakum/Anadolu Agency via Getty Images)

Kick-box

Japánban már 1950-től rendeztek mérkőzéseket, míg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában az 1970-es évek után kezdett elterjedni. Az olimpiai programban számos küzdősport szerepel, a kick-box azonban a mai napig nem került be a kínálatba.

LONDON, ENGLAND - JULY 14:  Ben Stokes of England in action batting during the Final of the ICC Cricket World Cup 2019 between New Zealand and England at Lord's Cricket Ground on July 14, 2019 in London, England. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Krikett

A brit nemzetközösség egyik kifejezetten népszerű sportága, amely egyszer már szerepelt olimpián, az 1900-as párizsi játékokon. A krikett Magyarországon a 2000-es évek elejéig szinte egyáltalán nem volt ismert, azóta azonban számos egyesület alakult.

Low angle view of young couple exercising racketball on a court. Focus is on man reaching for the ball.

Fallabda

Más néven squash. Az első világbajnokságot 1930-ban rendezték, de tömegbázisát ma is a hobbisportolók képezik. A fallabda a 2028-as Los Angeles-i olimpián bemutató sportágként jelen lesz, amit az olimpiai szereplés előszobájának nevezhetünk, azonban semmi garancia nincs arra, hogy ezt követően valóban bekerül a játékok programjába.

LLANDUDNO, WALES - FEBRUARY 17: Ronnie O'Sullivan of England plays a shot in the quarterfinal match against Tian Pengfei of China on day five of 2023 Betvictor Welsh Open at Venue Cymru on February 17, 2023 in Llandudno, Wales. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Sznúker

A rendszeres televízió-közvetítéseknek köszönhetően Magyarországon is rengetegen követik a sznúkeresek legfontosabb versenyeit. Az alapvetően angliai bázisú sportág egyre több közismert sztárt termel ki magából: például, ki ne ismerné a sokak által balhésnak titulált zsenit, Ronnie O’Sullivant?

Amerikaifutball

Az Egyesült Államokban az egyik, ha nem a legnépszerűbb játék, az utóbbi évtizedekben pedig elképesztő iparág épült köré. A sportág olimpiai megjelenése valószínűleg komolyan nem jöhet szóba, amíg az amerikaiak és a világ többi csapata között ekkora szakadék van.

30 March 2023, Berlin: Darts: Premiere League, 9. league day in the Mercedes-Benz Arena; Price (Wales) v Wright (Scotland). Peter Wright removes the darts after a 180 throw. Photo: Jean-Marc Wiesner/dpa (Photo by Jean-Marc Wiesner/picture alliance via Getty Images)

Darts

Legegyszerűbben a dartsról magyarázható meg, hogy miért nem olimpiai sportág. A 2010-es években robbanásszerű elterjedése nagyban köszönhető annak a nézőtéri hangulatnak, amelynek elengedhetetlen kelléke a sör. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont nem tolerálja az alkoholt a sporteseményeken. A NOB vezetőségétől tehát radikálisan más álláspontra lenne szükség ahhoz, hogy az olimpiákon is száznyolcvanakat és kilencnyilasokat ünnepelhessünk.

MELBOURNE, AUSTRALIA - APRIL 02: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 leads George Russell of Great Britain driving the (63) Mercedes AMG Petronas F1 Team W14 and the rest of the field off the line at the start during the F1 Grand Prix of Australia at Albert Park Grand Prix Circuit on April 02, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Bryn Lennon - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)

Autósport

A világ egyik legnépszerűbb sportága, amelynek számos szakága ismert. A legfontosabb sorozat természetesen a Forma-1, de a rali- és gokartversenyek is óriási tömegeket képeseket megmozgatni.

RIO HONDO, ARGENTINA - APRIL 01: Sprint start - MotoGP riders at turn one during the Sprint of MotoGP Gran Premio Michelin de la República Argentina at Autodromo Termas de Rio Hondo on April 01, 2023 in Rio Hondo, Argentina. (Photo by Steve Wobser/Getty Images)

Motorsport

A motorsportok rajongótáborának mérete bőven indokolná, hogy helyet kapjon a játékok programjában, hiszen a legismertebb sorozat, a MotoGP futamai sok százezer ember figyelmét kötik le hétről hétre.

Chess player competes during the 17th edition of the 'Carlos Manzur Simón In Memoriam' Speed Chess Tournament, which takes place at the Autonomous University of Yucatan (UADY) in Merida.
On Saturday, February 19, 2022, in Merida, Yucatan, Mexico. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Sakk

A sakkozók nem vártak arra, hogy az olimpiai játékokon szerepeljen a sportáguk: létrehoztak maguknak külön sakkolimpiát. A világ legismertebb és legnépszerűbb táblajátéka, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból – a fiatalokat például a kivaló online sakkprogramokkal tudják bevonzani a játék világába.

25 March 2023, North Rhine-Westphalia, Cologne: Players sit in front of a screen on the first day of the Virtual Bundesliga Club Championship final in FIFA 23. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by Henning Kaiser/picture alliance via Getty Images)

E-sport

A leggyorsabb ütemben fejlődő játék, ami végeláthatatlan viták sorának biztosít témát: sport-e az E-sport? Ami biztos, hogy a fiatalok körében elsöprően népszerű, ezért semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenséget.