Még nem regisztráltam

Sport

A legsikeresebb magyar légiós labdarúgók

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Már megszokhattuk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kulcsemberei külföldi csapatokban játszanak. Légiósként kinek jobban, kinek kevésbé sikerül megmutatni, mire képes az új környezetben, a kiélezettebb versenyszituációban. A huszonegyedik század tizenhárom sikeres magyar légióskarrierjét gyűjtöttünk össze.

Szerinted melyik magyar labdarúgó légióskarrierje a legsikeresebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

31 szavazat.
LEVERKUSEN, GERMANY - APRIL 23: Dominik Szoboszlai of RB Leipzig controls the ball during the Bundesliga match between Bayer 04 Leverkusen and RB Leipzig at BayArena on April 23, 2023 in Leverkusen, Germany. (Photo by Oliver Kaelke/DeFodi Images via Getty Images)

Szoboszlai Dominik

A legígéretesebb európai játékosok között tartják számon, aki mára a legértékesebb magyar labdarúgó lett. Gulácsi Péter karrierútjához hasonlóan Salzburgból került Lipcsébe, ahol a csapat kulcsemberévé vált.

Zoltan Gera, West Bromwich Albion   (Photo by Nigel French - PA Images via Getty Images)

Gera Zoltán

A legsikeresebb angliai karrier az övé: 2004-től 2014-ig nyolc szezont játszott a Premier League-ben és kettőt a Championships-ben. A West Bromwich Albionban már feltűnt a brit közönségnek, azonban az igazi siker a Fulham labdarúgójaként jött el számára, ugyanis csapatával eljutott az Európa Liga döntőjéig.

BERLIN, GERMANY - MARCH 25:  Goalkeeper Gabor Kiraly waves to his fans during the Marcelinho testimonial match between a team of former Hertha BSC players and a team of brasilian players and friends at Olympiastadion on March 25, 2017 in Berlin, Germany.  (Photo by Boris Streubel/Getty Images)

Király Gábor

A mackónadrágról világszerte ő jut a futballszurkolók eszébe. 2005-ben a Premier League második legjobb kapusának választották, amikor a Crystal Palace-ban védett, Németországban pedig kétszer nyert Ligakupát a Hertha Berlinnel a 2000-es évek elején.

LEIPZIG, GERMANY - SEPTEMBER 10: Peter Gulacsi of RB Leipzig celebrates after teammate Willi Orban scores their team's first goal during the Bundesliga match between RB Leipzig and Borussia Dortmund at Red Bull Arena on September 10, 2022 in Leipzig, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Getty Images)

Gulácsi Péter

A legtöbb Bajnokok Ligája-meccset lejátszott magyar játékos. Fiatalon a Liverpoolhoz került, azonban alig jutott lehetőséghez az első csapatban. Később Salzburgba igazolt, ahonnan két bajnoki cím után a német partnerklubhoz a Lipcséhez szerződött.

662612612

Dzsudzsák Balázs

Minden bizonnyal a legnagyobb hiányérzetünk az ő légióskarrierjével kapcsolatban van. A kivaló debreceni évek után a holland PSV Eindhovenbe szerződött, ahol kimagaslóan játszott, 2008-ban bajnokságot is nyert, Európa-szerte felfigyeltek rá. Azonban nem valamelyik topligába, hanem az orosz Anzsi Mahacskalába igazolt. Onnan a Dinamo Moszkván át a Bursasporba, majd az Egyesült Arab Emírségekbe vezetett az útja.

681184176

Fehér Miklós

Tragikus sorsú futballista, aki 2004 januárjában egy bajnokin lett rosszul és vesztette életét. Játszott a Portóban, amellyel bajnokságot és kupát nyert, majd 2002-ben a Benficához igazolt. Emlékének az Estadio da Luz stadionban szobrot állítottak.

883508778

Lisztes Krisztián

A Werder Bremennel a német bajnokságot és a kupát is megnyerte. Bréma előtt Stuttgartban játszott, később pedig a Mönchengladbachot és a Hansa Rostockot erősítette.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 06:  FUSSBALL: TESTSPIEL HERTHA BSC BERLIN - FC BARCELONA 2:1, 06.08.99, Pal DARDAI/Hertha (vorn)  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Dárdai Pál

A Hertha Berlin történetének egyik legnagyobb alakja. Játékosként is 14 évet húzott le a német fővárosban, ahol két Ligakupát nyert, illetve egyszer a harmadik helyen végzett a Bundesligában, miközben német bajnoki meccsek számát tekintve klubrekorder. Azóta edzőként is jelentős sikereket ért el a Herthával.

MAINZ, GERMANY - AUGUST 28: Adam Szalai of Mainz controls the ball during the Bundesliga match between 1. FSV Mainz 05 and SpVgg Greuther Fuerth at Mewa Arena on August 28, 2021 in Mainz, Germany. (Photo by Juergen Schwarz/Getty Images)

Szalai Ádám

Több mint 250-szer lépett pályára a Bundesligában a Mainz, a Schalke, a Hannover és a Hoffenheim színeiben. Utóbbival 2018-ban bronzérmes lett a német bajnokságban.

Roland Juhasz, RSC Anderlecht   (Photo by Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)

Juhász Roland

Nyolc év alatt 207 mérkőzést játszott a belga Anderlecht színeiben, ez alatt négyszer nyert bajnokságot és egyszer kupát. Nem is játszott más külföldi csapatban: Belgium után a Videotonhoz szerződött, és ott is fejezte be pályafutását.

GRAZ, AUSTRIA - APRIL 02:  Imre Szabics of Sturm runs with the ball during the tipp3-Bundesliga powered by T-Mobile match between SK Puntigamer Sturm Graz and SK Rapid Wien at UPC Arena on April 2, 2011 in Graz, Austria.  (Photo by Mathias Kniepeiss/Getty Images)

Szabics Imre

A német Stuttgarttal egészen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéig eljutott, 2011-ben pedig osztrák bajnokságot nyert a Sturm Graz játékosaként, illetve kvalifikált az Európa Liga csoportkörébe.

663421798

Huszti Szabolcs

A legeredményesebb időszakát légiósként az orosz Zenit csapatában töltötte, amellyel kétszeres orosz bajnok és egyszeres kupagyőztes lett, de megfordult Franciaországban és Németországban is, ráadásul még Kínából is volt számára visszaút a Bundesligába.

661369834

Korsós György

A második legtöbb Bajnokok Ligája-mérkőzésen szereplő magyar játékos. A Sturm Graz után a szintén osztrák Rapid Wienbe szerződött, amellyel kétszer is bajnokságot nyert.