Még nem regisztráltam

Sport

Az atlétikai világbajnokság legizgalmasabb versenyszámai

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Az atlétikai vb a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, listánk aktualitását pedig az adja, hogy 2023 nyarán éppen Budapest rendezi azt. Ebből az apropóból a legizgalmasabb versenyszámok közül gyűjtöttünk össze tizenegyet.

Te melyiket nézed a legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

100 m síkfutás

Az atlétika királyszáma, amelyben a férfi világcsúcsot a jamaikai legenda, Usain Bolt tartja 9.58 másodperces idővel. A női világrekord az amerikai Florence Griffith-Joyneré, aki 1988-ban 10.49-et futott.

200 m síkfutás

Sportág ikonja, Usain Bolt tartja a világcsúcsot 19.19 másodperces idővel. A kirobbanó formában versenyző amerikai Noah Lyles viszont rekorddöntésre készül a 2023-as budapesti atlétikai vb-n.

110 és 100 m gátfutás

A férfiak 110, a nők 100 méteres gátfutásban versenyeznek a világbajnokságon. Emlékezhetünk, hogy a 2017-es londoni vb-n magyar éremnek örültünk: Baji Balázs a harmadik helyen végzett.

Kalapácsvetés

Ebben a dobószámban hajítják legmesszebbre a szert. A szakág talán legismertebb magyar képviselője Pars Krisztián, a 2012-es londoni olimpia bajnoka.

Diszkoszvetés

A szám hallatán szinte mindenkinek beugrik Mürón görög szobrász Diszkobolosz nevű bronzszobra. Érdekesség, hogy az 1900-as párizsi olimpián magyar versenyző győzött diszkoszvetésben, Bauer Rudolf 36,04 méterre dobta a szert.

Rúdugrás

A szakág világsztárja, a svéd Armand Duplantis minden ugrásában benne van az újabb világcsúcs – a jelenlegi rekord 6,21 méter. A nők csúcsát az orosz Jelena Iszinbajeva tartja 5,06 méterrel.

Magasugrás

Egészen egyedi technikával repülnek át a léc felett a magasugrók, amelyet az amerikai Richard Fosbury fejlesztett ki, aminek köszönhetően olimpiai bajnok lett.

Távolugrás

Elképesztő, hogy mióta áll mindkét világcsúcs távolugrásban: a férfiakét Mike Powell tartja, aki 1991-ben ugrott 8,95 métert, a nők között Galina Csisztyakova 1988-ban elért 7,52 méteres eredménye a legjobb.

Gerelyhajítás

A gerelyhajítás már az ókori olimpiai játékok programjában is szerepelt. Az 1976-os montreali olimpián Németh Miklós aranyérmet szerzett.

5000 m síkfutás

A férfiak világcsúcsát tizenhat év után 2022-ben az ugandai Joshua Cheptegei döntötte meg, az új rekord 12:35.36.

Maraton

Az ikonikus szám során 42,195 méter futnak a versenyzők. Ez a leghosszabb futótáv az atlétikai világbajnokságon.