Még nem regisztráltam

Sport

Baszkok, munkások, antifasiszták – futballklubok meghatározó identitással

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A szurkolótáborok nem ad hoc jöttek létre, hanem sok esetben fontos társadalmi törésvonalak mentén szerveződtek. Így a leghíresebb európai csapatok között találunk kommunistákat, katalánokat és katolikusokat egyaránt – ezek közül gyűjtöttünk össze tízet.

Szerinted melyik klub identitása a legerősebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.

Baszkok – Athletic Bilbao

Az Athletic Bilbaóban 1898-as alapítása óta kizárólag baszk labdarúgók szerepelhetnek. További érdekesség, hogy a Barcelona és a Real Madrid mellett az egyetlen klub, amelyik soha nem esett ki az első osztályból.

Kommunisták – Livorno

Az olasz együttes lelátóján rendre Che Guverara-portrét, illetve sarló-kalapácsot lehet felfedezni. A klub indulója a Bella Ciao.

Antifasiszták – St. Pauli

A Hamburg kikötőnegyedében működő csapat szurkolói markáns antifasiszta, antirasszista nézeteket vallanak, elutasítanak mindennemű erőszakot, kedvelik a punkzenét, és gyakran bulihangulatot teremtenek a lelátón.

Felvidéki magyarság – DAC

Az elmúlt évtizedben Magyarországon is nagyon népszerű lett a dunaszerdahelyi csapat, amely drukkerei minden meccs előtt eléneklik a Nélküledet.

Katalánok – Barcelona

A klub legendái, amikor a szurkolókhoz szólnak, szinte kivétel nélkül a „Visca Barca, Visca Catalunya”-szlogennel zárják a beszédet.

Fasiszták – Lazio

A szurkolók egy része szélsőjobboldali, akárcsak ikonikus játékosuk, Paolo Di Canio, aki egy gólja után karlendítéssel köszöntötte a tábort.

Munkásosztály – Sunderland

A Sunderland ’Til I Die című Netflix-sorozat óta széles körben ismert az angol klub munkásosztálybeli háttere.

Katolikusok – Celtic

A katolikus beállítottság mellett a szociális érzékenység és az elnyomott csoportok iránti szimpátia is jellemzi a Celtic támogatóit

Protestánsok – Glasgow Rangers

Fontos vallási törésvonal van a két legnagyobb skót klub, a Celtic és a Glasgow Rangers között.

Királyiak – Real Madrid

A spanyol sztárcsapat 1920-ban a királytól megkapta a Real (azaz királyi) előtagot, amit aztán Franco diktátor uralma alatt egy időre el kellett távolítani, de annak a rezsimnek a támogatását is élvezte a Madrid.