Még nem regisztráltam

Sport

„Isten keze”, fantomgól, három sárga lap – a legnagyobb futballbírói tévedések

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A videóbíró előtti korszakban gyakrabban láthattunk fatális játékvezetői hibákat, azonban az új technika sem tudja teljesen kiküszöbölni a bakikat. Ugyan a mérkőzéseket eldöntő tévedésre is mondhatjuk, hogy a futball része, listánkban olyat több olyan eset is szerepel, amelyet nehéz lenne hasonló higgadtsággal értékelni. A legsúlyosabb bírói hibák közül gyűjtöttünk össze tízet.

Szerinted melyik hiba a legsúlyosabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Tichy Lajos gólját vette el a szovjet bíró

Az 1962-es világbajnokság negyeddöntőjében Tichy Lajos gyönyörű gólt lőtt szabadrúgásból, ami a felsőlécről a vonal mögé pattant, azonban a szovjet játékvezető nem ítélt gólt.

Thierry Henry kézzel juttatta ki Franciaországot a vb-re

Franciaország Írország ellen játszott pótselejtezőt a 2010-es világbajnokságra. A franciák legendás csatára sorsdöntő pillanatban, a visszavágó hosszabbításában kézzel tette maga elé a labdát, és adott gólpassz, ezzel kijuttatva hazáját a vb-re.

Maradona: „Isten keze”

Diego Maradona a világ egyik leghírhedtebb gólját szerezte az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében Anglia ellen, amikor fejelést imitálva kézzel ütötte el a labdát a kapus mellett. Később azt nyilatkozta, hogy a gólt Isten keze szerezte.

A labda mellé ment, a játékvezető viszont gólt ítélt

Thomas Helmer, a Bayern München játékosa a kapu előtti tömegjelenetet követően kigurította a labdát az alapvonalon túlra, azonban a bíró gólt ítélt. A Nürnberg játékosai érthető módon tomboltak.

Lampard gólját nem adták meg

A 2010-es világbajnokságon Németország ellen az angol középpályás, Frank Lampard hatalmas, kapufás gólt lőtt, de a játékvezető nem adta meg. Igaz, hogy a földről kifelé pattant a labda, de előtte bőven a gólvonal mögött ért talajt.

A Tunézia–Mali meccset kétszer fújta le a bíró, pedig még egyszer sem kellett volna

Egészen szürreális jelenetek játszódtak le a Tunézia–Mali összecsapáson. A vendégek vezettek a 86. percben, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést. A hazaiak természetesen reklamáltak, ezért kis közjátékot követően folytatódott a meccs, amit aztán a 90 perces rendes játékidő vége előtt 14 másodperccel ismét berekesztett a bíró.

Luis Garcia gólja, ami nem volt bent

A Liverpool játékosa olyan góllal juttatta a Bajnokok Ligája döntőjébe csapatát, ami nem lett volna érvényes, hiszen a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.

Egy meccsen három sárga ugyanannak a játékosnak

A 2006-os világbajnokság csoportkörében a Horvátország–Ausztrália mérkőzésen Graham Poll játékvezető három sárgát adott a horvát Josip Simunicnak. A bíró azzal magyarázta a fatális hibát, hogy – az egyébként canberrai születésű – Simunic ausztrál akcentussal beszélt, ezért az egyik sárgát az ausztrálok 3-as számú játékosának könyvelte.

Carrol a gólvonalon túlról mentett

A Manchester United–Tottenham 2005-ös mérkőzésen Pedro Mendes jól vette észre, hogy a hazaiak kapusa nagyon kint áll, ezért átemelte. A labda egyértelműen áthaladt a gólvonalon, de Carrol már majdnem a hálóból kanalazta ki, a bíró pedig nem ítélt gólt.

Az alapvonali bíró sem látta, hogy gól

A 2012-es Európa-bajnokságon Ukrajna szabályos gólt lőtt Angliának, hiszen a labda áthaladt a gólvonalon, de nem adták meg. Az esettel kapcsolatban két kellemetlenség is van: ebben az időszakban alapvonali asszisztensek segítették a játékvezetőket éppen az ilyen helyzetek elkerülése miatt, illetve, hogy a Kassai Viktor vezette magyar bírói csapat dirigálta a meccset (az érintett gólbíró Vad II István volt).