Még nem regisztráltam

Sport

Premier League, Serie A, La Liga – a legerősebb futballbajnokságok

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A labdarúgó-bajnokságok erősségét nehéz összemérni, hiszen csak a legjobb néhány csapat verseng az európai kupasorozatokban. Számos szempont alapján állíthatunk sorrendet: vizsgálhatjuk a legjobb csapatok nemzetközi sikerességét, elemezhetjük, mennyire sűrű a középmezőny, vagy akár alapul vehetjük a bajnokságban játszó világsztárok számát. Aktuális listánkban a felsoroltak egyvelege alapján igyekeztünk összeszedni a tizenegy legerősebb futballbajnokságot.

Szerinted melyik bajnokság a legerősebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

21 szavazat.
1501746632

Premier League (Anglia)

A legtöbb rangsor az angol bajnokságot tartja a világ legerősebb ligájának, amelynek a Manchester United a rekordere húsz bajnoki címmel. Magyar szempontból különösen izgalmas lehet a következő néhány évad, hiszen Szoboszlai Dominik a Liverpoolba szerződött, és Kerkez Milos is Angliába tart.

1285958312

La Liga (Spanyolország)

A bajnokság jellemzően a két óriás, a Real Madrid és a Barcelona csatájáról szól, amelybe az utóbbi évtizedben az Atlético Madrid újra bele tudott szólni.

1208248874

Bundesliga (Németország)

A bajnokságot évtizedek óta a Bayern München dominálja, de a Borussia Dortmund vagy az RB Leipzig is minden évben esélyesként száll harcba a „salátástálért”.

1238031748

Ligue 1 (Franciaország)

Az utóbbi időszakban a francia bajnokság jellemzően a Paris Saint Germainről szólt, viszont a Lyon, a Lille, a Marseille vagy a Monaco is szép eredménylistával büszkélkedhet.

1243110730

Serie A (Olaszország)

A legtöbbször a Juventus nyerte meg a Serie A-t, még úgy is, hogy a Calciopoli miatt két bajnoki címet elvettek tőle. A liga erejét mutatja, hogy a 2022/23-as évadban a Bajnokok Ligája elődöntőjét az Internazionale és az AC Milan vívta, miközben a bajnokságot a Napoli nyerte.

593252670

Primeira Liga (Portugália)

A 2022/23-as Bajnokok Ligájában a Benfica a negyeddöntőig jutott, és a bajnokságot is megnyerte. Viszont csak néhány ponttal maradt le a korábbi BL-győztes Porto, továbbá, nem felejthetjük el, hogy Cristiano Ronaldo nevelőklubja, a Sporting is a portugál liga élmezőnyébe tartozik.

1139001980

Eredivisie (Hollandia)

Csak néhány csapat a bajnokságból: Ajax, Feyenoord, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar. Ezek a holland együttesek az elmúlt évtizedekben rendre sikeresen szerepeltek az európai kupaporondon.

 Gabriel Machado/NurPhoto via Getty Images

Brasileirão (Brazília)

Olyan legendás csapatokkal van tele a brazil bajnokság, mint a Santos, a Palmeiras vagy a Flamengo. A világ egyik leglátványosabb ligája, ahonnan megannyi, Európában játszó világsztár elindult.

1199304686

Jupiler Pro League (Belgium)

A belga bajnokságban olyan, európai szinten is számottevő csapatok játszanak, mint az Anderlecht, a Club Brugge vagy a Standard Liége.

Serhat Cagdas/Anadolu Agency via Getty Images

Süper Lig (Törökország)

A török bajnokság felsőháza kifejezetten sűrűnek mondható, hiszen a Galatasaray, a Besiktas, a Fenerbahce és a Trabzonsor is európai szinten jegyzett csapat – idegenben egyik topklub sem mehet biztosra ellenük.

1241535054

Premjer Liga (Oroszország)

Az orosz bajnokságban európai szinten is elismert csapatok szerepelnek, említhetjük a CSZKA Moszkvát, a Dinamo Moszkvát, a Zenit Szentpétervárt vagy a Szpartak Moszkvát. Idegenben a legerősebb európai kluboknak is komoly kihívást jelent a legyőzésük.