Még nem regisztráltam

Sport

A 21. század legjobb magyar futballedzői

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Az európai szintű magyar futballedzők száma meglehetősen alacsony, ezért is látjuk azt, hogy az NB I-es csapatok hazai trénerek egy szűk csoportja közül válogatnak, vagy külföldi szakembert szerződtetnek. Ennek ellenére egyes magyar edzők híre az európai élcsapatokig is eljutott, sőt fontos szereplőkké váltak nagy klubok sikereiben. Azonban a magyar élvonalban dolgozó trénerekről sem szabad elfeledkezni, hiszen erős bajnokság nincs megfelelő szakemberek nélkül. A közelmúlt legjobb magyar futballedzői közül gyűjtöttünk össze tízet.

Szerinted ki a legjobb edző?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

19 szavazat.
1228314342

Bölöni László

A játékosként is kiemelkedő, márosvásárhelyi születésű Bölöni edzőként Franciaországban, a Közel-Keleten, Romániában és Belgiumban is jelentős sikereket ért el, azonban a legnagyobb eredménye minden bizonnyal az, hogy a 2001-2002-es évadban a Sportinggal portugál bajnokságot és kupát nyert. Ez az időszak azért különösen érdekes, mert Bölöni fedezte fel az ifiben, és integrálta a felnőttcsapatba minden idők egyik legjobb labdarúgóját, Cristiano Ronaldót.

467052300

Dárdai Pál

A széles magyar nyilvánosság számára edzőként akkor vált ismertté, amikor 2014-ben magyar szövetségi kapitány lett, és 33 év után ismét pontot szerzett a válogatottal Bukarestben. A kollektív emlékezetben úgy él, hogy nagy részben neki köszönhetően jutott ki a magyar csapat a 2016-os Európa-bajnokságra, hiszen Dárdai állította „nyerő pályára” a válogatottat. A Hertha BSC felnőttcsapatával az első szezonjában hetedik lett, majd a következő évadban hatodik, amivel automatikusan kvalifikálta magát az Európa Liga csoportkörébe. Kijelentető, hogy kiváló játékospályafutása után edzőként is legenda lett Berlinben, hiszen amint bajba kerül a csapat, újra és újra Dárdait hívják, hogy mentse meg a klubot.

1480323794

Lőw Zsolt

Annyiban kilóg a sorból, hogy nem vezetőedzőként, hanem másodedzőként dolgozik, mégsem hagyható ki egy ilyen listáról az, aki Thomas Tuchel segítőjeként hat trófeát nyert a Paris Saint Germainnel, Bajnokok Ligáját a Chelsea-vel, valamint bajnokságot a Bayern Münchennel.

Egervári Sándor

Sokan emlékeznek még Egervári 2009-es U20-as világbajnoki bronzérmes csapatára, amely hosszú évek után újra reményt adott a szurkolóknak. A magyar felnőttválogatottat 34 mérkőzésen keresztül vezette, amelytől a búcsú csúnyán sikerült, hiszen az emlékezetes 8–1-es hollandiai vereség volt Egervári utolsó meccse szövetségi kapitányként. Az NB I-ben a 21. században egy bajnoki címet nyert az MTK-val a 2002-03-as évadban.

Garami József

1973-ban kezdett edzőként dolgozni, de a 21. században is ért el sikereket: a 2003-04-es bajnok Ferencvárost edzette, azonban az évad vége előtt leváltották, 2007-08-ban viszont az MTK-val lett aranyérmes. Elképesztő adat, hogy 797 élvonalbeli bajnokin ült a kispadon.

Herczeg András

Legenda lett Debrecenben, hiszen Európába vezette a Lokit. A hajdúsági klubbal kétszer nyert bajnokságot, és bejutott először a Bajnokok Ligája, egy évvel később pedig az Európa Liga csoportkörébe.

90982608

László Csaba

A Ferencvárossal a 2004-05-ös évadban a második helyen végzett, ezzel párhuzamosan pedig a válogatott másodedzője volt. 2008-ban a Hearts csapatához igazolt, amellyel a Celtic és a Glasgow Rangers mögött a harmadik helyen végzett.

Televízió - Hogy volt?! - Bozsik Péter

Bozsik Péter

A 2001-02-es évadban meglepetésre bajnoki címre vezette a Zalaegerszeget. Ekkor mindenki azt gondolta, hogy ennyi volt a csoda, de a Bajnokok Ligája selejtezőjének első meccsén Koplárovics Béla felejthetetlen góljával legyőzte az angol sztárcsapatot, a Manchester Unitedet. Szövetségi kapitányként szerényebb teljesítményt ért el: sajnos nehéz elfelejteni a Málta ellen elszenvedett vereséget, ami után menesztették a válogatott éléről.

Csank János

A Ferencvárossal bajnoki címet szerzett 2000-01-ben, a Zalaegerszeget pedig 2011-ben ismét az európai kupaporondra vezette. Fontos kiemelni, hogy közel 600 élvonalbeli mérkőzésen ült a kispadon.

962377726

Pintér Attila

A magyar futball egyik megosztó alakja, aki edzőként szép sikereket ért el – leginkább zöld-fehér csapatokkal. A 2003-04-es évadban a Ferencvárossal nyert bajnokságot és kupát, 2012-13-ban pedig a Győrrel lett bajnok. 2005-ben a Sopront vezette kupagyőzelemig, öt mérkőzésen pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.