Még nem regisztráltam

Sport

A legemlékezetesebb kihagyott tizenegyesek

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Vannak olyan tizenegyesek, amelyek karriereket tettek naggyá vagy tönkre, hiszen világbajnokságot, Európa-bajnokságot, esetleg BL-finálét döntöttek el. Most a legemlékezetesebb kihagyott tizenegyesek közül szedtünk össze tizenegyet.

Neked melyik a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Roberto Baggio (1994-es világbajnokság, döntő)

A futballtörténelem talán legismertebb kihagyott tizenegyese, aminek köszönhetően Olaszország elvesztette az 1994-es világbajnoki döntőt Brazília ellen. Baggio méterekkel a kapu fölé rúgott, a jelenet pedig beleégett minden focikedvelő emlékezetébe.

David Beckham (2004-es Európa-bajnokság, negyeddöntő)

Az angol válogatott sztárja és akkoriban a világ egyik legjobb középpályása a tizenegyespárbajban a földbe rúgott, a labda pedig szörnyen fölé ment. A negyeddöntőt a portugálok nyerték.

Asamoah Gyan (2010-es világbajnokság, negyeddöntő)

A labdarúgás történetének legigazságtalanabb pillanatairól szóló listán is biztosan helye lenne a következőnek: a világbajnokság negyeddöntőjében a védhetetlennek látszó fejest, amely továbbjutást érhetett volna az afrikaiaknak, Luis Suárez kiütötte. A bíró tizenegyest ítélt Ghánának, de Asamoah Gyan a felsőlécet találta el, a kiállított Suárez pedig örömében futkározott a pálya szélén. A rendes játékidőt hosszabbítás, majd tizenegyespárbaj követte, amit megnyert Uruguay, a ghánaiak pedig értelemszerűen összeomlottak.

John Terry (2008-as Bajnokok Ligája, döntő)

A Chelsea legendája megszerezhette volna klubja első Bajnokok Ligája-győzelmet, ráadásul a nagy rivális Manchester United ellen. A tizenegyespárbajban Terry elcsúszott, és mellé lőtt, a trófea pedig a Vörös ördögöké lett.

Rashford, Sancho, Saka (2020-as Európa-bajnokság, döntő)

Utólag nehezen magyarázható Gareth Southgate szövetségi kapitány részéről, hogy Sanchót és Sakát miért cserélte be a tizenegyespárbajra. A két fiatal játékos „hidegen” állt oda a minden eldöntő szétlövéshez, ami nagyon rossz ötletnek bizonyult, hiszen a szintén fiatal Marcus Rashford rossz tizenegyesét követően mind Jadon Sancho, mind Bukayo Saka hibázott, ezzel pedig Olaszország lett az Európa-bajnok.

Juanfran (2016-os Bajnokok Ligája, döntő)

A 2014-es drámai döntő után 2016-ban ismét a két madridi csapat játszott a BL-finálét, ami megint a Real győzelmével zárult. A rendes játékidőben, amely 1–1-re végződött, Antoine Griezmann hagyott ki egy büntetőt, a hosszabbításban nem született gól, azaz, jöhetett a tizenegyespárbaj: az utolsó körig az összes próbálkozó betalált, azonban Juanfran lövése a kapufán csattant. Ezután Cristiano Ronaldo nem hibázott, így ismét a Real Madrid lett a Bajnokok Ligája győztese.

Lionel Messi (2016-os Copa América, döntő)

Az argentin válogatotton mintha átok ült volna, hiszen 1993 óta képtelenek voltak megnyerni a Copa Américát. Már 2015-ben is Chile ellen játszották a döntőt Messiék, és akárcsak 2016-ban, tizenegyespárbajban veszítették el azt. A 2016-os finálé azért volt különösen fájó a valaha élt egyik legjobb labdarúgónak, mert ő is elhibázta a maga tizenegyesét. Azóta azonban a Copa América-trófea is bekerült Lionel Messi gyűjteményébe, hiszen 2021-ben Argentína legyőzte a döntőben a házigazda Brazíliát.

Andrij Sevcsenko (2005-ös Bajnokok Ligája, döntő)

Minden idők talán legizgalmasabb Bajnokok Ligája-döntője – már az első játékrészben 3–0-ra vezetett az AC Milan, majd a második félidőben egyenlített a Liverpool – tizenegyespárbajjal ért véget, amelynek utolsó körében az ukrán Sevcsenko hibázott, így végül a mindenkit megbabonázó Jerzy Dudek és a Liverpool örülhetett.

Arjen Robben (2012-es Bajnokok Ligája, döntő)

A 1–1-re végződött rendes játékidő után a hosszabbításban Didier Drogba Franck Ribéryt buktatta a tizenhatoson belül. A Bayern München szélsője, a holland Arjen Robben vállalta a büntetőt, amit Petr Cech hárítani tudott. Ennek köszönhetően tizenegyespárbaj következett, amit a londoniak nyertek.

Chris Waddle (1990-es világbajnokság, elődöntő)

Az elődöntőben találkozott egymással Anglia és az NSZK. A tizenegyespárbajban Chris Waddle az utolsó körben fölé bombázott, így a németek örülhettek, akik a döntőben is diadalmaskodtak.

Robert Pires, Thierry Henry (2004/05-ös Premier League)

Nem a jelentősége miatt érdemel helyet a listán, hanem azért, mert az Arsenal két sztárja a profi futballban ritkán látható bénázást mutatott be a Manchester City elleni bajnoki. A mérkőzést végül a londoniak nyerték 1–0-ra.