Még nem regisztráltam

Sport

Carlos kiflije, Beckham csavarása, Ronaldinho emelése – a legemlékezetesebb szabadrúgásgólok

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Naponta százával születnek szabadrúgásgólok a futballvilágban, azonban kevés olyan van, amelyre évtizedekkel később is emlékszünk. A legerősebb, legpontosabb és legtrükkösebb szabadrúgások közül gyűjtöttünk össze tizenhatot.

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Mikael Nilsson felejthetetlen csavarása

Nilsson akkorát csavart a labdába, hogy a kapus először rossz irányba indult el.

Ronaldinho a sorfal alatt gurított

Erre mondhatjuk, hogy futballtörténelmi lövés, hiszen az ilyen helyezetek elkerülése érdekében manapság már a közeli szabadrúgások esetén egy védőjátékos keresztbe fekszik a sorfal mögött.

Roberto Carlos bombája Franciaország ellen

A legendás brazil balhátvéd híres volt félelmetes lövőerejéről, amit a Franciaország elleni 1997-es mérkőzésen demonstrált is. Körülbelül 20 méteres nekifutás után bikázott hatalmasat a labdába, amiről végig úgy tűnt, mellé megy, végül a csavarásnak köszönhetően mégis Fabien Barthez kapujában kötött ki.

Beckham csavarása a görögök elleni vb-selejtezőn

Az 2002-es világbajnokságra az angol válogatott David Beckham közel 30 méteres szabadrúgásgóljával jutott ki.

Mohd Faiz Subri a szélről csavart bődületes gólt

A maláj labdarúgó minden bizonnyal Robert Carlos futballján nőhetett fel, hiszen külsővel csavart szédületeset. Ezért a gólért 2016-ban Puskás-díjat kapott.

Ronaldinho átemelte Seamant

A valaha élt egyik legtechnikásabb labdarúgó a 2002-es világbajnokság negyeddöntőjében jól vette észre, hogy az angol válogatott kapusa beadásra számít és 3 méterre áll a gólvonaltól, ezért a brazil klasszis átemelte Seamant.

Juninho beívelte Kahnnak

Juninho Pernambucano a valaha élt egyik legjobb szabadrúgáslövő volt. Az egyik legszebb gólt a Bayern Münchennek rúgta 2003-ban a Bajnokok Ligájában.

Szoboszlai lövésére mozdulni sem tudott a kapus

Senki nem lehet biztonságban, ha Szoboszlai Dominik áll oda egy szabadrúgás mögé. A Törökország–Magyarország Nemzetek Ligája-találkozón 30 méterről lőtt gyönyörű kapufás gólt, amit a hazaiak kapusa földbe gyökerezett lábakkal nézett végig.

Lionel Messi hatalmas gólja a Liverpoolnak

A 2018/19-es Bajnokok Ligája-évad elődöntőjében Messi védhetetlen szabadrúgást lőtt, amivel beállította a 3–0-s végeredményt.

Payet tökéletes szabadrúgása a kapufáról pattant be

A West Ham kiváló szabadrúgáslövője volt, aki a Manchester United ellen a kapufát célozta, hogy az akkor csúcsformában lévő David de Gea semmiképpen ne tudjon hárítani.

Zico a pipába lőtt a skótok ellen

A minden idők egyik legjobb világbajnokságaként emlegetett 1982-es vb-n a csoportkörben Skócia ellen Zico állt oda a brazilok szabadrúgáshoz. Védhetetlenül a kapufa mellé lőtt, a skót kapus pedig reagálni sem tudott rá.

Adriano félelmetes erővel tüzelt

Nem „szórakozott” íveléssel a brazil csatár, inkább akkorát rúgott, amekkorát csak bírt – nem csoda, hogy a Real Madrid kapusának, Iker Casillasnak esélye sem volt hárítani.

Cristiano Ronaldo óriási lövése a Portsmouth ellen

A portugál elképesztő erővel rúgta meg a labdát, az angol válogatott Jamesnek esélye sem volt védeni.

Matt Le Tissier futsalosokat meghazudtoló lövéssel vette be a Wimbledon kapuját

A Southampton kiváló játékosa 1994 februárjában egészen egyedi technikával lőtt gólt: a szabadrúgást legurította neki csapattársa, majd Le Tissier felperdítette a labdát, és a fölső sarokba helyezte azt.

Sinisa Mihajlovic mesterhármasa szabadrúgásból

A 2022 decemberében elhunyt szerb ikon a szabadrúgások királya volt. A legemlékezetesebb az a Lazio–Sampdoria mérkőzés, amelyen háromszor is betalált.

Garrincha bevarrta a bolgároknak

A „görbelábú” brazil legenda az 1966-os vébén elemi erővel bombázott a bolgárok kapujába.