Még nem regisztráltam

Sport

Kásásék, Dárdaiék, Iváncsikék – eredményes magyar sportcsaládok

Máté Bruckner
Máté Bruckner

A magyar sportban sok olyan példát látunk, hogy a gyermekek folytatják a szülői, nagyszülői örökséget, és maguk is élsportolók, világklasszisok lesznek. Aktuális listánkban a legsikeresebb magyar sportcsaládok, sportdinasztiák közül gyűjtöttük össze tizenhármat.

Szerinted melyik család a legsikeresebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

17 szavazat.

Kovács Pál, Kovács Attila és Kovács Tamás

Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok kardvívó két fiának meglehetősen jó példát mutatott, hiszen Attila kétszeres, Tamás pedig egyszeres világbajnok lett.

Vívó-vb – Imre Géza

Imre Géza, Kökény Beatrix és Imre Bence

Imre Géza vívó és felesége, Kökény Beatrix kézilabdázó számtalan érmet tarthat otthon, hiszen Imre világ- és Európa-bajnok, továbbá kétszeres olimpiai ezüstérmes, míg Kökény Eb-gyzőtes, valamint világbajnoki és olimpiai második helyezett. Gyermekük, Imre Bence az édesanyja sportágát választotta, és már bemutatkozhatott a válogatottban, sőt, a klubhűséget is tartja, hiszen a Ferencvárosban játszik.

id. Szívós István, ifj. Szívós István és Szivós Márton

A Szívós-család három generáción keresztül vízilabdabajnokokat termelt, ugyanis id. Szívós István kétszeres olimpiai bajnok (1952, 1956), fia ifj. Szívós István egyszer nyert a játékokon (1976), a legfiatalabb, Szivós Márton pedig kimaradt a 2008-as olimpiai keretből, ezért ő „csak” világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Schmitt Pál és a Vígvári-fivérek

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó és sportdiplomata két unokája is válogatott sportoló lett, sőt, már világbajnokok, hiszen Vigvári Vince és Vigvári Vendel is ott volt a 2023-ban vb-győztes vízilabda-válogatottban.

Albert Flórián és ifj. Albert Flórián

Az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó, a Fradi-legenda Albert Flórián fia is a Ferencvárosban játszott és a válogatottban is lehetőséget kapott.

Kásás Zoltán és Kásás Tamás

A világbajnoki cím és az Eb-győzelem igen, az olimpiai arany azonban nem jött össze Kásás Zoltán vízilabdázónak. Nem úgy, mint a fiának: Tamás háromszoros olimpiai bajnok lett, a világ valaha élt legnagyobb játékosai között emlegetik.

Gyarmati Dezső, Székely Éva és Gyarmati Andrea

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső és felesége, a Helsinkiben aranyérmes úszó, Székely Éva igencsak feladta a leckét lányának, Gyarmati Andreának. A sportcsaládból érkező úszó szintén olimpikon lett, sőt, az ezüstéremig jutott és kétszeres Európa-bajnok lett.

Iváncsik Mihály, Iváncsik Gergő és Iváncsik Tamás

Iváncsik Mihályt, a cunderezés atyját kétszer hívták be a világválogatottba, 1986-ban a vb-ezüstérmes és az 1988-ban olimpiai negyedik helyezett nemzeti csapat jobbszélsője volt. Legnagyobb fia, Gergő minden idők negyedik legtöbb válogatottságát tudhatja magáénak, a Veszprém színeiben 16-szor nyert bajnokságot balszélsőként. Tamás pedig, édesapjához hasonlóan jobbszélsőként jutott száz mérkőzés fölé a válogatottban, legjobb formájában testvérével együtt a Veszprémet erősítette.

Mészöly Kálmán és Mészöly Géza

Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó az egyetlen magyar, aki játékosként és szövetségi kapitányként is képviselte hazánkat világbajnokságon. Fia, Géza szintén eljutott a válogatottságig, majd apjához hasonlóan futballedző lett.

1580896938

id. Dárdai Pál, Dárdai Pál és Palkó, Márton, Bence

Igazi futballdinasztiáról beszélhetünk Dárdaiék esetében, hiszen már id. Dárdai Pál is a pécsi futball meghatározó alakja volt. A legsikeresebb – eddig – Dárdai Pál, aki játékosként és edzőként is legenda lett a Herthánál, ahol 2023 nyarától három fiát is edzi, hiszen mindannyian apjuk klubjába igazoltak.

Lisztes Krisztián és Lisztes Krisztián

A német bajnok és sokszoros válogatott Lisztes Krisztián nevét újra skandálja a Fradi-tábor, azonban nem a nosztalgia okán, hanem azért, mert zöld-fehérek egykori klasszisának fia az Üllői út talán legnagyobb ígérete. Mostanra viszont biztossá vált, hogy a 2005-ös születésű tehetség 2024 nyarán az Eintracht Frankfurthoz szerződik.

id. Rosta Miklós és Rosta Miklós

A Dunaferrben igazi ikon lett id. Rosta Miklós, aki beállóként bajnoki címet szerzett a csapattal, illetve az EHF-kupában a döntőig menetelt. Fia – szintén Miklós – még messze jár édesapja 129-szeres válogatottságától, de a nemzeti csapat alapemberévé vált. A fiatal beálló 2023-ban a Pick Szegedtől a Dinamo Bukarestbe igazolt.

Móna István és Kulcsár Krisztián

Móna István sokszoros világbajnok öttusázó 1968-ban olimpiai bajnok lett. Nevelt fia, Kulcsár Krisztián sem járt messze az utóbbitól, hiszen 1992-ben és 2004-ben is ezüstérmes lett a párbajtőrcsapattal. Világbajnoki címekből a MOB korábbi elnöke is nyert hármat. Fontos megemlíteni, hogy Kulcsár Krisztián nagybátyja a négyszeres olimpiai bajnok vívó Kulcsár Győző.