Még nem regisztráltam

Sport

Krkic, Balotelli, Robinho – labdarúgók, akiktől sokkal többet várt a világ

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Veszélyes dolog kikiáltani csodagyereknek egy fiatal labdarúgót, mert könnyen előfordulhat, hogy összenyomja a teher, vagy egyszerűen csak kiderül, mégsem világsztáralkat. Aktuális listánkban tíz olyan focistát gyűjtöttünk össze, akiről mindenki azt gondolta, extraklasszis lesz.

Neked ki a legnagyobb csalódás?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
53136635

Robinho

Az mondták rá, itt az új Pelé. A Santosban figyeltek fel rá, hamar a Real Madridhoz igazolt, ahol volt néhány kitűnő szezonja. Majd a Manchester Cityhez és a Milanhoz került, viszont az egyértelművé vált, hogy nem fog korszakalkotót nyújtani. Amikor 30 éves lett visszakerült a Santosba, azt követően pedig a Brazília–Kína–Törökország-tengelyen váltogatta a csapatokat. 2017-ben kilenc év börtönbüntetésre ítélte az olasz legfelsőbb bíróság, mert részt vett egy csoportos nemi erőszakban. A büntetését nem kezdte el letölteni, de nem hagyhatja el Brazíliát.

1184500482

Alexandre Pato

Nagyon fiatalon felfigyeltek rá Brazíliában, leigazolta az Internacional, és már Európából is keresték. 2007-ben jött el az áttörés, amikor az AC Milan szerződtette. Kitűnő támadó volt, az első években eredményesen játszott, de rendkívül sérülékeny: a 2010-es évek elején szinte folyamatosan problémái voltak. További problémát okozott, hogy idővel kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott, amit a Bidone d’oro-díjjal honoráltak – ezt a Serie A legrosszabb játékosának adják minden évadban. Visszament Brazíliába, ahol beleszürkült a mezőnybe, és a későbbi rövidebb európai kalandok ellenére sem volt már visszaút a topfutballba számára.

1403689247

Bojan Krkic

A szerb származású spanyol futballistát nem kevesebbnek, mint az új Messinek nevezték. Krkic 17 évesen, 2007-ben mutatkozott be a Barcelona felnőttcsapatában, és egészen 2011-ig játszott is a katalán csapatban. Ekkor viszont már érezhető volt, hogy az argentin zseni teljesítményét nem fogja tudni megközelíteni. Elszerződött a Romába, majd kölcsönbe ment az AC Milanba, ahol keveset volt pályán, aztán visszatért a Barcelonába, de egy évig egyetlen meccsen sem szerepelt. Jelenleg Japánban futballozik, és aligha fogjuk újra valamelyik topcsapatban látni az egykor leendő világsztárnak kikiáltott Krkicet.

184586741

Mario Balotelli

Topcsapatok meghatározó csatára volt, de magatartásproblémái kódolták, hogy baj lesz vele. Játszott az Interben, a Manchester Cityben, a Milanban és a Liverpoolban, de mindenhol gondot okozott a fegyelmezetlensége. Emiatt idővel gyengébb klubok szerződtették csak, jelenleg például a török Adana Demirsporban futballozik.

647993516

Ibrahim Affelay

Remekül indult a pályafutása, amikor a PSV Eindhovenben jobbnál jobb szezonokat játszott fiatalon. A magyar futballkedvelők jól emlékezhetnek rá, hiszen ebben az időszakban Dzsudzsák Balázs is a holland csapatot erősítette. A PSV-ből aztán a Barcelonába igazolt, ahol nem vált be, és keveset játszott, majd próbálkozott a Schalkében, az Olimpiakoszban és a Stoke Cityben, de nem talált újra magára. Végül visszatért a PSV-be, és 2021-ben visszavonult. Erről úgy nyilatkozott: „Amit szerettem volna, nem sikerült, de megbékéltem ezzel.”

79164624

Eduardo

A brazil származású horvát csatár, az Arsenal egykori kiválósága a futballtörténelem egyik legismertebb horrorsérülését szenvedte el 2008-ban, amikor Martin Taylor majdnem leszakította a lábfejét. Egy évvel később visszatért, de az első mérkőzésén ismét megsérült. 2010-ben elkerült az Arsenalból, a Sahtar Donyeckbe szerződött, amellyel a BL-ben is szerepelt, viszont nem tudta hozni a sérülései előtti szintet. Eduardóról sosem tudjuk meg, milyen karrierje lehetett volna, ha Martin Taylor nem töri ketté.

1298682548

Jack Wilshere

Az angol futball óriási reménysége volt. Benne látták azt, hogy a válogatott vezére lesz, és újra felemeli a szigetországi labdarúgást.  Már 16 évesen bemutatkozott az Arsenalban, majd remekül játszott, azonban sérülések nehezítették a pályáját, amelyekből nem tudott ugyanolyan magas szintű focival visszatérni. 2016-ban a Bournemouth-hoz adták kölcsön az ágyúsok, majd 2018-ban a West Hambe igazolt. Wilshere karrierjét mindenki sokkal fényesebbnek gondolta.

1138920658

Oscar

A brazil középpályást az egyik legnagyobb brazil ígéretnek tartották, amit az is bizonyít, hogy 2012-ben leigazolta az angol Chelsea. A csapat meghatározó fiatal játékosaként remek európai karrier várt rá, azonban 2016 decemberében megkereste a kínai Shanghai Port, és Oscar a pénzt választotta az európai focival szemben. A futballvilág felhördült, a brazil pedig hatalmas fizetése mellett kikerült a reflektorfényből.

1669813324

Gabri Veiga

Igazságtalannak tűnhet egy 21 éves futballistát leírni, az azonban mégis példátlan, hogy a korosztályos spanyol válogatott játékos, aki éppen beépült, és stabil kezdő lett a La Ligában szereplő Celta Vigóban, eligazol Szaúd Arábiába, az al-Ahliba.

150714570

Freddy Adu

Minden idők egyik leginkább sztárolt játékosa, aki rekordfiatalon, 14 évesen mutatkozhatott be az MLS-ben. A D.C. Unitedből hívta a Manchester United próbajátékra az új Pelének titulált Adut, ám nem kapott munkavállalási engedélyt, így haza kellett utaznia. Később Portugáliában, Franciaországban, majd ismét az Egyesült Államokban játszott, de a töredékét sem érte el annak, amit az amerikai sajtó előrevetített.