Még nem regisztráltam

Sport

Meglepő, botrányos és megható jelenetek – a US Open legemlékezetesebb pillanatai

Máté Bruckner
Máté Bruckner

Az év utolsó Grand Slam-tornája két hétre lázban tartja a teniszvilágot. Az elmúlt évtizedekben megannyi emlékezetes pillanatot élhettek át a sportág rajongói a US Openen – aktuális listánkban ezek közül gyűjtöttünk össze tizenegyet.

Szerinted melyik a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
119041002

Andre Agassi visszavonult

A nyolcszoros Grand Slam-győztes 2006-ban már hosszú ideje sérülésekkel bajlódott, és bejelentette a US Open előtt, hogy az az utolsó versenye. Az első két kört sikeresen vette, noha a második fordulóban a torna nyolcadik kiemeltje, a ciprusi Markosz Bagdatisz ellen öt játszmában jutott tovább. A harmadik mérkőzésen Benjamin Beckerrel már nem bírt Agassi, és négy szettben kikapott. A meccs után a komplett aréna felállva tapsolt a legendás amerikai játékosnak, aki nem bírt a könnyeivel.

90749852

Del Potro legyőzte Federert a döntőben

Az akkor 20 éves argentin, Juán Martin Del Potro nagy meglepetésre bejutott a 2009-es US Open döntőjébe, ahol a zsinórban ötször bajnok, valamint az elmúlt tizennyolc Grand Slamből tizenhéten fináléig jutott svájci Roger Federer várta. Del Porto viszont nem adta meg magát, és nagy csatában, öt szettben verte meg a világ valaha élt egyik legjobb játékosát, aki többször elveszítette türelmét a játékvezetővel szemben.

88051761

Hatalmas bírói hibák Serena Williamsszel szemben

A 2004-es US Openen tesztelték a sólyomszem-technológiát, a TV-nézők láthatták is, hogy kétes helyzetekben valójában bent vagy kint volt a labda, a bírók viszont nem. A negyeddöntőben Serena Williams Jennifer Capriatival csapott össze, a bíró pedig négy alkalommal is egyértelműen rossz ítéletet hozott előbbi kárára, aki érthető módon felháborodott a történteken, a portugál játékvezető pedig nem vezethetett több meccset a tornán. A teljes teniszvilágot felkavarta az incidens, ezért nem sokkal később bevezették a technológiát a nagyobb versenyeken, ami már a játékvezetők és a játékosok számára is elérhető a mérkőzés közben.

1064736300

Björn Borg kikapott, és nem vett részt az eredményhirdetésen

Az 1981-es US Open döntőjében John McEnroe négy szettben legyőzte Björn Borgot, ezzel második alkalommal nyert Grand Slamet Amerikában. A mérkőzés utáni eredményhirdetésen viszont egyedül vett részt, ugyanis Borg elhagyta a pályát, és nem vette át a második helyezettnek járó díjat, amit szóvá is tett a ceremóniamester.

90715405

Kim Clijsters szabadkártyával indult, és győzött

A belga klasszis már visszavonult, férjhez ment, és gyereket szült, amikor úgy döntött, visszatér. A 2009-es US Openen szabadkártyával indulhatott, és élt is a lehetőséggel: előbb Venus Williamst, majd Serenát verte parázs meccsen, a döntőben pedig Caroline Wozniackit győzte le, és szerezte még pályafutása második trófeáját az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

90645867

Serena Williams megfenyegette a vonalbírót, hogy ledugja a torkán a labdát

A 2009-es US Open elődöntőjében Williams a már egyszer visszavonult Kim Clijstersszel találkozott az elődöntőben. A belga játékos egy játékra volt a győzelemtől, és az utolsó game-ben is 30:15-re vezetett, amikor a vonalbíró lábhibát jelzett Williams második szervája közben, ezért Clijsters kapta a pontot. Az amerikai klasszis ezután azt mondta a vonalbírónak, hogy – ennél valamivel cifrábban – „Istenre esküszöm, hogy ledugom a torkodon a labdát”. Nem lehetett mást tenni, mint jelenteni az esetet, az ítélet szerint Williams pontbüntetést kapott, aki ezzel el is veszítette a meccset.

1221059

Szeles Mónika visszatért a késelés után

Ismert, hogy 1993-ban Szeles Mónikát megkéselte egy Steffi Graf-rajongó. A magyar származású, újvidéki játékos súlyos sérüléseket szenvedett, de két évvel később visszatért a teniszpályára, ami után az első Grand Slam-tornája az 1995-ös US Open volt. Szeles remekül játszott, eljutott a döntőig, ahol éppen Graffal találta magát szemben. A mérkőzést három szettben Graf nyerte, a két játékos pedig nagyon sportszerűen megölelte egymást az utolsó pontot követően.

151734981

Andy Murray 76 év után ismét Grand Slamet nyert a briteknek

A brit teniszező négy elveszített Grand Slam-döntő után a US Openen végre felért a csúcsra, amikor 2012-ben az ötszettes, rendkívül izgalmas fináléban legyőzte a szerb Novak Djokovicsot. Murray ezzel megtörte azt az átkot, ami hetvenhat éve sújtotta a brit teniszt.

1029432584

Serena Williams tolvajnak nevezte a bírót

Oszaka Naomi bejutott a US Open döntőjébe, ahol a rutinos amerikaival, Serena Williamsszel találkozott. Az első szettet simán nyerte a fiatal japán versenyző, a második szett elején pedig Williamst figyelmeztette a bíró, mert az edzője tanácsokkal látta el, ami nem szabályos. Úgy tűnt, hogy a korábbi világelső tisztázta a helyzetet a játékvezetővel, viszont néhány játékkal később, amikor 4:3-ra vezetett Oszaka, Williams a földhöz vágta ütőjét, s mivel már volt egy figyelmeztetése, pontbüntetést kapott. Az amerikai legenda kikelt magából, és tolvajnak nevezte a bírót, amiért ellopott tőle egy pontot, ami pedig már egy game-be került. Az intermezzót követően az amerikai még nyert egy játékot, de Oszaka hozta az adogatását, amivel első Grand Slam-győzelmét is megszerezte.

1079144130

Tracy Austin 16 évesen nyert

Az amerikai teniszező a US Open legfiatalabb győztese, hiszen 1979-ben mindössze 16 éves volt, amikor megnyerte a tornát. Austin olyan nagy bajnokokat győzött le, mint Martina Navratilova vagy Chris Evert.

158603742

Renee Richards emlékezetes meccse

A Richard Raskind néven született játékos korábban évekig a férfiak között versenyzett, később viszont nővé operáltatta magát és nevet váltott. Néhány kisebb teniszversenyen elindult a hölgyek között, de az 1976-os US Openre nem engedte nevezni az Egyesült Államok Teniszszövetsége, ezért Renee Richards a bíróságra vitte az ügyet. A döntés értelmében az 1977-es tornán már indulhatott a nők között a transznemű teniszező, ami előzetesen nagy port kavart a sporttársadalomban. Miután Richards simán kikapott az első mérkőzésén, a legtöbben megnyugodtak, hiszen érezhető volt, hogy nem fogja dominálni a női teniszmezőnyt. Az eset áttörést jelentett a transzneműek jogait illetően.