Még nem regisztráltam

TechTud

A legextrémebb létező állatok

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

A Földön számtalan érdekes élőlény található. Növények és állatok egyaránt ejtik ámulatba az embereket. Most utóbbiak közül gyűjtöttünk össze tizet.

Szerinted melyik a legfurább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

38 szavazat.

Sugárzással táplálkozó gomba

Bár a gomba se nem állat, se nem növény, mégis érdemes megemlíteni azt az érdekes fajtáját, amely Csernobilban megtanulta hasznosítani a sugárzást. A gomba színe fekete és egyáltalán nem zavarja a radioaktivitás ezt a felettébb alkalmazkodó élőlényt.

Nyálkaspórások

A világ egyik legkisebb élőlényei az úgynevezett nyálaspórások. A tudósok 2015-ig egysejtűeknek tartották őket, ám további sejttani és molekuláris genetikai vizsgálatok bizonyították, hogy a csalánozók közé sorolhatóak.

Arany nyílméregbéka

A világon a legmérgezőbb gerinces címét az aprócska arany nyílméregbéka kaphatja. A Dél-Amerikában őshonos kétéltűt már az őslakosok is alkalmazták, fegyvereik hegyét kenték be a békák mérgével, melynek egyetlen miligrammja több mint 10 emberrel képes végezni.

Kékgyűrűs polip

A kékgyűrűs polip külseje a testét borító pompás kék körök miatt szemet gyönyörködtető, ám jobb messzire elkerülni. Mérge erősebb a ciánnál és pillanatokon belül hat, ráadásul csípése teljesen fájdalommentes. Természetes élőhelye a Csendes- és az Indiai-óceánban található.

Vándor albatrosz

A vándor albatrosz szárnyfesztávolsága 3,5 méter, így őt tekinthetjük a napjainkban élő legnagyobb röpképes madárnak. Hatalmas szárnyaival képes sokáig a levegőben vitorlázni mindenféle erőbedobás nélkül.

Kispikkelyű tajpán

A világ legerősebb mérgű kígyója nem más, mint az Ausztráliában őshonos kispikkelyű tajpán. Az állat üregekben és repedésekben lakik, táplálékául rágcsálókat fogyaszt. Mérge 50-szer erősebb a kobráénál, átlagosan 45 perc alatt képes végezni egy felnőtt emberrel.

Márványos kúpcsiga

A kúpcsigáknak összesen 900 fajuk ismert, a legnagyobbak közülük akár 23 centiméteresek is lehetnek. Az esztétikus külső viszont mérges belsőt takar. Szó szerint. Mérge ideg- és izombénító hatású, némelyik kifejlett példány az emberrel is képes végezni.

Szitkárfélék

A lepkék szép és hasznos rovarok. A szitkárfélék, vagy más néven az üvegszárnyú lepkék kifejezetten különlegesek. Körülbelül 130 fajuk ismert, ebből 47 Magyarországon is megtalálható. Nevüket áttetsző szárnyukról kapták, mely olyan, mintha valóban üvegből lenne.

Sarki nyúl

A nyuszik igazi túlélők. A sarki nyúl minden egyes szőrszála a hideg éghajlati övhöz alkalmazkodott. Fülei rövidebbek, ezzel képes csökkenteni teste hőleadását, valamint téli bundája teljesen fehér. Veszélyhelyzetben felveszi a nyúlcipőt, és akár 64 km/órával is tud futni.